slideshow 1 slideshow 2
Tapahtumat
Ampumajaos
Koirat

Metsästäjäliitto

Julkaise syötteitä
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 44 min sitten

Mehiläishoitajain karhuseminaari perjantaina 27.3.

26.03.2015 - 12:36

Suomen Mehiläishoitajain Liitto järjestää perjantaina karhuseminaarin Seinäjoella. Alla seminaarin kutsu ja ohjelma:

Tervetuloa Suomen Mehiläishoitajain Liiton järjestämään karhuseminaariin Seinäjoelle perjantaina 27.3.2015.

Mehiläistarhoilla tapahtuneet karhuvahingot ovat lisääntyneet viime vuosina rajusti. Karhuvahingot ja karhuilta suojautuminen on suuri lisäkustannus mehiläistarhaajalle, ja osa tarhaajista on jopa lopettanut tarhauksen lisääntyneiden petovahinkojen vuoksi. Tule kuuntelemaan miten ja miksi karhuvahingot ovat lisääntyneet. Mitä tarhaaja voi tehdä estääkseen vahingot? Voivatko tarhaajat ja metsästäjät lisätä yhteistyötä, jotta karhuvahingot vähenisivät ilman, että kestävä karhukanta on uhattuna? SML:n järjestämä tilaisuus on tarkoitettu sekä mehiläistarhaajille että muille asiasta kiinnostuneille. Seminaari pidetään Marttilan Tallissa (Puskatie 38, Seinäjoki, kävelymatkan päässä Seinäjoen rautatieasemalta). Seminaari on avoin ja maksuton kaikille, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Paikalla omakustanneruokailu (10 €).

Karhuseminaari 27.3.2015 ohjelma:
12.00-12.10 Tilaisuuden avaus, Mikael Luoma, Suomen Riistakeskus Pohjanmaan Riistapäällikkö
12.10-12.30 Karhuvahingot mehiläistarhoilla ovat karanneet käsistä, Ari Seppälä, SML ry
12.30-13.00 Hunajakarhut metsästäjien näkökulmasta, Lauri Kontro, Suomen Metsästäjäliiton pj.
13.00-13.30 Karhut tarhauksen laajentamisen tiellä, Petteri Helander, mehiläistarhaaja
13.30-14.00 Suomen karhukannan hoitosuunnitelma, Jussi Laanikari, Ylitarkastaja, Maa- ja metsätalousministeriö
14.00-14.45 Ruokailu
14.45-15.15 Kuinka suojata tarhat karhuilta ja millä hinnalla? Ari Seppälä, SML ry
15.15-15.45 Työturvallisuus tarhoilla: kuinka kohtaat karhun? Reijo Kotilainen, Suomen Riistakeskus
15.45-16.15 Kuinka viestiä karhuvahingoista? Marja Komppa, mehiläistarhaaja
16.15-16.30 SML:n karhuvahingot kartalle ja nettiin, Tuula Lehtonen, SML ry
16.30 – 17.00 Keskustelua ja tilaisuuden lopetus

Tervetuloa!

Lisätietoja:
Tuula Lehtonen
Tiedottaja, tutkimuskoordinaattori
Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry
+ 358 40 506 3202
tuula.lehtonen@hunaja.net
www.mehilaishoitajat.fi

Kategoriat: Metsästysuutiset

Ilma-aseiden SM-kilpailut Maaningalla

23.03.2015 - 09:23
Elektronisten taulujen ansiosta on yleisönkin helppo seurata kilpailun kulkua laukaus laukaukselta.

Pohjois-Savon piirin Maaningan Metsästys- ja Ampumaseura isännöi Ilma-aseiden Suomen Mestaruuskilpailuja Maaliskuun 28. ja 29. päivänä. Nämä ovat ensimmäiset mestaruuskilpailut, joissa ammutaan sekä ilmahirvi että -luodikko elektronisiin taululaitteisiin.

Kilpailujen tuomarineuvosto on elektronisten taululaitteiden myötä ohjeistanut tarkemmin ammunnan suorituksen. Tästä syystä on jokaisen kilpailijan syytä tutustua ohjeita kilpailijoille -ohjeeseen, joka löytyy eräluetteloiden tapaan kilpailujen kotisivuilta.

Pekka Karhunen

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliiton vaalikone on auki

20.03.2015 - 11:33

Metsästäjäliiton eduskuntavaalikone on nyt avattu liiton nettisivuilla osoitteessa www.metsastajaliitto.fi/vaalikone

Vaalikoneessa äänestäjä voi etsiä omia mielipiteitään parhaiten edustavaa kansanedustajaehdokasta. Ensiksi koneessa valitaan oma vaalipiiri, ja sen jälkeen vastataan kysymyksiin liikuttamalla vihreää palloa janalla oikealle tai vasemmalle sen mukaan, onko kysymyksestä samaa vai eri mieltä.

Oikealla palstalla on ylimpänä aina se ehdokas, jonka mielipiteet ovat lähimpänä äänestäjän vastauksia. Kansanedustajaehdokkaan mielipiteitä voi tarkastella lähemmin klikkaamalla hänen nimeään, jolloin esille aukeaa ehdokkaan tarkempi esittely.

Eduskuntavaalit järjestetään 19.4.2015.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Pönttöpäivä Suomen Metsästysmuseolla lauantaina 28.3.2015

19.03.2015 - 10:08
Pönttöpäivänä Suomen Metsätysmuseon pihalla nakutellaan pitkästi yli tuhat lintukotoa kolopesijöiden iloksi. (Kuva: Ilja Koivisto/Suomen Metsästysmuseo)

Naulaa ja naputa linnuille koti!

Huippusuosittu Pönttöpäivä järjestetään Suomen Metsästysmuseolla lauantaina 28.3. kello 10–14. Pönttöpäivänä kävijät voivat naulata ja naputtaa itselleen linnunpöntön Versowood Oy:n lahjoittamasta puutavarasta.

Välivuoden jälkeen tapahtuma on palannut jälleen Metsästysmuseon kalenteriin. Viime vuonna Pönttöpäivää ei järjestetty museon perusnäyttelyuudistuksen vuoksi. Nyt pönttöväki on taas liikkeellä muuttolintujen tapaan virkeänä ja innokkaana.

Pöntön rakennuksessa opastavat Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön (HRAKS) väki sekä Kanta-Hämeen Lintutieteellisen Yhdistyksen vapaaehtoiset asiantuntijat. HRAKS:n Nuorten työpaja on sahaillut ja porannut pönttötarpeet etukäteen, joten oman lintukodon kokoaminen vaatii vain vähän naputtelua.

Uutuutena pönttösorvi

Uutta vuoden 2015 Pönttöpäivässä on pönttösorvi, jonka tuo paikalle Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri. Metsästäjät valmistavat sorvilla telkänpönttöjä näytöstyyliin. Tapahtuma on osa Suomen Metsästäjäliiton Pönttötempausta, joka on metsästäjien valtakunnallinen ponnistus. Metsästäjäliiton piirit ja jäsenseurat järjestävät kevään aikana pönttötapahtumia eri puolilla Suomea, ja Uudenmaan piirin osallistumisen myötä Metsästysmuseon Pönttöpäivä on osa tempausta.

Tapahtumassa Kanta-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys esittelee ja myy erikoisempia pönttömalleja. Museokauppa puolestaan myy suosittuja teräksisiä lentoaukon suojalevyjä. Museokaupassa asioiminen ei vaadi pääsymaksun lunastamista.

Pönttöpäivä on myös hyvä tilaisuus tutustua Metsästysmuseon näyttelyihin, sillä näyttelytiloihin pääsee Pönttöpäivänä puoleen hintaan. Vaihtuvana näyttelynä on Jorma Luhdan luontokuvanäyttely Vaeltajat, jossa pääsee tutustumaan Lapin tunturiylänköjen maisemiin ja eläimiin. Alueen palsasuot ovat varsinainen muuttolintuparatiisi, jonka elämää Luhta kuvaa näyttelyssään taidolla.

Pönttöpäivä oli alunperin riihimäkeläisen Paloheimo Oy:n perinne, jossa kaupunkilaisille jaettiin pönttötarpeita sahan varastosta. Suomen Metsästysmuseo herätti tapahtuman uudelleen henkiin keväällä 2010 yhteistyössä Versowood Oy:n kanssa.

Ilja Koivisto


Yhteistyössä:

Versowood Oy

Lisätietoja:

Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiö
työnjohtaja Manu Tynkkynen, p. 050 415 3412, manu.tynkkynen(at)hraks.fi

Kanta-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry
Kalervo Viitanen p. 050 505 1003, kalervo.viitanen(at)elisanet.fi

Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri
Tiina Eklund 040 761 0175, tiina.eklund(a)meto-ry.fi

Kategoriat: Metsästysuutiset

Puheenjohtaja Kontro haastattelussa suurpetoluvista

18.03.2015 - 09:57

Yleisradio julkaisi eilen Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontron haastattelun koskien suurpetojen poikkeuslupia ja niistä tehtyjä valituksia.

Haastattelussa Kontro toteaa, että vaikka valitusoikeus onkin demokratiaan kuuluva oikeus, ovat pienen ryhmittymän kiusantekomielessä tekemät valitukset arveluttavia.

Kontro sanoo, että suurpetoja täytyy metsästää hallitusti poikkeusluvin, ja että suurpetokannat ovat Suomessa kestävällä tasolla.

Lue koko haastattelu

Kategoriat: Metsästysuutiset

Varsinais-Suomi valitsi edelleen Veli Seikolan

16.03.2015 - 15:03
Kokouksessa seurat olivat hyvin edustettuina eri puolilta Varsinais-Suomea. (Kuva: Anders Fagerholm)

Varsinais-Suomen Metsästäjäliiton piiri piti vuosikokouksensa 14.3.2015 Heikkilän sotilaskodissa Turussa. Paikalle oli saapunut 52 seurasta edustajia ja kaikkiaan 93 henkilöä.

Vuosikokous valitsi yksimielisesti puheenjohtajaksi jatkamaan Veli Seikolan, joka kiitti kokousväkeä nöyrästi ja pyysi kaikkia olemaan häneen yhteydessä metsästykseen liittyvissä kysymyksissä.

Muiksi jäseniksi hallitukseen valittiin: Osmo Luotonen, Mika Tattinen, Mika Raatikainen, Pekka Särkilahti, Valto Ilola, Antti Aho, Pontus Enestam, Esa Ojanen, Tapio Järvi ja uusina Jarmo Nikula ja Ari Lehtonen.

Piirikokous palkitsi myös menestyneitä ampujia. Palkittuja olivat: Huhti Jani, Iivonen Kimmo, Koskinen Ville, Laine Liina, Ekman Max, Mäkinen Kalle, Onnela Amanda, Raikaa Kalle ja Tattinen Ville.

Suurmestari-kunniakirja kokouksessa myönnettiin seuraaville ampujille: Huhti Jani, Iivonen Kimmo, Koskinen Ville, Laarimo Mika, Laine Liina, Laine Marko, Leppänen Tero, Mäkelä Ville, Mäkinen Kalle ja Nikkari Jussi.


Liina Laine (vas.) ja Jani Huhti nappasivat useita palkitsemisia sekä kunniakirjoja hyvistä tuloksista ja kilpailumenestyksistä johtuen. (Kuva: Anders Fagerholm)


Lisäksi piirihallitus päätti luovuttaa Seppo Heinoselle piirin viirin, joka toimitetaan, kun Seppo palaa Ylläkseltä hiihtelemästä.

Piirikokous äänesti kolmen euron jäsenmaksun korotuksesta, ja päätti, että jäsenmaksu nousee kuluvana vuonna. Kokous lähetti myös terveisiä keskusliitolle, että susien kannanhoidollisiin lupa-asioihin liittyvissä valituskysymyksissä tulee olla hereillä.

Jaska Salonen

Kategoriat: Metsästysuutiset

Kannanhoidollinen sudenpyynti päättyi

16.03.2015 - 13:21
Tämä susi kaadettiin Pohjois-Karjalassa kannanhoidollisen sudenpyynnin alkupäivinä.

Kannanhoidollinen sudenpyynti on päättynyt tältä metsästysvuodelta. Saaliiksi saatiin 17 sutta.

Kannanhoidollisia poikkeuslupia haettiin 18 hakemuksella yhteensä 48 suden metsästämiseen 27 susireviirillä. Loppujen lopuksi Suomen riistakeskus myönsi 24 poikkeuslupaa suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Luvista ei kuitenkaan ollut käytössä kuin 19 valituksista johtuneiden hallinto-oikeuksien toimeenpanokieltojen vuoksi. Näistä kaatoluvista käytettiin siis 17. Poikkeusluvat olivat voimassa 21 vuorokautta eli sunnuntaihin 15.3. saakka.

Tämä oli ensimmäinen kerta sitten vuoden 2007, kun Suomessa on myönnetty kannanhoidollisia poikkeuslupia sudenmetsästykseen. Kyseessä on uuden sudenhoitosuunnitelman mukainen kaksivuotinen kokeilu, jonka avulla saadaan tietoa kannanhoidollisen metsästyksen vaikutuksista suden käyttäytymiseen ja lauman elinvoimaisuuteen sekä kansalaisten asenteisiin. Seuraavaksi Suomen riistakeskus ja Luonnonvarakeskus arvioivat ensi syksyyn mennessä muun muassa metsästyksen käytännön toteutusta.

Lisätietoja riistakeskuksen sivuilla.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsäpeurat lisääntyneet Suomenselällä

10.03.2015 - 10:39

Suomenselän metsäpeurakannan arvioidaan olevan 1 250–1 300 yksilöä Pohjanmaalla tehtyjen lentolaskentojen perusteella. Maaliskuun alussa suoritetuissa laskennoissa tehtiin havaintoja 1 234 peurasta. Luonnonvarakeskuksen mukaan metsäpeurojen määrä on lisääntynyt vuoden 2013 laskennoista, jolloin havaittiin 1 065 peuraa, ja kannan kooksi arvioitiin tuolloin 1 100 yksilöä.

Pohjanmaalla metsäpeurojen laskenta-alue määräytyi Suomen riistakeskuksen koordinoiman esikartoituksen avulla. Kartoitus perustui metsästäjien ja muiden luonnontarkkailijoiden avulla tehtyihin havaintoihin. Tämä onnistui erinomaisesti.

Laskennoissa tarkistettiin kaikki tiedossa olevat peurahavainnot ja laskenta-alueilla lennettiin tarkasti, jotta kaikki peurat saatiin mukaan laskentaan. Yksilömäärät laskettiin laumoista otettujen valokuvien avulla. Ihan kaikkia peuroja ei luultavasti havaittu, sillä vähäinen lumimäärä ja sulava lumi haittasi laskentoja jonkin verran. Vasojen lukumääräksi tulkittiin 169 peuraa, joten vasaosuus on noin 14 prosenttia Suomenselän metsäpeurakannasta.

Seuraavaksi metsäpeuroja lasketaan Kainuussa.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Kursen ”Tillvaratagande av pälsskinn”

09.03.2015 - 09:51
En del av de 11 kursdeltagarna. Skinnen klara för hemtransport och torkning.

Kursen hölls i Kimito en söndag i början av mars med början kl 10 i samlingslokal. Finlands Jägarförbunds områdesskolare Hans Wickman jobbade som utbildare. Som teori visade vi en videosnutt om vildmarksflåning och diskuterade kring de olika arbetsmomenten. (Varför ska man dra hem en kropp som senare förs tillbaka till skogen?)

Senare på kursdagen använde vi dock en flåbock och alla som ville fick flå sitt eget djur. Det som förvånade de flesta var att man fick ta i ordentligt för att dra pälsen över kroppen. Svansen bjöd även på en del upplevelser.

Under skrapningen var det livlig diskussion hur ett perfekt öra skall göras för ingen vill väl ha ett prydnadsskinn där halva örat är borta. En del var lite snabba med kniven och miste på så vis handtaget för att dra bort öronbrosket, men hoppas att de inte gör samma miss två gånger.

I övrigt var kursen en angenäm tillställning, där även deltagare från vårt nästan mårdhundsfria grannland i väster deltog, så några fina kontakter knöts också under de 9 timmar vi var i pälshallen.


En ung grabb flådde sin egenhändigt fångade mårdhund. Den skall upp på väggen hemma.


Vem har sagt att pälsning är männens arbete?

Kategoriat: Metsästysuutiset

Hirvenhiihdon SM-kilpailut Ylitornion Pessalompolossa

06.03.2015 - 16:15
Lunta on riittävästi.

Vuoden ensimmäiset mestaruuskilpailut käydään maaliskuun 14.-15. Ylitornion Pessalompolossa. Valmistelut ovat loppusuoralla.
Perjantain epävirallisissa hirvenhiihtelyissä ladulle lähtee 212 osallistujaa klo 12 alkaen.

Lauantaina ratkotaan henkilökohtaiset Suomen mestaruudet yli 400 kilpailijan keskuudesta. Mukaan saadaan tällä kerralla reilu kymmenen ruotsalaista hirvenhiihtäjää.

Sunnuntaina on vuorossa piirikohtaiset viestit.

Pekka Karhunen

Kategoriat: Metsästysuutiset

Euroopan suurimmat erämessut käynnistyivät Saksassa

06.03.2015 - 14:57
Vuorikiipeilijä ja eräalan yrittäjä Veikka Gustafsson esitelmöi IWA-messujen avajaisissa innostavaan tyyliinsä.

Saksan Nürnbergissä käynnistyivät tänään Euroopan suurimmat metsästyksen, ampumaurheilun ja eräalan messut. IWA-messuilla on takanaan jo yli 40 vuoden historia. Tänä vuonna messujen keskeisenä teemana on huippulaadukkaat erävarusteet.

Messuille odotetaan neljän päivän aikana arviolta 40 000 kävijää noin 120 maasta. Messuilla nähdään myös suomalaisväriä useiden kotimaisten asealan edustajien muodossa.

Tällä kertaa myös avajaisissa Suomi oli hyvin esillä: vuorikiipeilijänä kansainvälisesti tunnetuksi tullut ja metsästyslehtialalla nykyisin vaikuttava Veikka Gustafsson esitelmöi avajaisvieraille vertaillen eräelämää elämäntavan ja -tyylin näkökulmista.


Ere Grenfors

Kategoriat: Metsästysuutiset

Ilveksiä saalistettiin 477 yksilöä

06.03.2015 - 09:28
Ilveksen jäljet hangella.

Helmikuun lopussa päättyneellä ilveksen metsästyskaudella saatiin koko maassa saaliiksi 477 eläintä. Edellisellä pyyntikaudella ilveksiä metsästettiin 505 yksilöä.

Riistakeskukselta haettiin kannanhoidollisia pyyntilupia yhteensä 1 302 ilveksen pyytämiseen. Lupa myönnettiin yhteensä 515 ilveksen metsästämiseksi. Luvista 503 myönnettiin poronhoitoalueen ulkopuolelle.

Luvat suunnattiin ilveksistä kertyneiden havaintojen ja RKTL:n pentuemääräarvion perusteella tiheimmille ilvesalueille. Luvansaajia suositeltiin kohdistamaan metsästys ensisijaisesti yksilöön, joka liikkuu säännöllisesti potentiaalisen vahinkokohteen tai pysyvän asutuksen läheisyydessä tai aiheuttaa paikallisissa asukkaissa perusteltua huolestumista.

Ilves on Suomen runsaslukuisin suurpeto, jota esiintyy koko maassa. Niiden määrä on kasvanut voimakkaasti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Tuorein riistantutkimuksen kanta-arvio on, että vuotta vanhempia ilveksiä olisi 2 740–2 890 yksilöä.

Luonnonvarakeskus antaa uuden arvion Suomen ilveskannasta keväällä. Kanta-arvion tarkentamiseksi on yhdessä riistantutkimuksen kanssa järjestetty erillislaskentoja. Kuluvana talvena laskenta onnistuttiin järjestämään vain riistakeskuksen Oulun aluetoimiston eteläisellä alueella. Muualla laskennat jäivät toteuttamatta sopivien kelien puutteessa.

Lisätietoja riistakeskuksen sivuilta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Vastaa Metsästäjäliiton jäsenkyselyyn

05.03.2015 - 10:19
Vastanneiden kesken arvotaan hyviä palkintoja, kuten tämä kuvassa oleva Burris Ballistic LaserScope II 4–12 x 42 -kiikaritähtäin.

Metsästäjäliitto käynnistää tänä vuonna strategiatyön, jotta voimme entistä tehokkaammin kohdistaa toimintaamme toiveidenne mukaiseksi. Työn helpottamiseksi toteutamme kattavan jäsenkyselyn sivuillamme.

Osallistu kyselyyn osoitteessa www.metsastajaliitto.fi/jasenkysely

Vastanneiden kesken arvotaan todella hyviä palkintoja
Burris Ballistic LaserScope II 4–12 x 42 -kiikaritähtäin (arvo 1 390,00 €)
Burris Four X 3–12 x 56 -kiikaritähtäin (arvo 799,00 €)
Uovision UM565 SMS -riistakamera (arvo 319,00 €)
2 kpl Bresser Special Jagd 8x56 -kiikareita (arvo 299,00/kpl €)
Peltor Tactical XP -kuulonsuojaimet (arvo 239,00 €)
3 kpl Kyttäyspiiloja (arvo 149,00/kpl €)
11 kpl Erä Trekking 230 Lum -otsalamppuja (arvo 39,90/kpl €)

Ilmoitamme palkintojen voittajat Jahti-lehdessä, verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Kategoriat: Metsästysuutiset

NJS hakee edustajaa Brysseliin

03.03.2015 - 13:58

Pohjoismaisten metsästäjäjärjestöjen yhteenliittymä NJS hakee Brysseliin lobbaria. Haettavan henkilön tehtäviin kuuluu edustaa pohjoismaisia metsästäjää ja olla osa pohjoismaisten metsästäjäjärjestöjen tiimiä.

Henkilön tulee seurata metsästykseen liittyviä asioita EU:ssa ja informoida niistä NJS:ää. Hänen tulee myös lobata EU:n toimielimiä yhteistyössä kansallisten metsästäjäjärjestöjen sekä NJS:n johdon kanssa.

Työ alkaa syyskuun alussa ja toimipaikka on Brysselissä.

Linkki työpaikkailmoitukseen

Kategoriat: Metsästysuutiset

Viikonloppuna kaksi sutta saaliiksi

02.03.2015 - 10:43

Viikonlopun aikana susijahti ja jatkui, ja sudet saatiin saaliiksi sekä Kuhmossa että Rautavaaralla. Nyt kannanhoidollisen sudenpyynnin aikana on siis kaadettu yhteensä 14 hukkaa.

Tänään maanantaina alkaa susijahdin toinen viikko. Poikkeusluvat ovat voimassa 15.3. saakka.

Susisaaliin seurantataulukko riistakeskuksen sivuilla

Kategoriat: Metsästysuutiset

Latviassa metsästetty 250 sutta

27.02.2015 - 10:48

Latviassa on kaadettu tällä metsästyskaudella 250 sutta, kertoo Latvian metsästäjäliiton puheenjohtaja Elmars Svede.

Metsästyskausi Latviassa alkaa heinäkuun puolivälissä ja jatkuu maaliskuun loppuun. Latvian susikanta on erittäin vahva. Myös viime vuosina maassa kaadettiin suunnilleen sama määrä susia.

Sudenpyynti Latviassa on luvanvaraista. Kaatoluvat myöntää paikallinen riistaviranomainen, ja lisenssi voidaan tarvittaessa antaa puhelimessa, jolloin häirikkösudet voidaan poistaa välittömästi. Latvian susikanta on Suomen tapaan läheisessä yhteydessä Venäjän susikannan kanssa.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Susijahdissa 12 kaatoa

27.02.2015 - 10:43

Maanantaina alkaneessa kannanhoidollisessa sudenpyynnissä on saatu saaliiksi yhteensä 12 sutta.

Susia on metsästetty nyt neljä päivää ja tänään perjantaina on jahdin viides päivä. Poikkeusluvat ovat voimassa sunnuntaihin 15.3. saakka.

Kainuun lupa-alueella on kaadettu kuusi sutta, joista neljä Kuhmossa ja yksi Sotkamossa ja yksi Kajaanissa. Perhossa Pohjanmaan lupa-alueella on saatu saaliiksi kaksi sutta. Pohjois-Karjalan lupa-alueella on saatu saaliiksi yhteensä kaksi sutta, joista toinen Ilomantsissa ja toinen Enossa. Pohjois-Savon lupa-alueella Varpaisjärvellä on kaadettu yksi susi.

Oulun lupa-alueelle myönnetty yksi poikkeuslupa käytettiin Haapajärvi-Reisjärvi riistanhoitoyhdistyksen alueelta.

Pohjois-Hämeeseen, Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen myönnettyjen susien poikkeuslupien täytäntöönpanokiellot ovat edelleen voimassa.

Lisätietoja riistakeskuksen sivuilta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Yhdeksän sutta kaadettu

25.02.2015 - 09:40

Kaksi päivää kestänyt kannanhoidollinen sudenpyynti on tähän mennessä tuottanut saalista yhteensä yhdeksän suden verran.

Eilen tiistaina kaadettiin sudet Pohjois-Karjalassa Enossa ja Tuupovaaran–Ilomantsin alueella, Perhossa Pohjanmaalla, Vieremällä Pohjois-Savossa (Vieremän lauma, Kainuusta tehdyllä luvalla) sekä Kainuussa Sotkamo–Kuhmon alueella sudet Tipaksen laumasta ja Juntin laumasta.

Jahdin ensimmäisenä päivänä maanantaina susia saatiin saaliiksi Perhossa, Oulun alueella sekä Varpaisjärvellä.

Kannanhoidollinen sudenpyynti jatkuu edelleen. Riistakeskus on myöntänyt yhteensä 24 pyyntilupaa, mutta valituksista johtuen hallinto-oikeudet kielsivät jahdin Satakunnassa (yksi kaatolupa), Pohjois-Hämeessä (yksi kaatolupa) ja Varsinais-Suomessa (kolme kaatolupaa). Poikkeusluvat ovat voimassa 21 vuorokautta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Susijahti jatkuu: Kaksi sutta kaadettu Pohjois-Karjalassa

24.02.2015 - 14:37
Tuupovaarassa kaadettu susi oli nuori naaras.

Susijahti on jatkunut tänään tiistaina 24.2.

Pohjois-Karjalassa on kaadettu kaksi sutta, toinen Tuupovaaran lupa-alueella ja toinen Enon lupa-alueella.

Tuupovaaran susi kaadettiin koirien ajosta Leppilammin pohjoispuolella ja se oli nuori naaras, joka painoi noin 30 kilogrammaa. Tarkempia tietoja ei ole vielä saatavilla.

Yhteensä susia on tiistaihin 24.2. kello 13.30 mennessä kaadettu siis viisi kappaletta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Komissio esittää hyljetuotteiden kauppaan muutoksia

24.02.2015 - 14:01

Euroopan komissio on esittänyt ehdotuksen, jonka mukaan EU-alueella kiellettäisiin EU:n vesialueilta pyydetyistä hylkeistä valmistettujen hyljetuotteiden kauppa. Samaan aikaan komissio pyrkii helpottamaan kanadalaisten hyljetuotteiden tuloa EU:n markkinoille.

Tällä hetkellä EU:ssa on voimassa hyljetuotteiden tuonti- ja myyntikielto, joka estää hyljetuotteiden myymisen ja tuomisen EU-alueelle. Poikkeuksen tekevät Grönlannin alkuperäisväestö sekä Suomi ja Ruotsi, joissa saa edelleen harjoittaa pyyntiä. Markkinoille saa myös tuoda hyljetuotteita, jotka ovat seurausta pyynnistä, joka perustuu meren luonnonvarojen kestävään kehitykseen. Hyljetuotteiden kaupalla ei saa tuottaa voittoa, paitsi Grönlannissa. Käytännössä EU:n kielto onkin kohdistunut Kanadaan, jossa hylkeiden pyynti on laajamittaista.

Komission uusi ehdotus perustuu Maailman kauppajärjestön (WTO) raporttiin. Kanada on pyrkinyt kumoamaan EU:n hyljetuotteiden tuontikieltoa aktiivisesti juuri WTO:n kautta.

Euroopan metsästäjäjärjestö FACE ei voi hyväksyä uutta ehdotusta.

– WTO ei voi pakottaa unionia hyväksymään tätä ehdotusta. Tämä syrjii EU:n kansalaisia. Komissio haluaa meidän hyväksyvän, että Kanadasta tuotavia hyljetuotteita myytäisiin kaikissa jäsenvaltioissa samaan aikaan, kun eurooppalaisten metsästäjien pyytämät hyljetuotteet olisivat kiellettyjä, sanoo Johan Svalby FACE:sta.

Komission ehdotuksella olisi vaikutusta myös kalastajien elämään, sillä hylkeet aiheuttavat vuosittain merkittäviä tappioita kalastajille.

Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Panu Hiidenmies sanoo, että nykytilan säilyttäminen on Suomen Metsästäjäliiton tavoite.

– Saavutimme merkittävän poikkeuksen takavuosina säätelyyn ja tämän turvin pienimuotoista hyljetuotteiden kauppaa on Suomessa voitu harjoittaa. Pääasiassahan hyljesaalis käytetään metsästäjien perheissä. Tätä tavoitetta ajamme lähinnä FACE:n kautta, jossa olemme jäseniä. Meiltä on ollut myös edustaja neuvottelemassa asioista suoraan Brysselissä.

– Suomen harmaahyljekanta on kasvanut merkittävästi ja kestää hyvin metsästystä. Hylkeistä saatava liha ja nahkat ovat erittäin käyttökelpoisia ravintona ja vaatteiden valmistusmateriaaleina. Olisi suorastaan epäeettistä kieltää metsästäjien ja käsityöläisten mahdollisuudet pienimuotoiseen hyljetuotteiden kauppaan. Sitä paitsi suomalaiskuluttajat haluavat lisää tämänkaltaisia tuotteita.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer