slideshow 1 slideshow 2
Tapahtumat
Ampumajaos
Koirat

Metsästäjäliitto

Julkaise syötteitä
Syötteen kokonainen osoite. 14 min 41 s sitten

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto hakee Perhoon vakituista Riistanhoidon opettajaa

21.04.2015 - 15:33

Normal 0 21 false false false FI X-NONE HE MicrosoftInternetExplorer4

Tehtävään kuuluu vastata luonto- ja ympäristöalan opiskelijoiden opetuksesta, luonto- ja ympäristöalan kehittämisestä sekä oppimisympäristöjen hoidosta. Erityisesti riistateurastamon toiminnan pyörittäminen kuuluu tehtäviin.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvaa korkeakoulututkintoa, kokemusta toimialalta, kokemusta riistanhoidosta, metsästyksestä ja vaeltamisesta, sekä hyviä vuorovaikutus- ja viestintätaitoja. Eduksi on kokemus ryhmien kanssa toimimisesta. Lisäksi arvostamme työelämä- ja verkostoyhteyksiä, hyviä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä hyvää organisointikykyä.

Hakemukset Kuntarekryn kautta.

Haku päättyy 22.5. Paikan työavain on 80095.

Lisätietoja:

koulutuspäällikkö Matti Louhula, p. 044 725 0655.

toimialapäällikkö Kaisa-Leena Ahlroth, p. 040 808 5525

lehtori Jorma Koivuniemi, p. 044 725 0659

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitto mukaan selkeyttämään aselupakäytäntöjä

15.04.2015 - 15:03

Aselupakäytäntöjen uudistamista ryhdytään selvittämään. Tarkoitus on, että metsästäjät ja urheiluampujat saavat jatkossa lupansa nopeammin ja helpommin.

Poliisihallituksen asettaman aselupatyöryhmän puheenjohtajana toimii poliisijohtaja Seppo Kolehmainen. Metsästäjiä edustaa Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontro. Tavoitteena on kehittää aselupiin liittyviä menettelyjä nykyistä suoraviivaisemmiksi ja nopeammiksi. Myös sähköisen asioinnin mahdollisuudet selvitetään.

Työryhmän perustaminen vastaa Metsästäjäliiton toiveita. ”Metsästäjät ovat kärsineet jäykistä lupamenettelyistä. Ylimitoitettu byrokratia ei kuitenkaan ole poliisihallinnon syy. Ampuma-aselain uudistus epäonnistui lupamenettelyjen osalta, ja nyt on aika korjata lakiin jääneet ongelmat”, Kontro sanoo.

Kontron mukaan on tärkeää yksinkertaistaa ja nopeuttaa lupamenettelyjä. ”Lupabyrokratiaa voidaan purkaa paljon ja sitä kautta saada aikaan suuria säästöjä. Samalla aseturvallisuus paranee. Tällä uudistuksella voidaan toteuttaa monta hyvää asiaa. Metsästäjäliitto on esittänyt toistuvasti, että lupamenettelyjä pitää uudistaa. Nyt ollaan oikealla tiellä”, Kontro sanoo.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Poikkeuslupia lintujen pyyntiin voi nyt hakea sähköisesti

14.04.2015 - 13:36

Suomen riistakeskuksen sähköisestä lupahakemuspalvelusta voi nyt hakea karhu- ja ilveslupien lisäksi myös rauhoittamattomien lintujen ja riistalintujen pyyntiin poikkeuslupaa. Myös lakisääteisen saalisilmoituksen voi tehdä ilman paperityötä.

Poikkeuslupaa riistalintujen ja rauhoittamattomien lintujen pesimäajan rauhoituksesta poikkeamiseksi tulee hakea hyvissä ajoin.

Suurin osa rauhoittamattomien lintujen poikkeuslupapäätöksistä tehdään vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Tällöin hakemusten käsittely voi ruuhkautua. Ennen myönteisen poikkeuslupapäätöksen täytäntöönpanoa on myös odotettava valitusaika, joka on 37 vuorokautta. Ennakoitavissa olevissa vahinkotilanteissa hakemukset onkin syytä jättää mahdollisimman aikaisin, mielellään 2–2,5 kuukautta ennen haetun poikkeuslupa-ajan alkua.

Osoitteessa luvat.riista.fi-olevaan lupahakemuspalveluun tunnistaudutaan käyttämällä pankkitunnuksia. Tieto päätöksestä lähetetään hakijalle sähköpostitse. Tämän jälkeen lupa on maksettava seitsemän vuorokauden kuluessa joko sähköpostissa olevasta linkistä tai lupahakemuspalvelussa.

Myönnetyt luvat näkyvät luvanhakijalle Oma riista -asiointipalvelussa, johon luvansaaja tai luvalla metsästävä voi kirjata luvalla saatuja saaliita, seurata luvan käytön etenemistä ja pyynnin päättyessä tehdä helposti lakisääteisen saalisilmoituksen.

Ilman poikkeuslupaa vahinkoja aiheuttavia lintuja ei voi pyytää lintujen pesimäaikana. Suomen riistakeskus voi myöntää poikkeusluvan, jos pyynnille ei ole muuta tyydyttävää ratkaisua eikä pyynti vaikuta haitallisesti lajin suojelun tasoon.

Sähköinen lupahakemuspalvelu

Tarkemmat ohjeet luvanhakuun

Kategoriat: Metsästysuutiset

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut

09.04.2015 - 12:31

Aktivoidu äänestämään metsästysmyönteistä ehdokasta. Edunvalvonta on demokratiassa hankalaa, jos päättäjistä yli puolet suhtautuu metsästykseen kielteisesti.

Metsästäjäliiton vaalikoneella löydät vaalipiirisi metsästysmyönteisimmät ehdokkaat. Kannattaa myös lukea ehdokkaiden mahdollisia täydennyksiä vastauksiin. Niistä saa usein arvokasta lisätietoa.

Metsästäjäliiton vaalikoneen löydät täältä.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 19.4. ja ennakkoäänestys kestää kotimaassa 14.4. saakka.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsällä-kirjoituskilpailun palkinnot jaettu

09.04.2015 - 08:52

Metsällä-kirjoituskilpailun palkinnot jaettiin eilen kulttuurikustantamo Maahengen tiloissa pidetyssä palkitsemistilaisuudessa. Samassa tilaisuudessa julkaistiin Metsällä-antologia, joka koostuu kirjoituskilpailun tekstien parhaimmistosta. Palkinnot jaettiin seuraavasti:

I Palkinto Erkki Keihäs, Kangasala ”Miehuuskoe” (3 000e)
II Palkinto Lassi Hakulinen, Tampere ”Hullunpoika” (2 000e)
III Palkinto Jukka Ahola, Oulu ”Lauri” (1 500e)
III Palkinto Ilmi Peltola, Karstula ”Kuusjoen Jaskan häät” (1 500e)

Kunniamaininnat: (à 500e)
Henry Aho, Teuva (”Aikuisuuden tuoksu”), Kari Lyytikäinen, Nokia (”Pimu), Maarit Hämäläinen, Kontiolahti (”Reppu”), Leena Valkeapää, Helsinki (”Isän kanssa metsällä”).

Metsällä-kirjoituskilpailuun lähetettiin yli 600 tekstiä tasan 500:lta kirjoittajalta. Noiden tekstien parhaimmistosta koottu samannimisen antologian kustantaa kulttuurikustantamo Maahenki Oy.

Kirjaan valitut tekstit kertovat monipuolisesti suomalaisesta metsästysperinteestä sekä sen kokemista muutoksista. Ne toimivat myös erinomaisena oppaana niille, joille metsästyksen monipolviset säännöt ja käytänteet ovat jääneet vieraiksi. Samalla päästään kurkistamaan metsästysseurueiden toimintaan, niiden hierarkiaan sekä jahtiporukoiden sosiaalisiin suhteisiin. Pohditaan myös, kuinka teknologian kehitys, kaupungistuminen ja luonnonsuojeluaate ovat vaikuttaneet suomalaiseen yhteiskuntaan, metsiin, ihmisiin ja lopulta eläimiin.

Lopulta kaikkein tärkeimmäksi asiaksi kirjoituksissa nousee se valtava tunteiden ja aistihavaintojen kirjo, joka metsällä käydessä on läsnä. Metsä tarjoaa tärkeän siteen sukupolvien välille, sillä metsästys on kuvattu monissa teksteissä olennaiseksi rituaaliksi aikuiseksi kasvamisessa.

Metsällä-kirjoituskilpailun järjesti Maahenki-kustantamo, Maaseudun Sivistysliitto, Suomen Metsästäjäliitto sekä Suomen Metsästysmuseo. Kilpailu oli valtakunnallinen ja kaikille avoin. Kirjoitusohjeissa aihepiiriksi annettiin metsästys, metsästykseen liittyvät perinteet ja elämänmuodot, seura- ja talkootoiminta sekä metsästykseen liittyvät tarinat ja jutut. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajana päätoimittaja Lauri Kontro ja jäseninä kirjailija Markku Hattula, kirjailija Markku Turunen, kustantaja Liisa Heikkilä-Palo, kustannustoimittaja Lauri Oino ja intendentti Jukka Peltonen.

Lisätiedot:
Ville Pekkanen
Maahenki Oy
kustannustoimittaja
0400326936
ville.pekkanen@msl.fi

Kategoriat: Metsästysuutiset

Riistanhoidon retki Viroon 18.–19.4.2015

02.04.2015 - 10:43

Riistanhoitotoimikunta järjestää riistanhoidon retken Viron suureen sarvinäyttelyyn, jossa kuluneen kahden vuoden trofeet ovat näytillä ja arvosteltavina.
http://www.ejs.ee/eesti-xi-jahitrofeede-naituse-ajakava/

Sarvinäyttelyyn tutustuminen 18.4., jonka yhteydessä myös Viron parhaan jahtiauton valitseminen.
http://www.ejs.ee/eesti-vagevaima-jahiauto-valimine/
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.848654535177632.1073741836.234528099923615&type=1

Riistanhoitokohteeseen tutustuminen 19.4.

Hinta 200 euroa. Sisältää bussikuljetuksen Riihimäki–Länsisatama–sarvinäyttely–hotelli–riistanhoidon kohde–Riihimäki + laivamatkan ja yöpymisen. Kyytiin pääsee Riihimäeltä Metsästäjäliiton toimitalon pihasta (Kinturinkuja 4) lauantaiaamuna 18.4. kello 8 tai satamasta, laivaliput kello 9.00. Paluu vastaavasti sunnuntai-iltana Länsisatamaan kello 18.30, Riihimäelle kello 20.

Sitova ilmoittautuminen www.metsastajaliitto.fi/riistahoidonretki
Mukaan mahtuu 50 ensimmäistä ilmoittautujaa.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Helposti ylläpidettävät kotisivut jäsenhintaan

31.03.2015 - 09:16

Metsästäjäliitto on neuvotellut jäsenseuroilleen alennuksen helposti ylläpidettävistä ja selkeistä kotisivuista. Kotisivukoneen avulla voitte tehdä kotisivut helposti itse tai tilata ne käyttövalmiina Avaimet käteen -palveluna. Itsepalvelukotisivujen kokeileminen on täysin maksutonta ja riskitöntä. Voitte tutustua palveluun sitoumuksetta kaksi viikkoa ja päättää sen jälkeen haluatko tilata kotisivut käyttöösi.

Alennus jopa yli 70 % normaalihinnoista
Palvelu on hinnoiteltu erittäin edulliseksi ja valittavana on yhdistyksen kevyt ja yhdistyksen laaja kotisivupaketti sekä henkilöjäsenen kotisivupaketti.

Lue lisää ja tutustu paketteihin osoitteessa:
www.kotisivukone.fi/metsastajaliittokampanja

Kategoriat: Metsästysuutiset

Mehiläishoitajain karhuseminaari perjantaina 27.3.

26.03.2015 - 12:36

Suomen Mehiläishoitajain Liitto järjestää perjantaina karhuseminaarin Seinäjoella. Alla seminaarin kutsu ja ohjelma:

Tervetuloa Suomen Mehiläishoitajain Liiton järjestämään karhuseminaariin Seinäjoelle perjantaina 27.3.2015.

Mehiläistarhoilla tapahtuneet karhuvahingot ovat lisääntyneet viime vuosina rajusti. Karhuvahingot ja karhuilta suojautuminen on suuri lisäkustannus mehiläistarhaajalle, ja osa tarhaajista on jopa lopettanut tarhauksen lisääntyneiden petovahinkojen vuoksi. Tule kuuntelemaan miten ja miksi karhuvahingot ovat lisääntyneet. Mitä tarhaaja voi tehdä estääkseen vahingot? Voivatko tarhaajat ja metsästäjät lisätä yhteistyötä, jotta karhuvahingot vähenisivät ilman, että kestävä karhukanta on uhattuna? SML:n järjestämä tilaisuus on tarkoitettu sekä mehiläistarhaajille että muille asiasta kiinnostuneille. Seminaari pidetään Marttilan Tallissa (Puskatie 38, Seinäjoki, kävelymatkan päässä Seinäjoen rautatieasemalta). Seminaari on avoin ja maksuton kaikille, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Paikalla omakustanneruokailu (10 €).

Karhuseminaari 27.3.2015 ohjelma:
12.00-12.10 Tilaisuuden avaus, Mikael Luoma, Suomen Riistakeskus Pohjanmaan Riistapäällikkö
12.10-12.30 Karhuvahingot mehiläistarhoilla ovat karanneet käsistä, Ari Seppälä, SML ry
12.30-13.00 Hunajakarhut metsästäjien näkökulmasta, Lauri Kontro, Suomen Metsästäjäliiton pj.
13.00-13.30 Karhut tarhauksen laajentamisen tiellä, Petteri Helander, mehiläistarhaaja
13.30-14.00 Suomen karhukannan hoitosuunnitelma, Jussi Laanikari, Ylitarkastaja, Maa- ja metsätalousministeriö
14.00-14.45 Ruokailu
14.45-15.15 Kuinka suojata tarhat karhuilta ja millä hinnalla? Ari Seppälä, SML ry
15.15-15.45 Työturvallisuus tarhoilla: kuinka kohtaat karhun? Reijo Kotilainen, Suomen Riistakeskus
15.45-16.15 Kuinka viestiä karhuvahingoista? Marja Komppa, mehiläistarhaaja
16.15-16.30 SML:n karhuvahingot kartalle ja nettiin, Tuula Lehtonen, SML ry
16.30 – 17.00 Keskustelua ja tilaisuuden lopetus

Tervetuloa!

Lisätietoja:
Tuula Lehtonen
Tiedottaja, tutkimuskoordinaattori
Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry
+ 358 40 506 3202
tuula.lehtonen@hunaja.net
www.mehilaishoitajat.fi

Kategoriat: Metsästysuutiset

Ilma-aseiden SM-kilpailut Maaningalla

23.03.2015 - 09:23
Elektronisten taulujen ansiosta on yleisönkin helppo seurata kilpailun kulkua laukaus laukaukselta.

Pohjois-Savon piirin Maaningan Metsästys- ja Ampumaseura isännöi Ilma-aseiden Suomen Mestaruuskilpailuja Maaliskuun 28. ja 29. päivänä. Nämä ovat ensimmäiset mestaruuskilpailut, joissa ammutaan sekä ilmahirvi että -luodikko elektronisiin taululaitteisiin.

Kilpailujen tuomarineuvosto on elektronisten taululaitteiden myötä ohjeistanut tarkemmin ammunnan suorituksen. Tästä syystä on jokaisen kilpailijan syytä tutustua ohjeita kilpailijoille -ohjeeseen, joka löytyy eräluetteloiden tapaan kilpailujen kotisivuilta.

Pekka Karhunen

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliiton vaalikone on auki

20.03.2015 - 11:33

Metsästäjäliiton eduskuntavaalikone on nyt avattu liiton nettisivuilla osoitteessa www.metsastajaliitto.fi/vaalikone

Vaalikoneessa äänestäjä voi etsiä omia mielipiteitään parhaiten edustavaa kansanedustajaehdokasta. Ensiksi koneessa valitaan oma vaalipiiri, ja sen jälkeen vastataan kysymyksiin liikuttamalla vihreää palloa janalla oikealle tai vasemmalle sen mukaan, onko kysymyksestä samaa vai eri mieltä.

Oikealla palstalla on ylimpänä aina se ehdokas, jonka mielipiteet ovat lähimpänä äänestäjän vastauksia. Kansanedustajaehdokkaan mielipiteitä voi tarkastella lähemmin klikkaamalla hänen nimeään, jolloin esille aukeaa ehdokkaan tarkempi esittely.

Eduskuntavaalit järjestetään 19.4.2015.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Pönttöpäivä Suomen Metsästysmuseolla lauantaina 28.3.2015

19.03.2015 - 10:08
Pönttöpäivänä Suomen Metsätysmuseon pihalla nakutellaan pitkästi yli tuhat lintukotoa kolopesijöiden iloksi. (Kuva: Ilja Koivisto/Suomen Metsästysmuseo)

Naulaa ja naputa linnuille koti!

Huippusuosittu Pönttöpäivä järjestetään Suomen Metsästysmuseolla lauantaina 28.3. kello 10–14. Pönttöpäivänä kävijät voivat naulata ja naputtaa itselleen linnunpöntön Versowood Oy:n lahjoittamasta puutavarasta.

Välivuoden jälkeen tapahtuma on palannut jälleen Metsästysmuseon kalenteriin. Viime vuonna Pönttöpäivää ei järjestetty museon perusnäyttelyuudistuksen vuoksi. Nyt pönttöväki on taas liikkeellä muuttolintujen tapaan virkeänä ja innokkaana.

Pöntön rakennuksessa opastavat Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön (HRAKS) väki sekä Kanta-Hämeen Lintutieteellisen Yhdistyksen vapaaehtoiset asiantuntijat. HRAKS:n Nuorten työpaja on sahaillut ja porannut pönttötarpeet etukäteen, joten oman lintukodon kokoaminen vaatii vain vähän naputtelua.

Uutuutena pönttösorvi

Uutta vuoden 2015 Pönttöpäivässä on pönttösorvi, jonka tuo paikalle Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri. Metsästäjät valmistavat sorvilla telkänpönttöjä näytöstyyliin. Tapahtuma on osa Suomen Metsästäjäliiton Pönttötempausta, joka on metsästäjien valtakunnallinen ponnistus. Metsästäjäliiton piirit ja jäsenseurat järjestävät kevään aikana pönttötapahtumia eri puolilla Suomea, ja Uudenmaan piirin osallistumisen myötä Metsästysmuseon Pönttöpäivä on osa tempausta.

Tapahtumassa Kanta-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys esittelee ja myy erikoisempia pönttömalleja. Museokauppa puolestaan myy suosittuja teräksisiä lentoaukon suojalevyjä. Museokaupassa asioiminen ei vaadi pääsymaksun lunastamista.

Pönttöpäivä on myös hyvä tilaisuus tutustua Metsästysmuseon näyttelyihin, sillä näyttelytiloihin pääsee Pönttöpäivänä puoleen hintaan. Vaihtuvana näyttelynä on Jorma Luhdan luontokuvanäyttely Vaeltajat, jossa pääsee tutustumaan Lapin tunturiylänköjen maisemiin ja eläimiin. Alueen palsasuot ovat varsinainen muuttolintuparatiisi, jonka elämää Luhta kuvaa näyttelyssään taidolla.

Pönttöpäivä oli alunperin riihimäkeläisen Paloheimo Oy:n perinne, jossa kaupunkilaisille jaettiin pönttötarpeita sahan varastosta. Suomen Metsästysmuseo herätti tapahtuman uudelleen henkiin keväällä 2010 yhteistyössä Versowood Oy:n kanssa.

Ilja Koivisto


Yhteistyössä:

Versowood Oy

Lisätietoja:

Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiö
työnjohtaja Manu Tynkkynen, p. 050 415 3412, manu.tynkkynen(at)hraks.fi

Kanta-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry
Kalervo Viitanen p. 050 505 1003, kalervo.viitanen(at)elisanet.fi

Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri
Tiina Eklund 040 761 0175, tiina.eklund(a)meto-ry.fi

Kategoriat: Metsästysuutiset

Puheenjohtaja Kontro haastattelussa suurpetoluvista

18.03.2015 - 09:57

Yleisradio julkaisi eilen Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontron haastattelun koskien suurpetojen poikkeuslupia ja niistä tehtyjä valituksia.

Haastattelussa Kontro toteaa, että vaikka valitusoikeus onkin demokratiaan kuuluva oikeus, ovat pienen ryhmittymän kiusantekomielessä tekemät valitukset arveluttavia.

Kontro sanoo, että suurpetoja täytyy metsästää hallitusti poikkeusluvin, ja että suurpetokannat ovat Suomessa kestävällä tasolla.

Lue koko haastattelu

Kategoriat: Metsästysuutiset

Varsinais-Suomi valitsi edelleen Veli Seikolan

16.03.2015 - 15:03
Kokouksessa seurat olivat hyvin edustettuina eri puolilta Varsinais-Suomea. (Kuva: Anders Fagerholm)

Varsinais-Suomen Metsästäjäliiton piiri piti vuosikokouksensa 14.3.2015 Heikkilän sotilaskodissa Turussa. Paikalle oli saapunut 52 seurasta edustajia ja kaikkiaan 93 henkilöä.

Vuosikokous valitsi yksimielisesti puheenjohtajaksi jatkamaan Veli Seikolan, joka kiitti kokousväkeä nöyrästi ja pyysi kaikkia olemaan häneen yhteydessä metsästykseen liittyvissä kysymyksissä.

Muiksi jäseniksi hallitukseen valittiin: Osmo Luotonen, Mika Tattinen, Mika Raatikainen, Pekka Särkilahti, Valto Ilola, Antti Aho, Pontus Enestam, Esa Ojanen, Tapio Järvi ja uusina Jarmo Nikula ja Ari Lehtonen.

Piirikokous palkitsi myös menestyneitä ampujia. Palkittuja olivat: Huhti Jani, Iivonen Kimmo, Koskinen Ville, Laine Liina, Ekman Max, Mäkinen Kalle, Onnela Amanda, Raikaa Kalle ja Tattinen Ville.

Suurmestari-kunniakirja kokouksessa myönnettiin seuraaville ampujille: Huhti Jani, Iivonen Kimmo, Koskinen Ville, Laarimo Mika, Laine Liina, Laine Marko, Leppänen Tero, Mäkelä Ville, Mäkinen Kalle ja Nikkari Jussi.


Liina Laine (vas.) ja Jani Huhti nappasivat useita palkitsemisia sekä kunniakirjoja hyvistä tuloksista ja kilpailumenestyksistä johtuen. (Kuva: Anders Fagerholm)


Lisäksi piirihallitus päätti luovuttaa Seppo Heinoselle piirin viirin, joka toimitetaan, kun Seppo palaa Ylläkseltä hiihtelemästä.

Piirikokous äänesti kolmen euron jäsenmaksun korotuksesta, ja päätti, että jäsenmaksu nousee kuluvana vuonna. Kokous lähetti myös terveisiä keskusliitolle, että susien kannanhoidollisiin lupa-asioihin liittyvissä valituskysymyksissä tulee olla hereillä.

Jaska Salonen

Kategoriat: Metsästysuutiset

Kannanhoidollinen sudenpyynti päättyi

16.03.2015 - 13:21
Tämä susi kaadettiin Pohjois-Karjalassa kannanhoidollisen sudenpyynnin alkupäivinä.

Kannanhoidollinen sudenpyynti on päättynyt tältä metsästysvuodelta. Saaliiksi saatiin 17 sutta.

Kannanhoidollisia poikkeuslupia haettiin 18 hakemuksella yhteensä 48 suden metsästämiseen 27 susireviirillä. Loppujen lopuksi Suomen riistakeskus myönsi 24 poikkeuslupaa suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Luvista ei kuitenkaan ollut käytössä kuin 19 valituksista johtuneiden hallinto-oikeuksien toimeenpanokieltojen vuoksi. Näistä kaatoluvista käytettiin siis 17. Poikkeusluvat olivat voimassa 21 vuorokautta eli sunnuntaihin 15.3. saakka.

Tämä oli ensimmäinen kerta sitten vuoden 2007, kun Suomessa on myönnetty kannanhoidollisia poikkeuslupia sudenmetsästykseen. Kyseessä on uuden sudenhoitosuunnitelman mukainen kaksivuotinen kokeilu, jonka avulla saadaan tietoa kannanhoidollisen metsästyksen vaikutuksista suden käyttäytymiseen ja lauman elinvoimaisuuteen sekä kansalaisten asenteisiin. Seuraavaksi Suomen riistakeskus ja Luonnonvarakeskus arvioivat ensi syksyyn mennessä muun muassa metsästyksen käytännön toteutusta.

Lisätietoja riistakeskuksen sivuilla.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsäpeurat lisääntyneet Suomenselällä

10.03.2015 - 10:39

Suomenselän metsäpeurakannan arvioidaan olevan 1 250–1 300 yksilöä Pohjanmaalla tehtyjen lentolaskentojen perusteella. Maaliskuun alussa suoritetuissa laskennoissa tehtiin havaintoja 1 234 peurasta. Luonnonvarakeskuksen mukaan metsäpeurojen määrä on lisääntynyt vuoden 2013 laskennoista, jolloin havaittiin 1 065 peuraa, ja kannan kooksi arvioitiin tuolloin 1 100 yksilöä.

Pohjanmaalla metsäpeurojen laskenta-alue määräytyi Suomen riistakeskuksen koordinoiman esikartoituksen avulla. Kartoitus perustui metsästäjien ja muiden luonnontarkkailijoiden avulla tehtyihin havaintoihin. Tämä onnistui erinomaisesti.

Laskennoissa tarkistettiin kaikki tiedossa olevat peurahavainnot ja laskenta-alueilla lennettiin tarkasti, jotta kaikki peurat saatiin mukaan laskentaan. Yksilömäärät laskettiin laumoista otettujen valokuvien avulla. Ihan kaikkia peuroja ei luultavasti havaittu, sillä vähäinen lumimäärä ja sulava lumi haittasi laskentoja jonkin verran. Vasojen lukumääräksi tulkittiin 169 peuraa, joten vasaosuus on noin 14 prosenttia Suomenselän metsäpeurakannasta.

Seuraavaksi metsäpeuroja lasketaan Kainuussa.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Kursen ”Tillvaratagande av pälsskinn”

09.03.2015 - 09:51
En del av de 11 kursdeltagarna. Skinnen klara för hemtransport och torkning.

Kursen hölls i Kimito en söndag i början av mars med början kl 10 i samlingslokal. Finlands Jägarförbunds områdesskolare Hans Wickman jobbade som utbildare. Som teori visade vi en videosnutt om vildmarksflåning och diskuterade kring de olika arbetsmomenten. (Varför ska man dra hem en kropp som senare förs tillbaka till skogen?)

Senare på kursdagen använde vi dock en flåbock och alla som ville fick flå sitt eget djur. Det som förvånade de flesta var att man fick ta i ordentligt för att dra pälsen över kroppen. Svansen bjöd även på en del upplevelser.

Under skrapningen var det livlig diskussion hur ett perfekt öra skall göras för ingen vill väl ha ett prydnadsskinn där halva örat är borta. En del var lite snabba med kniven och miste på så vis handtaget för att dra bort öronbrosket, men hoppas att de inte gör samma miss två gånger.

I övrigt var kursen en angenäm tillställning, där även deltagare från vårt nästan mårdhundsfria grannland i väster deltog, så några fina kontakter knöts också under de 9 timmar vi var i pälshallen.


En ung grabb flådde sin egenhändigt fångade mårdhund. Den skall upp på väggen hemma.


Vem har sagt att pälsning är männens arbete?

Kategoriat: Metsästysuutiset

Hirvenhiihdon SM-kilpailut Ylitornion Pessalompolossa

06.03.2015 - 16:15
Lunta on riittävästi.

Vuoden ensimmäiset mestaruuskilpailut käydään maaliskuun 14.-15. Ylitornion Pessalompolossa. Valmistelut ovat loppusuoralla.
Perjantain epävirallisissa hirvenhiihtelyissä ladulle lähtee 212 osallistujaa klo 12 alkaen.

Lauantaina ratkotaan henkilökohtaiset Suomen mestaruudet yli 400 kilpailijan keskuudesta. Mukaan saadaan tällä kerralla reilu kymmenen ruotsalaista hirvenhiihtäjää.

Sunnuntaina on vuorossa piirikohtaiset viestit.

Pekka Karhunen

Kategoriat: Metsästysuutiset

Euroopan suurimmat erämessut käynnistyivät Saksassa

06.03.2015 - 14:57
Vuorikiipeilijä ja eräalan yrittäjä Veikka Gustafsson esitelmöi IWA-messujen avajaisissa innostavaan tyyliinsä.

Saksan Nürnbergissä käynnistyivät tänään Euroopan suurimmat metsästyksen, ampumaurheilun ja eräalan messut. IWA-messuilla on takanaan jo yli 40 vuoden historia. Tänä vuonna messujen keskeisenä teemana on huippulaadukkaat erävarusteet.

Messuille odotetaan neljän päivän aikana arviolta 40 000 kävijää noin 120 maasta. Messuilla nähdään myös suomalaisväriä useiden kotimaisten asealan edustajien muodossa.

Tällä kertaa myös avajaisissa Suomi oli hyvin esillä: vuorikiipeilijänä kansainvälisesti tunnetuksi tullut ja metsästyslehtialalla nykyisin vaikuttava Veikka Gustafsson esitelmöi avajaisvieraille vertaillen eräelämää elämäntavan ja -tyylin näkökulmista.


Ere Grenfors

Kategoriat: Metsästysuutiset

Ilveksiä saalistettiin 477 yksilöä

06.03.2015 - 09:28
Ilveksen jäljet hangella.

Helmikuun lopussa päättyneellä ilveksen metsästyskaudella saatiin koko maassa saaliiksi 477 eläintä. Edellisellä pyyntikaudella ilveksiä metsästettiin 505 yksilöä.

Riistakeskukselta haettiin kannanhoidollisia pyyntilupia yhteensä 1 302 ilveksen pyytämiseen. Lupa myönnettiin yhteensä 515 ilveksen metsästämiseksi. Luvista 503 myönnettiin poronhoitoalueen ulkopuolelle.

Luvat suunnattiin ilveksistä kertyneiden havaintojen ja RKTL:n pentuemääräarvion perusteella tiheimmille ilvesalueille. Luvansaajia suositeltiin kohdistamaan metsästys ensisijaisesti yksilöön, joka liikkuu säännöllisesti potentiaalisen vahinkokohteen tai pysyvän asutuksen läheisyydessä tai aiheuttaa paikallisissa asukkaissa perusteltua huolestumista.

Ilves on Suomen runsaslukuisin suurpeto, jota esiintyy koko maassa. Niiden määrä on kasvanut voimakkaasti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Tuorein riistantutkimuksen kanta-arvio on, että vuotta vanhempia ilveksiä olisi 2 740–2 890 yksilöä.

Luonnonvarakeskus antaa uuden arvion Suomen ilveskannasta keväällä. Kanta-arvion tarkentamiseksi on yhdessä riistantutkimuksen kanssa järjestetty erillislaskentoja. Kuluvana talvena laskenta onnistuttiin järjestämään vain riistakeskuksen Oulun aluetoimiston eteläisellä alueella. Muualla laskennat jäivät toteuttamatta sopivien kelien puutteessa.

Lisätietoja riistakeskuksen sivuilta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Vastaa Metsästäjäliiton jäsenkyselyyn

05.03.2015 - 10:19
Vastanneiden kesken arvotaan hyviä palkintoja, kuten tämä kuvassa oleva Burris Ballistic LaserScope II 4–12 x 42 -kiikaritähtäin.

Metsästäjäliitto käynnistää tänä vuonna strategiatyön, jotta voimme entistä tehokkaammin kohdistaa toimintaamme toiveidenne mukaiseksi. Työn helpottamiseksi toteutamme kattavan jäsenkyselyn sivuillamme.

Osallistu kyselyyn osoitteessa www.metsastajaliitto.fi/jasenkysely

Vastanneiden kesken arvotaan todella hyviä palkintoja
Burris Ballistic LaserScope II 4–12 x 42 -kiikaritähtäin (arvo 1 390,00 €)
Burris Four X 3–12 x 56 -kiikaritähtäin (arvo 799,00 €)
Uovision UM565 SMS -riistakamera (arvo 319,00 €)
2 kpl Bresser Special Jagd 8x56 -kiikareita (arvo 299,00/kpl €)
Peltor Tactical XP -kuulonsuojaimet (arvo 239,00 €)
3 kpl Kyttäyspiiloja (arvo 149,00/kpl €)
11 kpl Erä Trekking 230 Lum -otsalamppuja (arvo 39,90/kpl €)

Ilmoitamme palkintojen voittajat Jahti-lehdessä, verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer