slideshow 1 slideshow 2
Tapahtumat
Ampumajaos
Koirat

Metsästäjäliitto

Julkaise syötteitä
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 21 min sitten

Älä aiheuta hirvieläinkolaria omenoilla

19.08.2016 - 13:09

Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normaali taulukko"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Omenasato on monin paikoin erittäin runsas, ja monissa talouksissa omenoita tulee reilusti yli omien tarpeiden. Ylijäämäomenoiden loppusijoituksessa kannattaa kuitenkin olla huolellinen liikenneturvallisuuden vuoksi.

Metsästäjäliitto muistuttaa, että ylijäämäomenia ei tule viedä teiden läheisyyteen. Tien läheisyyteen kärrätty omenakasa houkuttelee monia eläimiä, kuten valkohäntäpeuroja. Se lisää peurojen liikkumista tiealueella, varsinkin hämäräaikaan ja lisää kolarin riskiä.

Omenat voi lahjoittaa tuttaville tai paikalliselle metsästysseuralle, joka voi hyödyntää niitä riittävän kauas tiestä sijoitetuilla ruokintapaikoilla. Jos ottajaa ei löydy, niin silloin oikea paikka omenoille on komposti.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästys on paitsi iloa ja terveyttä tuova harrastus, myös osa maaseudun taloutta.

19.08.2016 - 10:33

Metsästys on kuitenkin paitsi iloa ja terveyttä tuova harrastus, myös osa maaseudun taloutta. Riistatalous tuo kansantalouteen euroja ja luo uutta työtä, kirjoittaa Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontro blogissaan. Riistanliha on myös terveydellinen asia. Riista on parasta ja oikeinta lähiruokaa eikä siihen ole käytetty hormoneja eikä antibiootteja.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Digi-Jahti on ilmestynyt – voita sorsapilli

19.08.2016 - 08:01

Metsästäjäliiton julkaiseman Digi-Jahdin uusi numero on ilmestynyt. Täytä digilehden lopussa olevan palautekysely 7.9. mennessä ja osallistut Zink Callsin Power Hen -sorsapillin (arvo 59,50 €) arvontaan.

Tässä numerossa kerrotaan muun muassa riistan käyttäytymisestä moottoritien ylittävällä vihersillalla sekä hirvien aisteista. Lisäksi esitellään nuori mestariampuja Liina Laine ja käsitellään Metsähallituksen pienriistan lupa-alueiden suosion eroja. Kisareportaaseja on tarjolla niin Metsästysammunnan SM-kisoista kuin eurooppalaisen metsästysammunnan EM-kisoistakin.

Lehden kotisivulla voit valita, haluatko lukea Digi-Jahtisi suomeksi vai ruotsiksi. Kun sähköpostiosoitteesi on liiton jäsenrekisterissä, saat aina tiedon lehden ilmestymisestä. Jäsenrekisterin kirjautumisohjeet löydät täältä

Jahti-lehti jatkaa ilmestymistään vanhaan tapaan ja Digi-Jahti ilmestyy aina niinä kuukausina, kun painettu lehti ei ilmesty.

Löydät Digi-Jahdin täältä

Kategoriat: Metsästysuutiset

Hirvieläimille pyyntilupia edellisvuotta enemmän

16.08.2016 - 09:16

Riistakeskus on myöntänyt tälle kaudelle 41 722 pyyntilupaa hirvelle, 29 030 valkohäntäpeuralle, 153 kuusipeuralle ja 19 metsäpeuralle. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa.

Hirville myönnettiin tänä vuonna 11,5 prosenttia ja valkohäntäpeuralle 12,5 prosenttia enemmän pyyntilupia kuin viime vuonna. Viime syksynä saatiin saaliiksi noin 44 000 hirveä ja noin 26 600 valkohäntäpeuraa.

Pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten metsästys on mahdollista aloittaa syyskuun viimeisenä lauantaina, joka on tänä vuonna 24. syyskuuta. Hirviä voidaan metsästää vuodenvaihteeseen asti ja peuroja tammikuun loppuun saakka. Enontekiöllä, Inarissa, Muoniossa ja Utsjoella hirven pyyntiaika on 1.–20.9. ja 11.10.–30.11.

Hirvieläinsäädöksiä uudistetaan

Maa- ja metsätalousministeriö on valmistellut esityksen metsästysasetuksen muuttamisesta. Merkittävin esitetty uudistus on hirvenmetsästyksen alun siirtäminen suurimmassa osassa maata lokakuun toiseen lauantaihin. Lisäksi Ylä-Lapin aikaistettua hirvenmetsästystä laajennettaisiin Keski-Lapin alueelle. Hirvieläinten vasasuoja esitetään lyhennettäväksi ja siirrettäväksi pois rikosoikeudellisen vastuun alta. Vastaisuudessa vastuu siirtyy yhä enemmän metsästyksenjohtajalle sekä metsästäjille itselleen. Vasallista naarashirveä ei tule siis edelleenkään kaataa.  Myös pyyntilupien hakumenettelyjä kevennetään.

Esitykseen on pyydetty lausunnot alkukesästä ja valtaosan muutoksista on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017. Tämän syksyn metsästyksessä noudatetaan edelleen nykyisiä metsästysaikoja.

Lisätietoja löydät Suomen riistakeskuksen sivuilta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Muistakaa antaa palautetta metsästysseuranne Perhepäivästä

15.08.2016 - 08:11

Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normaali taulukko"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Metsästäjäliitto ja Suomen riistakeskus haastoivat metsästysseurat järjestämään teemapäivän paikallisille asukkaille 13.8.2016. Hienoa, että innokkaita seuroja lähti mukaan taas ympäri Suomea.

Arvomme hyödyllisiä palkintoja palautetta antaneiden seurojen kesken

Käy tapahtumanne jälkeen täyttämässä palautelomake (28.8. mennessä), niin osallistutte näiden palkintojen arvontaan:

 •     Uovision UM565+ -riistakamera (arvo 279 €)
 •     Muurikka-nuotiokahvipannu ja -kattila sekä olut- ja snapsilasisetti (arvo yht. 183 €)
 •     Ekan 4-osainen teurastussetti (arvo 129 €)
 •     5 kpl Metsästysseuran käsikirjoja (arvo 29,90 €/kpl)

Suuret kiitokset kaikille mukana olleille seuroille!

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsäkanalintujen metsästykseen esitetään rajoituksia

10.08.2016 - 10:53

Maa- ja metsätalousministeriö lähetti lausunnoille esityksen metsäkanalintujen metsästyksen rajoittamisesta tänä syksynä. Rajoituksiin ryhdyttiin, koska metsäkanalintukannat ovat tämän kesän riistakolmiolaskentojen perusteella heikentyneet. Ministeriön esitys perustuu Suomen riistakeskuksen esitykseen ja riistakolmiolaskelmiin. Esityksessä ehdotetaan seuraavia rajoituksia:

Metson rauhoitus

Metso rauhoitetaan Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnassa lukuun ottamatta Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Mäntsälän ja Pukkilan kuntia.

Metson metsästysajat

Metsoa metsästetään10.9.–10.10. Kainuun, Kanta-Hämeen, Keski-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Päijät-Hämeen ja Satakunnan maakunnissa, Etelä-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Alajärven, Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin kuntia, Keski-Suomen maakunnassa lukuun ottamatta Kannonkosken, Karstulan, Keuruun, Kivijärven, Kyyjärven, Multian ja Saarijärven kuntia, Lapin maakuntaan kuuluvissa Posion ja Ranuan kunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven ja Taivalkosken kuntia sekä Uudenmaan maakuntaan kuuluvissa Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Mäntsälän ja Pukkilan kunnissa.

Muualla maassa metson metsästysaika on 10.9.–31.10.

Teeren metsästysajat

Teeren metsästysaika on 10.9.–10.10. Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Lapin, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Satakunnan maakunnissa.
Muualla maassa teeren metsästysaika on 10.9.–31.10. Urosteeren talvimetsästys tammikuussa on kielletty koko maassa.

Pyyn rauhoitus

Pyy rauhoitetaan Lapin maakunnassa.

Pyyn metsästysajat

Pyyn metsästysaika on 10.9.–10.10. Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon maakunnissa.

Muualla maassa pyyn metsästysaika on 10.9.–31.10.

Riekon metsästysaika ja rauhoitus

Riekon metsästysaika on 10.9.–31.3. Lapin maakuntaan kuuluvissa Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa
Muualla maassa riekko rauhoitetaan.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästyskausi aloitetaan perinteisesti sepelkyyhkyjahdilla 10.8.

08.08.2016 - 12:21

Kyyhkyjahti muodostaa monelle metsästäjälle odotetun kauden aloituksen 10.8. Runsaiden sepelkyyhkykantojen ansiosta kyyhkyjahti on yhä suositumpaa, ja jahtiin pääsee lähes koko maassa. Pesinnän lopettaneet vanhemmat ja tämän vuotiset nuoret yksilöt liikkuvat parvissa, joihin metsästys kohdistetaan. Jotkut yksilöt ovat saattaneet yrittää vielä myöhäistä pesintää, ja nämä yksin liikkuvat linnut tulee jättää rauhaan.

Riistalihana kyyhky ei ole luomua, vaan luonnollista, eli villilihaa. Se on tummaa, riistan makuista, vähärasvaista ja ekologista.  Höyhenet irtoavat linnuista helposti, joten sitä valmistetaan usein paistettujen rintapalojen ohella myös kynittynä padassa. Puolukkahillo ja hyvä punaviini sopivat kyyhkyannoksen oheen erinomaisesti.Lähetä oma kyyhkyreseptisi kuvineen Metsästäjäliiton hallinnoimalle Riistaruoka.fi-sivustolle.

Metsästäjäliitto korostaa noutavan koiran merkitystä myös kyyhkynmetsästyksessä. Koiran käyttö varmistaa, että ammutut linnut löytyvät helposti eikä arvokasta saalista jää peltoon tai metsään.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Suomi isännöi hienot PM-kilpailut

07.08.2016 - 09:03
Joukkueemme yhteiskuvaan ehtineet ennen palkintojenjakoa.

Pohjoismaisten metsästysammuntojen PM-kilpailut järjestetään vuorotellen pohjoismaiden kesken. Tänä vuonna oli Suomen vuoro ja kilpailut pidettiin Varsinais-Suomen piirissä, Hevonpään ampumaradoilla  Salossa. Kilpailut alkoivat tämän viikon keskiviikkona harjoitusammunnoilla. Karsintojen perusteella maittensa joukkueisiin yltäneet ampujat harjoittelivat ja tutustuivat ratoihin torstai-iltaan saakka. Sen jälkeen kokoonnuttiin Salon kaupungintalolle kilpailujen avajaisiin ja iltajuhlaan.

Kilpailut alkoivat perjantaina ja ne saatiin käydä hienossa poutasäässä. Kilpailujen läpivienti sujui erinomaisesti. Tästä saamme kiittää hyvin tehtävänsä tehneitä toimitsijoita ja kaikkia järjestelyihin osallistuneita. Kilpailut olivat menestys myös tuloksellisesti. Suomi voitti joukkuekilpailun ja saimme eniten henkilökohtaisia mitaleita.

Lisää kilpailuista liiton fb sivuilla

 

 

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Uusia sarjoja tuttuja mestareita

30.07.2016 - 08:29
Uuden M80 sarjan metsästyshirven mestaruuden saavuttanut Uudenmaan Risto Laine liiton puheenjohtajan Lauri Kontron palkittavana.

Metsästysammunnan SM-kilpailujen toisen päivän päätteeksi voitiin todeta, että kilpailujen tulostaso nousi korkeaksi. Useissa sarjoissa oli mestaruuteen ammuttava jopa uuden Suomenennätyksen arvoisesti.

Kilpailun tulossivut

Kilpailut jatkuvat lauantaina ja sunnuntaina M ja M50 sarjoilla.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Pohjoismaisen metsästysammunnan PM-kilpailuista tulossa kovatasoiset

29.07.2016 - 11:37

Pohjoismaisen metsästysammunnan PM-kilpailut järjestetään Salossa Hevonpään ampumaradalla 5.–6.8. Suomen edustusjoukkue valittiin kevään karsintakilpailujen ja lajin SM-kisojen perusteella. Tulossa on kovatasoinen kisa, sillä mukana on kolme hallitsevaa Euroopan mestaria:
Kalle Mäkinen (Y, yhdistelmäkilpailu), Pekka Seppä (Y, kivääri), Linus Mellgren (S20, yhdistelmä, Ruotsi) sekä yksi hopeamitalisti, Liina Laine (N, yhdistelmä). Lisäksi Ruotsin joukkue voitti EM-kultaa yhdistelmässä ja Suomen joukkue EM-kultaa kiväärissä.

Pohjoismainen metsästysammunta on eurooppalaisen metsästysammunnan ohella toinen metsästysammuntojen kansainvälisistä lajeista. Kyseessä on varsinainen moniottelu, sillä lajiin kuuluu kaksi haulikko- ja kaksi luotilajia. Haulikkolajeista toinen on metsästystrap, jossa ammutaa ampujasta poispäin lentäviä kiekkoja. Toinen haulikkolaji suoritetaan yleensä compak sporting -ammuntana. Compak on hyvin monipuolinen haulikkoammuntalaji, jossa kiekko voi tulla ampujasta nähden lähes mistä kulmasta hyvänsä.

Luodikkolajeina ovat liikkuva hirvi ja seisova metsäkauris. Hirviammunnassa ammutaan kymmenen laukausta liikkuvaan hirvitauluun 100 m hirviradalla. Kauris ammutaan kolmesta eri asennosta: makuulta viisi, polvi- tai istuma-asennosta kolme ja pystyasennoista kaksi laukausta.

Kustakin osalajista voi saada 100 pistettä, jotka lasketaan yhteen, joten kisan maksimipistemäärä on 400. Haulikkolajeissa kerrotaan rikottu kiekkomäärä neljällä, eli täydet 25 kiekkoa rikkoneet saavat 100 pistettä per laji. Molemmissa luodikkolajeissa kymmenen laukausta antavat suoraan maksimipisteiksi 100.

Suomen Metsästäjäliitto hallinnoi metsästysampumatoimintaa maassamme.

Lisätietoja:
Marko laine
Kilpailunjohtaja
p. 040 900 2951

Pekka Karhunen
Metsästysammunnan yhteyshenkilö
040 777 7202

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästysammunnan SM-kisat alkavat tänään Pessalompolossa

28.07.2016 - 09:28

Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normaali taulukko"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Metsästysammunnan SM-kilpailut alkavat tänään Ylitornion Pessalompolossa, Jupon Erän upeassa ampumaurheilukeskuksessa.

Kilpailujen avajaiset alkoivat klo 9. Ammunnat starttaavat klo 10.  Palkintojen jako ja kisojen päättäjäiset järjestetään sunnuntaina 31.7. klo 17.

Metsästysampumalajit on suunniteltu metsästystilanteiden harjoittelemiseen. Ne sopivat kaikenikäisille miehille ja naisille. Metsästäjäliitto vastaa metsästysampumatoiminnasta Suomessa. Metsästysammunnassa on kaiken kaikkiaan kymmenen haulikko-, luodikko- ja ilma-aselajia. Kaikissa on mahdollisuus kilpailla SM-tasolle, kansainvälisissä lajeissa myös PM- ja EM-tasolle asti.

Kesä-SM-kilpailuissa kilpaillaan kahdessa haulikko- ja kahdessa kiväärilajissa: metsästyshaulikko, metsästystrap, metsästysluodikko ja metsästyshirvi. Sarjoja on miehille ja naisille junioreista senioreihin.

Tarkkoja laukauksia kaikille kilpailijoille!

Ja suurkiitos kaikille tapahtuman järjestämisessä mukana oleville!

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliiton uusin Jahti-lehti ilmestyy huomenna 28.7.

27.07.2016 - 09:25


Jahti-lehden uusimmasta numerosta löydät uuden Metsästäjäliiton jäsenkortin lisäksi muun muassa:

 • sykkeen ja kalorinkulutuksen vaihtelu metsästysmuodon ja maaston muuttuessa
 • innovatiivisen Benelli 828U -haulikon esittely
 • Suomen suurimman eräleirin, MegaMetson, tunnelmia
 • monipuolista asiaa hirvenmetsästyksestä
 • kanalintujahtia Ruotsin tuntureilla
 • villisikaa riistaruokana sekä paljon muuta

Lehti tulee ilmaiseksi kaikille Metsästäjäliiton jäsenille 5 kertaa vuodessa. Saat sen kotiisi liittymällä Metsästäjäliiton jäseneksi tai tilaamalla sen irtonumerona. Lisäksi julkaisemme sähköistä Digi-Jahtia, joka on erillinen julkaisu.

 Jos et vielä tunne lehteä, niin kannattaa ehdottomasti tutustua Suomen monipuolisimpaan eräalan julkaisuun.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Euroopan metsästäjäjärjestö FACE etsii toiminnanjohtajaa

26.07.2016 - 13:56

Euroopan metsästäjäjärjestö FACE etsii uutta toiminnanjohtajaa. Työpaikka sijaitsee Brysselissä ja työkielinä ovat englanti, ranska ja saksa. Alla alkuperäinen työpaikkailmoitus. Mikäli kansainvälinen ura metsästyksen parissa kiinnostaa, niin laittakaa hakemuksia vetämään.

About the role
An exciting opportunity for a Director General to head our small secretariat, working full-time for fixed term. Competitive salary. Reporting to the Board and accountable to the General Assembly, the Director General will be responsible for the day-to-day management of the Federation.

This post is located at the FACE Office in Brussels with extensive travel within Europe.

Responsibilities

 • Representing the interest of hunters before the EU Institutions;
 • Leading the Federation: developing future policy & strategy and capacity building;
 • Spokesperson to EU institutions and international organisations (EP, EC, Council of Europe, CMS, AEWA, etc.);
 • Heading the Secretariat: people management & HR;
 • Governance and service to members;
 • Drafting project proposals for funding and project management of EC projects;
 • Drafting policy position papers on hunting related policy;
 • Administration to support these activities, including collecting subscriptions, preparing budgets and accounts, preparing annual work programme and reports.

Qualifications and experience

 • at least 15 years of work experience;
 • a university degree in European studies, international relations, political sciences, agriculture, forestry or a related discipline;
 • entrepreneurial and positive mind-set, hands-on mentality;
 • at least 5 years of experience in a leadership role in international organisation;
 • experience with members organisations or international umbrella organisations:
 • good communication skills, including negotiating, advocacy and public speaking;
 • extensive knowledge of EU Nature Directives and biodiversity policies;
 • experience of working for/with the EU institutions;
 • demonstrate capacity to draft policy documents;
 • experience with financial management;
 • experience with HR, people management;
 • track record of drafting winning proposals for funding and project management;
 • written and verbal skills in English, German and French, and preferably also be
 • proficient in another European language;

NB: The successful candidate must be passionate about the values FACE stands for, a hunter with several years of experience, and have knowledge or experience of the hunting structures in at least one EU country.

Applicants must have a right to work in Belgium in order to be considered.

Interested candidates must provide:

 • A resume matching the qualifications and requirements of the job description in one of the FACE official languages.
 • A cover letter explaining the candidate’s motivations for applying for this position in one of the
  FACE official languages.

Please, have any applications sent to recruitment@face.eu by August 9th 2016 with “FACE Director General
– Application” in the subject line.

Kategoriat: Metsästysuutiset

MegaMetsolta ikioma koiranpentu

18.07.2016 - 11:15
Sanna Pakarinen ja Maksakallion Axxa.

Maksakallion kennelin Mauri Vänttinen halusi lahjoittaa jämtlanninpystykorvan pennun yhdelle megametsoleiriläiselle. Hakemuskirjeiden perusteella narttupentu Maksakallion Axxan saajaksi valikoitui 14-vuotias Sanna Pakarinen Heinävedeltä.

Vänttinen halusi pennun sellaiseen kotiin, jossa koiran kanssa metsästettäisiin suurriistaa. Pakarinen onkin jo suorittanut metsästyskortin ja hirvikokeen ja käynyt isän kanssa ahkerasti jahdissa.

Koiranpentu luovutettiin Pakariselle viime perjantaina Riihimäen Erätalolla. Tutkapannan pennulle lahjoitti Tracker.

Lue lisää 28.7. ilmestyvästä Jahti-lehdestä!

Kategoriat: Metsästysuutiset

Hyviä uutisia metsästäjille EU-parlamentista: Metsästysaseisiin ei tule rajoituksia

15.07.2016 - 08:32

Euroopan parlamentin sisämarkkinavaltiokunta IMCO on antanut lausuntonsa komission ehdotuksesta uudeksi asedirektiivistä. Parlamentin valiokunta ei hyväksynyt valtaosaa komission ehdotuksia uusiksi kiristyksiksi, jotka olisivat koskeneet myös metsästysaseita. Metsästäjäliitto on tyytyväinen päätökseen.

Valiokunnan lausunnon mukaan monet aselakeihin liittyvät säädökset ovat kansallisen lainsäädännön asioita eikä EU niihin puutu. Aseluvat voidaan myöntää edelleen toistaiseksi voimassaolevina, pakollisia lääkärintarkastuksia ei oteta käyttöön, aseiden myynti etäkauppana on edelleen sallittua ja alle 18-vuotiailla säilyy oikeus saada aselupa. Kaikissa näissä asioissa komissio esitti kiristyksiä.

– Direktiiviehdotus menee nyt oikeaan suuntaan, sanoo Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontro.

– Metsästäjien tärkeimmät vaatimukset menivät läpi eikä uusia rajoituksia ole tulossa, jos linja pitää loppuun asti. Metsästäjäliiton vaikuttaminen Suomessa ja EU-maiden metsästäjäliittojen yhteistyö Brysselissä on ollut tuloksellista. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten tärkeää kansainvälinen yhteistyö on.

– On erittäin tärkeää, että lupabyrokratiaa ei lisätä. Suomessa päästään päinvastoin nyt järkeistämään lupakäytäntöjä, kun aseluvat voidaan jatkossa hakea samoin kuin passi ja ”palikkatesti” poistuu. Veronmaksajien rahaa säästyy, kun byrokratia kevenee, mutta samalla myös aseturvallisuus paranee. Toivottavasti eduskunta ehtii käsitellä uuden lain, jonka hallitus on luvannut, mahdollisimman nopeasti, Kontro sanoo.

EU-parlamentti äänestää valiokunnan ehdotuksesta syyskuussa. Direktiivi ei kuitenkaan ole vielä silloin lopullisesti valmis, vaan komissio, parlamentti ja hallitusten välinen neuvottelu jatkavat sen jälkeen neuvotteluja lopullisesta lainsäädäntöohjeesta.

– EU:ssa voi aina tapahtua kaikenlaista, ja valmis direktiivi nähdään vastaan syksyllä. Parlamentin valiokunnan päätös oli kuitenkin merkittävä askel oikeaan suuntaan. Lainkuuliaisten metsästäjien aseisiin ei kajota ja byrokratiaa päästään purkamaan. Tämä on todella hyvä asia. EU:ssa pitää taistella laittomia aseita vastaan, eikä hankaloittaa lainkuuliaisten metsästäjien harrastusta, Kontro sanoo.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Suomessa Euroopan parhaat metsästysampujat

03.07.2016 - 21:44
Euroopan paras metsästysampuja Kalle Mäkinen, Naisten sarjan hopeamitalisti Liina Laine sekä Euroopan paras luodikkoampuja Pekka Seppä

Suomen joukkue ylsi jättimenestykseen metsästysammunnan Euroopan mestaruuskilpailuissa Sloveniassa. Suomen joukkueen vahvuus oli etenkin luodikkoammunta, jonka joukkuekultamitalit matkaavat Suomeen.

Kalle Mäkisen ensimmäinen kilpailupäivä sujui hiukan alavireisesti, mutta hän paransi saavuttaen todellisen tasonsa kahtena seuraavana päivänä ja voitti lopulta yhdistelmäammunnan Euroopanmestaruuden. Pekka Seppä ei antanut muiden ohittaa itseään, vaan säilytti luodikkoammunnnan kärkisijoituksensa ja voitti sen huippupisteillä 398.

Liina Laineen haulikkoammunta on paitsi tuloksellista, myös kaunista katsottavaa. Hänelle naisten sarjan hopeaa ainoastaan yhden kiekon erolla voittajaan. Suomen joukkueen menestyksen täydensi yhdistelmäammunnan pronssisijoitus.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Suomen joukkue aloitti vahvasti EM-ammunnoissa

01.07.2016 - 23:39
Jouni Kaunisto, Pekka Seppä sekä Kalle Mäkinen osuivat Compakissa kaikkiin 25 kiekkoon

Metsästysammunnan EM-kilpailut alkoivat suomalaisten tahdissa. Perjantaina alkaneiden kilpailujen avauspäivänä tuore Suomen ennätysmies Pekka Seppä takoi täydet pisteet myös EM-areenalla. Hän pudotti kaikki ensimmäisen Compakosuuden 25 kiekkoa sekä osui kaikilla 20 luodikkolauksellaan kymppiin. Kilpailun ykköstila tässä vaiheessa ansaitusti täysillä 300 pisteellä.

Pekkaa hyvin säestää Kalle Mäkinen, joka ampui myös täydet 25 kiekkoa Compakissa sekä osui 195 pisteen arvoisesti luodikolla. Kilpailussa yhdeksäntenä on Timo Kyntäjä 292 pisteellä. Compakammunnassa kolmantena täydet 25 kiekkoa ampunut Jouni Kaunisto on kilpailun 13 pisteillä 290. Kilpailut jatkuvat sunnuntaihin ja silloin on kaikilla kuusi osalajia ammuttuna.

Mariborissa, Solveniassa käytäviin EM-kilpailuihin osallistuu Suomesta kaikkiaan 16 metsästysampujaa.

Klpailujen Online tulospalvelun näet tästä linkistä

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitto esittää karhulupien lisäämistä levittäytymisvyöhykkeellä

27.06.2016 - 11:59

Metsästäjäliitto esitti lausunnossaan poikkeusluvalla metsästettävien karhujen enimmäismääräksi 190 yksilöä, eli 12 enemmän kuin ministeriön luonnoksessa. Lupamäärän tulee olla tasolla, jossa karhukanta ei merkittävästi kasva, ja petovahingot voidaan pitää kurissa.

Metsästäjäliiton mielestä vakiintuneen kannan hoitoalueella lupamäärä on riittävä. Sen sijaan levittäytymisvyöhykkeellä liitto esitti lupamäärän nostamista 35:een selkeästi runsastuneen kannan vuoksi. Kehittyvän kannan hoitoalueella esitetty lupamäärä on linjassa karhukannan kehityksen kanssa. Esitetty kiintiön kasvattaminen itäisellä porohoitoalueella on perusteltua, ja se vastannee alueen tämänhetkistä karhukantaa.

Metsästäjäliitto muistuttaa, että kannanhoitosuunnitelmassa on todettu karhukannan vuoden 2006 tason (noin 800 karhua) olevan riittävä ylläpitämään suotuisan suojelun tason. Nyt kokonaiskanta on Luonnonvarakeskuksen mukaan lähes kaksi kertaa suurempi. Nykyisten suurpetomäärien aikakaudella on syytä pitää huolta riittävien pyyntilupamäärien saatavuudesta. Viime vuonna karhujen kotieläimille, viljelyksille ja mehiläistaloudelle aiheuttamat vahingot olivat noin 266 000 euroa.

Vahinkoperusteisten lupien osalta Metsästäjäliitto pitää hyvänä menettelyä, jonka mukaan lupia tulee myöntää aina, mikäli kriteerit täyttyvät, eivätkä myönnetyt luvat vähennä kannanhoidollisten lupien määrää.

Karhukannan arviointityö tulee myös olla luotettavalla tasolla. Suurpetotutkimukseen on ohjattava lisää varoja niin, että kansalaisten luottamus tutkijoiden työhön voidaan kaikilta osin palauttaa. Asetuksen taustamuistion liitteessä Luonnonvarakeskus toteaa, että nykyinen kannanarviointimenetelmä on erityisen herkkä havaintomateriaalin määrän muutoksille. Asiaan tulisikin jatkossa kiinnittää enemmän huomiota. Laskentayhteistyötä paikallisten metsästäjien kanssa on myös edelleen kehitettävä.

Kaikki Metsästäjäliiton lausunnot löydät täältä.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitto kannattaa merihanhen metsästyskiellon jatkamista sisämaassa

27.06.2016 - 10:04

Metsästäjäliitolla ei ole huomautettavaa esitettyyn metsästysaikarajoitukseen, jonka tavoitteena on rajoittaa sisämaassa pesivään ja levittäytyvään kantaan kohdistuvaa metsästyspainetta niin, että kanta vahvistuisi ja siitä tulisi arvokas riistavara myös sisämaahan.

Metsästäjäliitto on ollut mukana merihanhien leviämisen edistämistyössä ja näkee ministeriön tavoin merihanhen arvokkaana riistavarana jatkossa myös sisämaassa. Merihanhien siirtoistuttamisesta on tulossa hieno esimerkki metsästäjien vastuullisuudesta sekä halusta auttaa riistavesilintukantoja.

Metsästäjäliitto esittää, että riistakeskus ja maa- ja metsätalousministeriö ryhtyisivät selvittämään, mitä mahdollisuuksia voisi olla edistää istutusta ja poistaa mahdollisia esteitä sen tieltä. Mahdollisia siirtoistutus- ja kiinniottolupia sekä alueita myönnettäessä on harkittava yhteistyön lisäämistä maanomistajien, metsästysoikeuden haltijoiden, ympäristöviranomaisten ja lintuharrastajien sekä metsästäjien kesken. On tutkittava mahdollisuuksia hakea kiinniottolupaa joustavasti myös luonnonsuojelulailla suojeluille alueille.

Lisäksi toimille tulisi saada virallinen seuranta, jota yhdessä metsästys- ja lintuharrastajien kesken toteutettaisiin.  Lintupoikueiden pyydystäminen ja siirtäminen on myös hyvä keino hoitaa mahdollisia viljelysvahinkoja paikoilla, joissa kanta on luontaisesti liian suuri. Lintuja ei tarvitsisi näin ollen syksyn vahinkoperusteisin luvin poistaa ampumalla.

Kaikki Metsästäjäliiton lausunnot löydät täältä.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitto esittää metsähanhelle saaliskiintiötä metsästyskiellon sijaan

27.06.2016 - 09:47


Metsästäjäliitto ei kannata metsähanhen metsästyskiellon jatkamista, vaan esittää saalismäärien rajoittamista kiintiöiden avulla. Liitto kiinnittää huomiota hoitosuunnitelmatyön tärkeyteen ja pitää välttämättömänä myös muiden kuin metsästykseen liittyvien syiden selvittämistä: mm. elinympäristöjen muutokset, pienpetokanta ja laulujoutsenen lisääntyminen.

Luonnonvarakeskuksen arviot edeltävien vuosien metsähanhisaaliista ovat liian korkeat, joten niitä ei tulisi käyttää päätöksen perusteena. Lainsäätäjällä tulisi olla käytössään luotettavampi menetelmä vähälukuisten saalismäärien arviointiin.

Metsästäjäliitto on esittänyt lausunnoissaan useana vuonna, että saaliskiintiö tulee ottaa metsähanhen osalta kokeiluun. Tästä huolimatta ministeriö perustelee metsästyskieltoa edelleen sillä, että sen myötä ehditään ottaa käyttöön kiireelliset toimenpiteet; saalisilmoitusvelvollisuuden säätäminen, metsästyksen säätelyn tarkentaminen, kannan laskentojen tehostaminen sekä Suomen pesimäkannan selvittäminen ja poikastuoton arvioinnin tarkentaminen. Nämä toimet on aloitettava viivyttelemättä.

Hanhikiintiöistä on erittäin hyviä kokemuksia muun muassa Pohjois-Amerikasta. Yksi kiintiöity metsähanhi metsästäjää kohti saisi aikaan nykytilanteessa virheellisesti arvioidun kokonaissaalismäärän laskun. Kiintiöiden valvonnassa voitaisiin käyttää Pohjois-Amerikassa yleisiä ns. ”saalistageja”. Pelko saalismäärän kasvamisesta on turha, koska metsähanhen vaikea pyydettävyys estää sen päätymästä saaliiksi usein.

Metsästäjäliitto muistuttaa, että metsästäjät tuntevat vastuunsa. Metsäkauris on tästä hyvä esimerkki. Vaikka metsäkauriin metsästys vapautettiin ns. pyyntilupajärjestelmän piiristä ja jätettiin ilmoitusvelvollisuuden piiriin, eivät metsäkauriskannat ole vaarantuneet metsästyksen toimesta.

Kiellosta seuraa, että riistantutkimukseen ei saada metsähanhitutkimuksessa tärkeitä siipinäytteitä, joita tarvitaan tuottamaan tietoa hanhisaaliin rakenteesta. Kiintiömetsästyksessä saaliin saajalle voitaisiin asettaa ilmoitusvelvollisuus sekä velvoite lähettää siipinäyte tutkimuskäyttöön. Näin avustettaisiin merkittävällä tavalla tutkimusta ja saalistilastoinnin huomattavaa tarkentumista.

Liitto kannattaa Suomen riistakeskuksen esitystä Kaakkois-Suomessa sallittavasta metsähanhen metsästyksestä 1.10.2016–31.12.2016 ja toteaa, että tämä olisi hyvä alue kokeilla saaliskiintiöintijärjestelmää. Myös lintuharrastajat ovat tukeneet näkemystä, että tuolla alueella on silloin pääosin tundrametsähanhia, joiden kanta ei ole vaarantunut.

Metsästäjäliiton lausunnot löydät täältä.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer