slideshow 1 slideshow 2
Tapahtumat
Ampumajaos
Koirat

Metsästäjäliitto

Julkaise syötteitä
Syötteen kokonainen osoite. 41 min 50 s sitten

Metsästäjäliitto kannattaa alueellisesta hirvikannan hallintaa

18.04.2018 - 22:29

Elinvoimainen hirvikanta on arvokas asia. Metsästäjäliitto pitää tärkeänä, että maanomistajia kuullaan hirvitiheystavoitteiden asettamisessa. Määrään liittyvä ongelma on aluesidonnainen, ja siksi yleinen hirvikannan leikkaus ei ole järkevää.

Hirvet voivat aiheuttaa mittavia metsätuhoja erityisesti runsaslumisilla talvilaidunalueillaan. Elinkelpoinen, metsästettävä hirvikanta on tärkeä asia, mutta samalla vahinkojen tulee pysyä hallinnassa.

Metsästäjäliiton toiminnanjohtajan Heli Siitarin mukaan nykyinen laki tarjoaa säätelyyn monia mahdollisuuksia: yhteislupa-alueilla metsästystä voidaan ajallisesti ja paikallisesti kohdistaa ongelma-alueisiin.

Hirvieläinten tiheystavoitteet asetetaan alueellisissa riistaneuvostoissa, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa. Riistaneuvostossa on riistanhoitoyhdistysten edustajien lisäksi edustajat maakuntaliitosta, ELY-keskuksesta, metsäkeskuksesta sekä alueellisesti merkityksellisestä maanomistajajärjestöstä. 

- Hirvikanta on muutakin kuin pelkkä hirvien lukumäärä. Kannan laadulla, kuten naaraiden ja urosten lukumäärän suhteella, on ekologista merkitystä. Sukupuolten lukusuhde vaikuttaa mm. hirven lisääntymiseen. Metsästyksellä kantaa hoidetaan haluttuun suuntaan ottaen huomioon sukupuoli- ja ikäjakauma. Hirvi on tärkeä saaliseläin muunmuassa suurpedoille. Hirvikantaa tulee siis hoitaa kokonaisuutena, Siitari painottaa. 

Metsästäjäliiton tavoitteena on elinvoimaiset riistakannat ja haittojen pitäminen hallinnassa. 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Nuori metsästäjä: Haaveiletko omasta hirvikoirasta?

13.04.2018 - 13:46
Rytysuon Kennel lahjoittaa alle 18 -vuotiaalle metsästäjälle jämtlanninpystykorvan urospennun yhteistyössä Suomen Metsästäjäliiton kanssa.

Reino ja Rauno Kovero Rytysuon kennelistä haluavat lahjoittaa huhtikuun alussa syntyneen Rytysuon Jahti -pennun innokkaalle hirvimetsästyksestä kiinnostuneelle nuorelle.

Haluamme auttaa yhden nuoren eteenpäin metsästäjän polulla lahjoittamalla metsästyskaveriksi hyväsukuisen koiran. Ja toki samalla näytämme esimerkkiä muille nuorten harrastuksen tukemisesta, Reino Kovero kertoo.

Rytysuon Jahti on yhdistelmästä FI KVA Onnivaaran Xani ja FI KVA Karh 1 Tuike Salon Foxi. Jahti-pentu luovutetaan uudelle omistajalleen toukokuun lopussa madotettuna, sirutettuna ja eläinlääkärin tarkastamana.

Opastamme ja tuemme Jahti-pennun uutta nuorta omistajaa koulutuksessa ja eteenpäin viemisessä, Reino lupaa.

Tuleva omistajaa tuetaan myös koiran kustannuksissa: Jotta pentu ja omistaja pysyisivät kartalla, b-bark lahjoittaa koiranpaikannuslaitteen uudelle parivaljakolle. Lisäksi kansanedustaja Eero Reijonen lahjoittaa 400 euroa koirankopin ja koiratarhan rakentamiseen. 

Miksi Jahti-pennusta tulisi harrastuskaveri juuri sinulle?

Jahti-pennun omistajaksi voivat hakea kaikki koiran kanssa hirvimetsästyksestä kiinnostuneet nuoret. Hakijan tulee olla innokas metsästäjä, alle 18-vuotias ja omata metsästyskortti sekä hirvenmetsästysoikeus tai mahdollisuus siihen.

Hakemukseen tulee lisätä vapaamuotoiset perustelut, miksi juuri sinä olisit tuleva hirvikoiraharrastaja. Lisäksi hakemuksesta tulee löytyä hakijan yhteystiedot ja hakijalla tulee olla huoltajan suostumus koiran hankintaan. Hakemukset tulee lähettää viimeistään 15.5. mennessä sähköpostitse: koveroreino@gmail.com.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metso-leirikalenterit julkaistu

12.04.2018 - 16:45
Mini-Metso leiriläisiä Sodankylässä kesällä 2017 Metso-leirit

Metso-leirit ovat erä- ja riista-aiheisia nuorisoleirejä, joita Metsästäjäliiton piirit järjestävät eri puolilla Suomea. Leirillä lapset ja nuoret oppivat eränkäyntiin, riistanhoitoon ja metsästykseen liittyviä asioita turvallisesti ja hauskasti samanhenkisessä seurassa. Monilla Metso-leireillä voi myös suorittaa metsästäjätutkinnon.

Leirikalenterit:

Metso ja Metsästys-Metso-leirit

Mini-Metso-leirit

Ilmoittaudu pian, leirit täyttyvät nopeasti!
Kategoriat: Metsästysuutiset

Torbjörn Larsson Pohjoismaiden metsästäjäjärjestö NHA:n puheenjohtajaksi

06.04.2018 - 20:10
Torbjörn Larsson

"Kansainvälinen yhteistyö on ratkaisevaa Euroopan ainutlaatuisten alueellisten metsästysperinteiden säilyttämisessä ja edistämisessä", NHA:n tuore puheenjohtaja Torbjörn Larsson kommentoi.

"Pohjoismaiden metsästäjäjärjestön on otettava, yhdessä Euroopan muiden metsästysmaiden kanssa, entistäkin proaktiivisempi rooli osoittaakseen laajemmasta näkökulmasta, miten metsästys edistää merkittäviä ympäristö-, luonto- ja yhteiskunnallisia arvoja. Euroopan 7 miljoonan metsästäjän etujen on aina oltava etusijalla, kun tehdään päätöksiä metsästys- ja luonnonvarojen hoidosta. "

Torbjörn Larsson valittiin kolmeksi vuodeksi Pohjoismaiden metsästäjäjärjestön puheenjohtajaksi.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Uusi Digi-Jahti on ilmestynyt

22.03.2018 - 10:41

Digi-Jahdin uusi numero on ilmestynyt tänään torstaina 22.3. Vastaa lehden lopussa olevaan palautekyselyyn 5.4. mennessä ja osallistut sadan euron arvoisen HongKong-tavaratalojen lahjakortin arvontaan. Lahjakortteja arvotaan kaksi.

Digissä on tällä kertaa nuorisoteema. Kerromme Metsästäjäliiton #nuoretseuraan-kampanjasta ja muistutamme, millainen on nuorisoystävällinen seura. Nuori metsästysseuran johtokunnan jäsen kertoo ajatuksiaan seuratoiminnasta ja annamme vinkit riistapolun järjestämiseksi nuorille.

Lisäksi digilehdessä jatkuu metsästyskoirien pentukoulutussarja. Tällä kertaa vuorossa on saksanmetsästysterrieri.

Lehden kotisivulla voit valita, haluatko lukea Digi-Jahdin suomeksi vai ruotsiksi. Kun sähköpostiosoitteesi on liiton jäsenrekisterissä, saat aina tiedon lehden ilmestymisestä. Jäsenrekisterin kirjautumisohjeet löydät täältä.

Löydät Digi-Jahdin täältä

Kategoriat: Metsästysuutiset

Luke toivoo metsästäjiltä villisikanaaraiden kohtuja kannan arviointia varten

21.03.2018 - 12:48

Luonnonvarakeskus kerää villisikanaaraiden kohtuja porsastuoton selvittämiseksi kannan arviointia varten.  Koska porsastuotto vaihtelee ikäluokittain, eläimestä tarvitaan  myös alaleuan valokuva, jonka perusteella tehdään ikäarvio.

Huom! Evira maksaa 60 euron palkkion myös niistä villisioista, joiden kohtunäyte on toimitettu Lukeen, sillä Luke ilmoittaa kaikista kohtunäytteistäEviraan.

Kohdun irroittaminen

Ota sisäelimet ja suolet yhtenä kappaleena ulos ja etsi peräsuoli. Kohtu on kooltaan vaihteleva Y:n muotoinen elin, jonka runko-osa on peräsuolen ja virtsarakon välissä, peräsuolen alapuolella (katso kuva). Runko-osasta haarautuvat oikea ja vasen kohdunsarvi. Naaraan koko, ikä sekä mahdolliset tiineydet vaikuttavat kohdun kokoon. On tärkeää saada mukaan kohdun sarvet munasarjoineen. Jos naaras on kantava, varo puhkaisemasta kohdun sarvia, koska alkiot katoavat pienestäkin reiästä helposti. 

 

Alaleuan valokuvaaminen iänmääritystä varten

Leikkaa posken lihas oheisen kuvan mukaisesti ja vedä pehmytkudos sivuun siten, että alaleuan poskihampaat tulevat esiin. Ota alaleuan hammasrivistä valokuva suoraan sivulta niin, että kaikki poskihampaat näkyvät mahdollisimman hyvin (katso kuva).

 

  Näytteiden lähettäminen

Kohtujen lähettämistä varten villisika-alueen riistanhoitoyhdistyksiin toimitetaan pohjausaumasäkkejä, nippusiteitä, lähetteitä ja suojapusseja.

Pakkaa jäähdytetty kohtu pohjasaumasäkkiin ja sulje säkki nippusiteellä. Täytä lähetteeseen metsästäjän nimi ja puhelinnumero, kaatopaikka ja aika mukaan lukien kellonaika. Sulje lähete suojapussiin ja solmi pussi pohjasaumasäkkiin nippusiteen kohdalle. Pakkaa säkki laatikkoon, joka on vuorattu esim. sanomalehtipaperilla. Lisää merkiksi ”villisika” paketin päälle. Lähetä säkki mieluiten alkuviikosta matkahuollon kautta osoitteeseen: Luonnonvarakeskus, Yliopistokatu 6, 80100 Joensuu. Luke maksaa lähetyksen.

Lähetä valokuvat Luken nettipalvelun kautta. Täytä palvelussa tietolomake ja liitä mukaan alaleuasta otettu valokuva Liitä valokuva –painikkeen avulla.

Lisätietoja:

Maija Wallen, tutkimusmestari
p. 029 532 7501

Jyrki Pusenius, tutkija
p. 029 532 7407

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitto antoi komissiolle vastineen Luonto-Liiton susiselvityksestä

09.03.2018 - 11:18

Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari vieraili EU:n suurpetoseminaarissa Euroopan parlamentissa 7.3. Luonto-Liitto esitteli siellä maanantaina julkaistun selvityksensä sudenmetsästykseen myönnetyistä poikkeusluvista. Metsästäjäliitto laati selvitykselle vastineen ja luovutti sen tilaisuudessa Euroopan komission luonnonvarapääomayksikön johtaja Humberto Delgado Rosalle sekä muille paikalla olleille tahoille.

Luonto-Liiton selvitys ei perustu nykyiseen lupakäytäntöön

Luonto-Liitto toteaa, että susilupia myönnetään nykyisin lähinnä pelkoperusteisesti ja vaihtoehtoisia menetelmiä ei hyödynnetä riittävästi. Tämä tieto on kuitenkin vanhentunutta, sillä selvitys tarkastelee vain yhden metsästysvuoden (2016–2017) lupapäätöksiä. Nykyinen lupakäytäntö on huomattavasti tiukempi, ja lupia ei myönnetä pelkin sosiaalisin perustein.

Kannanhoidon tulisi olla joustavaa ja perustua luotettavaan kanta-arvioon

Kun suden kannanhoitoa suunnitellaan tämän päivän Euroopassa, on toki ymmärrettävä ihmisten aiheuttaman kuolleisuuden merkitys, mutta samalla huomioitava suden hyvä lisääntymiskyky. Kannan koko voi vaihdella hyvin paljon vuoden aikana. Siksi kannanarviointia pitäisi tehdä nykyistä useammin. Tällä hetkellä hyödynnetään lähes vuoden vanhaa tietoa ajalta ennen kevään pentueiden syntymistä. Sen jälkeen on muodostunut myös useita uusia laumoja. Luonnonvarakeskus on myös todennut, että koska kannanarviointimenetelmä on muuttunut, tulokset eivät ole suoraan verrannollisia aiempiin vuosiin.

Susi mukautuu erinomaisesti vallitseviin oloihin

Luonto-Liitto toteaa selvityksessään, että susi ei ole vuosien saatossa muuttanut käyttäytymistään. Lisäksi selvityksessä mainitaan sen mukautuvan hyvin vallitseviin oloihin. Metsästäjäliitto on vahvasti samaa mieltä, että susi sopeutuu todella monenlaisiin oloihin. Tämän ovat viime aikoina todistaneet muun muassa ranskalaiset lammastilalliset, jotka ovat joutuneet jatkuvasti keksimään uusia keinoja torjua susivahinkoja.

Se, ovatko sudet muuttuneet rohkeammiksi, on vielä avoin kysymys.  Rajaseutujen kulkijasta on tullut koko Suomen kylien asukki. Susihavaintomäärä onkin kasvanut 5 856:sta (joista 1 170 pihakäyntiä) 15 164:een (3 887 pihakäyntiä) vuosien 2012–2017 välillä. Metsästäjäliitto pitää kannanhoidon perustana riittävän laadukasta kannanarviota, jota varten liitto on kannustanut metsästäjiä aktiiviseen havainnointiin. Havaintoaktiviteetti on myös siis noussut, ja seurantajaksolla levinneisyysalue on laajentunut ja kattaa aiempaa enemmän tiiviimmin asuttuja alueita. Erityisellä mielenkiinnolla odotamme kevään 2018 kanta-arviota.  

Kestävä kannanhoito edellyttää laillista sudenmetsästystä

Metsästäjäliitto tukee objektiivista, tieteellistä suurpetojen kannanhoitoa sekä puolueetonta tiedonvälitystä sidosryhmien välillä. Liitto pitää kestävää, laillista metsästystä oleellisena osana kannanhoitoa.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Ensimmäinen todettu hirvieläinten näivetystautitapaus Suomessa

08.03.2018 - 13:38

Suomessa on ensimmäistä kertaa todettu hirvieläinten näivetystautia (chronic wasting disease, CWD). Tauti löytyi 15-vuotiaasta, itsestään kuolleesta hirvestä Kuhmossa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tehtyjen tutkimusten tulokset on varmistettu EU-vertailulaboratoriossa. Näivetystautia voi esiintyä hirvieläimissä, ja se johtaa aina eläimen kuolemaan. Taudin ei tiedetä tarttuneen ihmiseen.

Aiemmin hirvieläinten näivetystautia on todettu Euroopassa ainoastaan Norjassa. Vuoden 2018 alusta taudin esiintymistä on seurattu tehostetusti Suomessa ja viiden muun EU-maan alueella.

Suomessa taudin esiintymistä on tutkittu jo vuodesta 2003 alkaen. Tähän mennessä tutkituista noin 2 500 näytteestä tautia ei ole aiemmin todettu. Nyt taudin seurantaa tehostetaan Kuhmon ja Kainuun alueella.  Metsästäjille annetaan tarvittaessa lisäohjeita ennen seuraavan metsästyskauden alkua.

Hirvieläinten näivetystaudin ei tiedetä tarttuneen ihmiseen. Hirvieläinten lihaa voi syödä turvallisesti eikä lihan myyntiä tai vientiä rajoiteta. Varotoimenpiteenä elävien hirvieläinten, kuten porojen, vienti muihin maihin pysäytetään toistaiseksi.

CWD on hirvieläinten hitaasti etenevä, aina kuolemaan johtava sairaus. Näivetystauti kuuluu prionitauteihin ja se on sukua naudan BSE-taudille (bovine spongiform encephalopathy) ja muille TSE-taudeille (tarttuva spongiforminen enkefalopatia). Sitä esiintyy yleisesti Pohjois-Amerikassa. Kuhmosta löydetyn hirven tauti ei ole pohjoisamerikkalaista, tarttuvaa näivetystaudin muotoa, vaan Norjassa todetun kaltaista, satunnaisesti yksittäisistä hirvieläimistä löytyvää taudin muotoa.

Lue lisää täältä.

Lisätietoja:

Johtaja Leena Räsänen, p. 050 388 6518 (elintarviketurvallisuus)
Yksikönjohtaja Terhi Laaksonen, p. 040 159 5812 (eläintautien valvonta)
Erikoistutkija Sirkka-Liisa Korpenfelt, p. 050 351 0308 (laboratoriotutkimukset)
Tutkimusprofessori Antti Oksanen, p. 044 5616491 (villieläintaudit)
Neuvotteleva virkamies Kajsa Hakulin, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162361 (kansallinen ja EU-lainsäädäntö)

Kategoriat: Metsästysuutiset

Sari Järvisestä Metsästäjäliiton uusi viestintäpäällikkö

06.03.2018 - 16:46

Sari Järvinen on aloittanut 5.3.2018 Metsästäjäliiton viestintäpäällikkönä. Koulutukseltaan Järvinen on maatalous- ja metsätieteiden maisteri. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa HKScan Oyj:llä vastaten konsernin tuottajaviestinnästä ja markkinoinnista.

Viestintäpäällikön tehtävä on Metsästäjäliitossa uusi, ja Järvisen tehtäviin kuuluvat sisäisen viestinnän sekä media- ja sidosryhmäviestinnän suunnittelu, ohjaus ja kehittäminen sekä viestinnän seuranta ja arviointi.

- Odotan innolla, että pääsen hyödyntämään osaamistani metsästäjien ja metsästyksen hyväksi sekä tuomaan metsästyksen yhteiskunnallista merkitystä laajemmin esille, Järvinen sanoo.

Sari Järvinen työskentelee Metsästäjäliiton keskustoimistolla Riihimäellä. Hänet tavoittaa sähköpostilla sari.jarvinen@metsastajaliitto.fi tai puhelimitse 0400 620 199.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Osallistu Metsästäjän terveys- ja hygieniakoulutukseen!

26.02.2018 - 13:00
Koulutuksessa käydään läpi mm. afrikkalaiseen sikaruttoon ja muihin ajankohtaisiin eläintauteihin liittyviä asioita.

Metsästäjille on kevään aikana tarjolla ennätysmäärä riistankäsittelyn hygieniakoulutusta. Kun jahtiporukasta löytyy koulutuksen käynyt henkilö, niin hän saa tarkastaa ruhon ja sisäelimet jo pyyntipaikalla, jos liha aiotaan viedä leimattavaksi. Koulutuksessa tarjolla myös ajankohtaista, huipputason tietoa esimerkiksi riistaeläinten sairauksista, kuten afrikkalaisesta sikarutosta ja hirvieläinten näivetystaudista (CWD).

Metsästäjien terveys- ja hygieniakoulutus on erityisen hyödyllinen seuroille, jotka myyvät riistanlihaa, mutta myös perusmetsästäjä saa siitä tarpeellista tietoa. Koulutus on teoriapohjainen eikä sisällä käytännön lihankäsittelyä. Koulutuksen käyneet kirjataan Eviran viralliseen rekisteriin ja he saavat Koulututetun metsästäjän kortin.

Koulutuksen oppikirjana toimii Metsästäjän terveysoppi, jota myy Eräkontti Oy 

Katso kevään koulutukset ja ilmoittaudu heti!

Kategoriat: Metsästysuutiset

Villisika jakaa mielipiteitä Suomessa

23.02.2018 - 20:15

Metsästäjäliitto, liiton Kymen piiri ja maa- ja metsätalousministeriö järjestivät tänään villisikajahdin ja villisikaa koskevan lehdistötilaisuuden. Tapahtumat olivat osa liiton ja ministeriön Villisikaviikonloppua, jonka päätavoitteena on tuoda lisää tietoa villisiasta ja sen metsästyksestä, sillä monin paikoin se on hyvin uusi riistalaji.

Metsästäjäliitto tarjoaa koulutusta metsästäjille

”Villisika on herkullinen lisä Suomen riistalajistoon, mutta haastavana riistalajina sen metsästys vaatii koulutusta”, Metsästäjäliiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg sanoo. Tämän vuoksi Metsästäjäliitto järjestää tällä hetkellä yhdessä Suomen riistakeskuksen kanssa villisian SRVA-koulutusta. Liitto tuotti tällä viikolla myös tiiviin oppaan villisian metsästyksestä. Lisäksi tulemme myös kuvaamaan opetusmateriaalia saaliin käsittelystä ja näytteenotosta. ”Metsästäjäliiton tavoitteena ei missään nimessä ole hävittää villisikaa Suomesta, vaan haluamme ennen kaikkea lisätä tietoisuutta mielenkiintoisesta riistalajista. Samalla on toki hyvä oppia hallitsemaan kantaa, mikäli afrikkalainen sikarutto joskus saapuu Suomeen.” 

Yhteistyö on voimaa

Afrikkalaista sikaruttoa ei voi sivuuttaa keskusteltaessa villisiasta, sillä kun ensimmäinen tapaus tavataan, niin sianlihan vienti loppuu Suomessa, millä on huomattavia taloudellisia vaikutuksia. Lisäksi sillä olisi vaikutusta myös metsästykseen. Todennäköisimmin tauti tulee Suomeen ruttoalueilta saapuvien ihmisten mukana, sillä liikenne on hyvin vilkasta. Niin kävi todennäköisesti myös Virossa, mutta maan sisällä se levisi tehokkaasti tiheän sikakannan vuoksi.

Kutsuimme Suomeen Priit Vahtramäen Viron Metsästäjäliitosta, joka kertoi siitä, miten afrikkalainen sikarutto vaikutti virolaiseen metsästykseen:

”Yksikään metsästäjä ei kyennyt ennakoimaan eikä olisi toivonut sitä, että pitäisi haudata kymmenittäin ja sadoittain sikoja, vieläpä terveitä oman metsästysalueen karjuja. Rutto tappoi ensin vanhemmat eläimet. Porsaat pysyivät hengissä jopa kuukauden, mutta koska ne eivät selvinneet omin avuin, lopulta nekin kuolivat.

Metsästäjät eivät tuoneet ruttoa alun perin Eurooppaan, eivätkä ole sitä myöskään levittäneet, mutta metsästäjät ovat sen sijaan olleet etulinjassa sen torjunnassa. Virossa metsästäjät ottivat itse tehtäväkseen hävittää kuolleena löydetyt siat, vaikka työ oli raskasta ja kaikin puolin epämiellyttävää. Myös Suomessa viranomaiset ja muut sidosryhmät kiittävät suomalaisia metsästäjiä erittäin tärkeästä yhteistyöstä taudin ennakoinnissa. Ministeriö kiitteli lehdistötilaisuudessa metsästäjiä myös korvaamattoman arvokkaasta työstä riistakantojen arviointiin tarvittavan materiaalin keräämisessä.

”Monet eivät ymmärrä metsästystä ja metsästäjien on usein vaikea selittää harrastuksen viehätystä, Vahtramäe jatkaa. ”Mutta ”kiitos” afrikkalaisen sikaruton virolainen metsästäjä on noussut hyvin olennaiseen rooliin virolaisessa yhteiskunnassa. Monet ovat tiedostaneet, että metsästäjien aika- ja työpanos sikaruttotilanteessa on ollut huomattava, ensisijaisen tärkeä ja suuren kiitoksen arvoinen.”

On suuri sääli, että erittäin hienon riistaeläimen tietä varjostamaan on osunut näin vakava tauti. Ja toivottavasti siihen kehitetään pian rokote, että päästään keskustelemaan sen yhteydessä mieluummin herkullisista resepteistä ja erilaisista jahtimuodoista.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästysseurojen tietosuojavaatimukset kiristyvät, Metsästäjäliitto auttaa

15.02.2018 - 17:29

EU:n uusi tietosuoja-asetus tuo isoja muutoksia seurojen jäsentietojen käsittelyyn. Asetuksen laiminlyönti voi johtaa huomattaviin sakkoihin. Metsästäjäliitto järjestää jäsenseuroille koulutusta, jolla vaatimukset tulevat tutuiksi.

Uutta tietosuoja-asetusta on noudatettava 25.5.2018 alkaen. Metsästäjäliitossa jäsenten yksityisyys otetaan vakavasti ja olemme valmistautuneet muutokseen huolella. Metsästäjäliitossa tietosuojasta ja -turvasta pyritään huolehtimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Vaikutusta jäsenten henkilötietojen käsittelyyn

Tietosuoja-asetus koskee kaikkia henkilötietoja käsitteleviä toimijoita, myös metsästysseuroja. Seurat käsittelevät henkilötietoja esimerkiksi ylläpitäessään rekisteriä omista jäsenistään. Asetuksen tuomilla muutoksilla on merkittäviä vaikutuksia henkilötietojen käsittelyyn, vastuukysymyksiin sekä tietojen luovutukseen.

Metsästäjäliiton jäsenseuroille maksutonta koulutusta

Tuleva muutos tulee ottaa vakavasti. Mikäli seuranne ei ole vielä valmistautunut tulevaan muutokseen, olisi nyt aika aloittaa viipymättä. Metsästäjäliitto tarjoaa jäsenseuroille tietoa ja maksutonta koulutusta. Lisäksi autamme Metsästäjäliiton nettijäsenrekisterissä olevan jäsenrekisterinne rekisteriselosteen laatimisessa/päivittämisessä. Koulutukset pidetään verkossa ja opetuksesta vastaa asianajotoimisto Eversheds.

Tarkista seuranne yhteystiedot liiton jäsenrekisteristä

Lähetämme seurojen keskeisille toimijoille tietoa muutoksista ja koulutuksen ajankohdista. Varmista, että seuranne yhteystiedot ovat kunnossa Metsästäjäliiton jäsenrekisterissä. Tarkista myös, että seuratoimijoiden vastuualueet (pj, sihteeri, yms.) on oikein merkitty.

Jäsenrekisteriin pääset täältä. Mikäli tarvitset apua tunnusten tai jäsenrekisterin käytön kanssa, ota yhteyttä jäsenrekisteritukeemme:

Metsästäjäliiton jäsenrekisterituki

p. 09 4177 0741
sml(at)hoika.fi

Kategoriat: Metsästysuutiset

Oikaisu Jahdin susiuutiseen

15.02.2018 - 16:26

Jahti-lehden 1/2018 sivulla 11 on uutinen Metsästäjäliiton edellyttämistä muutoksista susipolitiikkaan. Jutussa sanotaan, että Suomen riistakeskus on hylännyt talvelle 2018 laaditut kaatolupahakemukset. Tilanne on muuttunut, sillä riistakeskus on lehden painoonmenon jälkeen tehnyt myönteisiä poikkeuslupapäätöksiä, ja lisäksi poronhoitoalueelle on myönnetty sudenkaatolupia talven aikana.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Vuoden ensimmäinen Jahti ilmestyy tänään

15.02.2018 - 09:47

Metsästäjäliiton jäsenlehden vuoden ensimmäinen numero ilmestyy tänään 15.2. Kannessa komeilee ilmeikäs kettu.

Lehdessä on jälleen monipuolinen sisältö. Jahti-lehti vieraili muun muassa kettujahdissa Kihniössä ja hirvijahdissa Sastamalassa. Lisäksi kerromme tarkemmin nuorisokampanjastamme ja tulevasta villisikaviikonlopusta. Pureudumme myös siihen, millainen on hyvä suurpetohavainto ja miten kivääriampujan näköongelmia voi korjata. Ensimmäistä kertaa ääneen pääsevät uudet kolumnistit Iina Saarikko ja Antti Otsamo. Metsästäjän terveys- ja hygieniakoulutuksen tärkeydestä muistutetaan myös, ja mukana on kalenteri kevään koulutuksista.

Mukavia lukuhetkiä!

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitto: suden kannanhoito ei toimi

09.02.2018 - 14:30
Metsästäjäliitto irtautuu nykyisestä suden kannanhoitosuunnitelmasta 

Metsästäjäliitto oli 2014 aktiivisesti mukana luomassa suden kannanhoitosuunnitelmaa Suomeen. Suunnitelmassa listattiin useita tavoitteita, kuten luottamuksen rakentaminen toimijoiden välillä, nopea reagointi haittoihin ja arvon luominen sudelle riistaeläimenä. Nyt kannanhoitosuunnitelman toteuttaminen ontuu, ja Metsästäjäliitolle tärkeät osiot eivät tällä hetkellä toimi. Ekologisten, sosiaalisten ja taloudellisten näkökulmien rinnalle on noussut juridiikka tulkintoineen. Nykyinen kannanhoitosuunnitelma on tiensä päässä. Metsästäjäliitto edellyttää, että kannanhoitosuunnitelma päivitetään toimivaksi kokonaisuudeksi.

SRVA tarpeen turvata

Metsästäjäliitto ei ole sopimusosapuoli suurriistan virka-apuasiassa (SRVA). SRVA-tehtävien toteuttaminen vaatii tehtävään koulutetut koirat, joita on voitava turvallisesti myös harjoittaa todenmukaisissa tilanteissa. Metsästäjäliitto korostaa, että SRVA-henkilöstön on voitava arvioida koiriin kohdistuvaa susiuhkaa aina tilanne- ja tehtäväkohtaisesti. Metsästäjäliitto kantaa huolta SRVA-toiminnan jatkosta erityisesti alueilla, joilla petokannat ovat koirille merkittävä uhka.

Metsästäjäliitto muistuttaa, että metsästäjät kantavat SRVA-toiminnan kautta merkittävää yhteiskuntavastuuta ja liitto korostaa hyvää yhteistyötä poliisin kanssa. Virka-avun antamisessa liitto suosittaa jäsenistölleen ja sidosryhmille SRVA-toiminnan turvaamista mahdollisuuksien mukaan eläinsuojelullisin ja inhimillisin perustein.

Suden kannanarviointia kehitettävä

Metsästäjät ovat Metsästäjäliiton kannustuksesta tehneet aktiivista suurpetojen havainnointia Tassu-järjestelmään ja osallistuneet susinäytteiden DNA-keräykseen. Metsästäjäliitto korostaa Tassu-havaintojen toimivan kanta-arvion ja poikkeuslupien myöntöperusteina. Metsästäjäliitto katsoo luottamuksen parantamisessa olevan yhä kehitettävää kentän ja tutkimuksen välillä, ja edellyttää suden kannanarviointiin lisää läpinäkyvyyttä.   

Suomen Metsästäjäliitto tukee jäsenistöä lupa-asioissa

Akuuttina ratkaisuna Metsästäjäliitto järjestää jäsenistölleen neuvontaa lupien hakemisessa ja lakiapua kielteisistä lupapäätöksistä hallinto-oikeuksiin tehtäviin valituksiin.

Ratkaisumallia tilanteeseen?

Metsästäjäliitto osallistuu aktiivisesti suden kannanhoidon kehittämiseen. Pitkän aikavälin ratkaisuna liiton tavoitteena on suden liitesiirto luontodirektiivin liitteestä IV liitteeseen V Baltian maiden ja poronhoitoalueemme tapaan. Lyhyellä aikavälillä Metsästäjäliitto edellyttää, että kannanhoitosuunnitelma päivitetään toimivaksi kokonaisuudeksi ennen tulevaa metsästyskautta.

Metsästäjäliitto muistuttaa, että susiasia koskettaa yhteiskuntaa laajasti ja kannustaa yhteiskunnalliseen keskusteluun muitakin sidosryhmiä. On löydettävä tasapaino, jossa haitat ovat hallinnassa ja Suomen susikanta on elinvoimainen.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Villisikaviikonloppu kutsuu

08.02.2018 - 14:01

Villisikakanta on runsastunut Suomessa monin paikoin ja tuonut mukanaan mielenkiintoisia metsästysmahdollisuuksia. Villisika on monipuolinen ja haastava riistaeläin, jota voidaan metsästää kyttäämällä, ajoketjussa tai koirilla. Siitä saa myös monenlaista herkullista riistaruokaa.

Metsästäjäliitto sekä maa- ja metsätalousministeriö järjestävät yhdessä muiden toimijoiden kanssa valtakunnallisen villisikaviikonlopun 23.-25.2.2018. Tarkoituksena on metsästää villisikaa samanaikaisesti sen esiintymisalueilla. Lisäksi tarjoamme lisää tietoa villisiasta ja sen metsästyksestä, näytteiden otosta ja riistaruoasta.

Tapahtumaan voi osallistua esimerkiksi järjestämällä yhteisjahdin naapuriseurojen kanssa. Metsästäjäliiton nettisivuilla on ilmoittautumislomake tapahtumaan ja lisätietoa viikonlopusta.

Lähtekää mukaan viettämään mukava yhteisöllinen jahtiviikonloppu!

Lue lisää ja ilmoittaudu!

Kategoriat: Metsästysuutiset

Lataa St1 Way -sovellus Metsästäjäliiton jäsenkortin kaveriksi

05.02.2018 - 13:35

St1 Way on maksuton sovellus, jonka voit ladata puhelimeesi* Metsästäjäliiton jäsenkorttisi kaveriksi. Sovelluksesta löydät muun muassa St1- ja Shell-asemien karttahaun sekä nettipesukaupan. St1 Wayn voit ladata App Storesta ja Google Playsta.

Ladattuasi St1 Way -sovelluksen, voit rekisteröityä St1:n kanta-asiakkaaksi. Ensimmäisellä kerralla tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksillasi, jonka jälkeen
luot itsellesi henkilökohtaisen St1 ID -tunnuksen. Kirjautumisen yhteydessä valitset myös maksutavan esimerkiksi nettipesuille. St1 ID:llä kirjaudut jatkossa kätevästi sovellukseen.

Sovelluksen kautta mm. nettipesujen ostaminen on turvallista ja vaivatonta. Jatkossa näet sovelluksesta kaikki ajankohtaiset pesutarjoukset.

Metsästäjäliiton jäsenkorttisi on St1-käteisalennuskorttisi, ja saat aina alennusta St1- ja Shell-asemilta** jäsenkorttiasi näyttämällä, kun maksutapana on käteinen, pankkikortti tai Visa Electron.

* St1 Sovellus toimii seuraavien käyttöjärjestelmien kanssa: iOS 11 (iPhone 5 tai uudempi) ja Android 4.1 tai uudempi.
** Shell express -asemat eivät kuulu alennuksen piiriin.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitto edellyttää muutosta susipolitiikkaan

26.01.2018 - 10:30

Metsästäjäliitto käynnisti keväällä 2017 toimet aktiivisen susikannan hallinnan mallin luomiseksi. Pitkän aikavälin tavoitteena on siirtää susi Suomessa luontodirektiivin liitteestä IV liitteeseen V Baltian maiden ja poronhoitoalueemme tapaan. Komissio sai parlamentilta toimeksiannon selkeyttää liitesiirtoihin liittyvää menettelyä, mikä on merkittävä avaus, joka saatiin aikaan tehokkaalla edunvalvonnalla. Metsästäjäliitto on tehnyt ja tekee työtä EU-tasolla asian mahdollistamiseksi.  Liitemuutoksella haetaan selkeyttä lupapolitiikkaan ja paikallisten olojen huomiointiin -kestävyyden vaarantumatta. Metsästäjäliitto hakee käytännöllisiä ratkaisuja kansalliseen tilanteeseemme nykyisen asetuksen päättyessä tänä vuonna.

Metsästäjäliitto on toiminut sillanrakentajana susiasiassa tiivistäen yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa. Liitto on työskennellyt aktiivisesti eri osapuolia tyydyttävän kanta-arvion muodostamiseksi ja aiemman kannanhoitosuunnitelman mukaisten toimien edistämiseksi. Tavoitteena on, että Suomessa on elinvoimainen susikanta, jota hallitaan joustavasti metsästyksen keinoin haittojen pitämiseksi hyväksyttävän suuruisina.

Metsästäjäliitto muistuttaa, että susikannan hoitoon liittyvä politiikka ei ole yksin metsästyksellinen asia, vaan yhteiskuntaa koskettava, koska siihen liittyviä näkökulmia ovat esimerkiksi kotieläinvahingot, kuntien ja yksityisten kansalaisten järjestämät susialueiden ylimääräiset koulukyydit, riskit asutusalueilla liikkuvista eläimistä ja mm. SRVA-toiminnan hankaloituminen yleisine turvallisuuskysymyksineen.
Metsästäjäliiton -ja myös EU:n - tavoitteena on huomioida paikalliset ihmiset ja sosiaalinen kestävyys susikannan hoidossa.

Suomen Riistakeskus hylkäsi lupahakemukset

Kannanhoidollinen metsästys päättyi toissa vuonna. Nykyinen vahinko- ja sosiaalisin perustein myönnettäviin poikkeuslupiin perustuva malli perustuu kahden vuoden mittaiseen asetukseen, jossa suurin vuotuinen poistuma on 53 yksilöä. Suomen Riistakeskus on hylännyt talvelle 2018 laaditut kaatolupalupahakemukset.

Lakitupien ratkaisuilla kannanhoitoa?

Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi päätöksellään Parikkalaan myönnetyn ja jo 2017 käytetyn susiluvan. KHO hakee ennakkoratkaisua EU:n tuomioistuimelta kannanhoidollisen metsästyksen direktiivin mukaisuudesta. Keskeisiä kysymyksiä ovat mm kuinka suotuisan suojelutason vaatimusta on tulkittava ja onko tappamiselle vaihtoehtoja. Ratkaisun saatuaan kansallinen tuomioistuin jatkaa asian käsittelyä, ja asian arvioidaan kestävän pitkään.
Metsästäjäliitto on päättänyt antaa asiantuntija-apua valituista kielteisistä lupapäätöksistä tehtävien valitusten valmistelussa. Samalla Liitto muistuttaa, että kannanhoitoon oleellisena osana kuuluva metsästys ei voi jatkossa perustua yksittäisistä lupahakemuksista käytävään juridiseen prosessiin. Nykyinen menettely on tullut tiensä päähän.  

Luotettava kannanarvio kaiken perusta

Mahdollinen liitetarkistus saattaisi parhaimmillaan mahdollistaa suden siirtämistä liitteestä IV liitteeseen V koko Suomessa. Muutos toisi aikaisempaa enemmän perusteita ja joustavuutta pyyntilupia myöntäville viranomaisille ja lupien hakijoille. Liitemuutos edellyttää luonnollisesti Suomelta suden suotuisan suojelutason turvaamisesta jatkossakin. Tämän perusta on jatkossakin riittävän luotettava kanta-arvio. Sen muodostaminen on avainkysymys, johon on tarpeen löytää ratkaisu ja turvata työhön riittävät resurssit. 

Seuraava kanta-arvio julkaistaan kesän 2018 alussa.

Liiton linjaukset

Nykyiset käytännöt ovat herättäneet laajalti tyytymättömyyttä metsästäjien keskuudessa ja muutoinkin yhteiskunnassa. Metsästäjäliiton hallitus käsittelee tilannetta ja päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

 

--

 

Jägarförbundet kräver att vargpolitiken förändras

Under våren 2017 tog Jägarförbundet itu med att utföra en aktiv och hållbar förvaltningsplan för vargstammen i Finland. I Finland tillämpar vi det strikta skydd som föreskrivs i naturdirektivets IV bilaga för varg. Det är alltså förbjudet att fånga eller döda varg i naturen. Också annat avsiktligt störande av dem är förbjudet. Naturdirektivet reglerar inte vargjakt i renskötselområdet lika strikt som utanför det eftersom vargen i renskötselområdet räknas till arterna i bilaga V. Så är fallet även i de Baltiska staterna. Ett långsiktigt mål för Jägarförbundet är att få vargen förflyttad från den IV bilagan till den V även i resten av landet. Som medlemsland i Europeiska unionen beaktar Finland unionens lagstiftning i sitt beslutsfattande. EU:s direktiv överförs i den nationella lagstiftningen och berör därför alla enskilda aktörer. De stora rovdjurens ställning regleras av naturdirektivet, vars bestämmelser har integrerats i Finlands jaktlag och jaktförordning. Därför är det ett stort steg i rätt riktning att EU parlamentet nu har gett i uppdrag till kommissionen att utreda hur nämnda förflyttning vore möjlig. Detta har möjliggjorts genom en utbredd intressebevakning från Jägarförbundets sida. Jägarförbundet arbetar på EU-nivå för att förverkliga detta. Genom att ändra på vargens plats i bilagorna vill man uppnå en tydligare licenspolitik och att de lokala förhållandena ska beaktas bättre – utan att vargstammens hållbarhet ska äventyras. Jägarförbundet vill uppnå en praktisk lösning för vår nationella situation när den nuvarande författningen upphör det här året. 

Jägarförbundet har jobbat aktivt för att vi ska uppnå en så rättvis uppskattning över vargstammen i Finland som möjligt. För att det ska vara möjligt har det utförts ett tätt samarbete med alla intressegrupper inom vargpolitiken, där har Jägarförbundet verkat som en brobyggare. Målet är att vi ska ha en livskraftig vargstam i Finland. Stammen ska var möjlig att sköta och hållas på bestämd och allmänt godkänd nivå genom jakt.

Jägarförbundet vill påminna att vargpolitiken och vargstammens storlek inte enbart är en jaktfråga utan den berör hela samhället. Den berör t.ex. skador på boskap, de av samhället påtvingade extra skolskjutsarna på orter med täta vargbestånd, skador på husdjur och även svårigheten att genomföra Storviltsassistans (SRVA) arbeten.  
Jägarförbundets och även EU:s mål är att ta i beaktande den lokala befolkningen och därmed uppnå en socialt hållbar skötsel av vargstammen. 

 

Finlands Viltcentral avslog ansökningarna om undantagsloven för vargjakt

Stamvårdande jakt på varg slutade i fjol. Den nuvarande mallen som går ut på att undantagslov kan fås på skade- och sociala grunder, grundar sig på en två-årig författning där den största möjliga avskjutningen är 53 individer. Finlands viltcentral har avslagit de undantagslov som ansökts för vintern 2018. 

Stamvårdsbeslut via domstolar?

Östra-Finlands förvaltningsdomstol avslog det redan beviljade och 2017 använda undantagslovet för jakt på varg i Parikkala. Högsta domstolen söker prejudikat av EU-domstolen för att utreda om denna stamvårdande jakt var enligt direktiven. De viktigaste frågorna är bland annat hur man ska bedöma när en skyddsnivå för en art är gynnsam och finns det ett alternativ till avlivning. När ett beslut tagits fortsätter den nationella domstolen med ärendet, och man kan anta att ärendet drar ut på tiden.

Jägarförbundet har beslutat att ge experthjälp till de som vill överklaga de avslagna undantagsloven. Samtidigt vill Jägarförbundet påminna att jakten, som är en viktig del av stamvården, inte i fortsättningen kan grunda sig på enskilda undantagslov och den juridiska processen runt dem. Den nuvarande processen har kommit till sin ände. 

En tillförlitlig uppskattning av stammen är det mest väsentliga

En möjlig justering av bilagorna kan i bästa fall betyda en förflyttning av vargen från bilaga IV till bilaga V i hela landet. En förändring skulle ge de instanser som beviljar och de som söker jaktlicenser flera grunder och mera flexibilitet i sökandet och beviljandet. En justering av bilagorna kräver naturligtvis att Finland även i framtiden kan erbjuda en gynnsam skyddsnivå för vargen. För att uppnå detta krävs även i fortsättningen en tillförlitlig uppskattning av stammen. Detta är det mest väsentliga just nu, vi behöver hitta goda tillvägagångssätt och resurser för detta. 

Nästa stamuppskattning publiceras i början på sommaren 2018.  

Förbundets riktlinjer

Den nuvarande praxisen har lett till en stor missnöjdhet inom jägarkåren och även på andra håll i samhället. Jägarförbundets styrelse behandlar ärendet och beslutar om vilka möjliga åtgärder man ska vidta. 

 

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Lähde mukaan villisikaviikonloppuun!

17.01.2018 - 19:41

Runsastunut villisikakanta on tuonut moniin osiin Suomea uusia, mielenkiintoisia metsästysmahdollisuuksia. Villisika on monipuolinen ja haastava riistaeläin, jota voidaan metsästää kyttäämällä, ajoketjussa tai koirilla. Siitä saa myös monenlaista herkullista riistaruokaa.

Metsästäjäliitto sekä maa- ja metsätalousministeriö järjestävät yhdessä muiden toimijoiden kanssa valtakunnallisen villisikaviikonlopun 23.–25.2.2018. Tarkoituksena on metsästää villisikaa samanaikaisesti sen esiintymisalueilla. Lisäksi tarjoamme lisää tietoa villisiasta ja sen metsästyksestä, näytteiden otosta ja riistaruoasta.

Tapahtumaan voi osallistua esimerkiksi järjestämällä yhteisjahdin naapuriseurojen kanssa. Voitte myös tarjota alueen asukkaille tietoa villisiasta esimerkiksi makkaranuotiolla. Metsästäjäliiton nettisivuille tulee pian ilmoittautumislomake ja lisätietoa viikonlopusta.

Villisikakannan hallinta on tällä hetkellä erityisen tärkeää afrikkalaisen sikaruton uhan vuoksi. Taudin saapuminen Suomeen toisi mukanaan rajoitteita ja velvoitteita myös metsästäjille.

Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normaali taulukko"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Lähtekää mukaan viettämään mukava yhteisöllinen jahtiviikonloppu!

Kategoriat: Metsästysuutiset

Onnittelut Eränkävijöille parhaan TV-ohjelman Kultaisesta Venlasta

15.01.2018 - 10:37

Eränkävijät teki historiaa voittamalla Kultaisen Venlan parhaan tv-ohjelman sarjassa perjantaina 12.1.2018. Historiallisen voitosta tekee se, että eränkäyntiä käsittelevä ohjelma valittiin nyt ensimmäistä kertaa vuoden parhaaksi Suomessa. Erityisen hienoa on, että palkinto on yleisön valitsema, mikä kertoo, että metsästys, kalastus ja luonto kiinnostavat suomalaisia todella paljon. Eränkävijät ei ole koukuttanut ainoastaan metsästäjiä ja kalastajia. Jo ensimmäisellä kaudella sarjan jokaista jaksoa seurasi yli 800 000 katsojaa mukaan lukien YLE Areenan katsojaluvut. Toivottavasti TV-yhtiöt tajuavat ottaa vihjeestä vaarin ja lisätä erätarjontaa myös muille kanaville.

Eräohjelmien tekeminen ei ole helppoa. Kuvaajilta vaaditaan paljon, ja turvallisuuteen pitää kiinnittää erityishuomiota. Myös kaluston tulee olla huippuluokkaa. Eränkävijöissä näkyykin hienosti, miten vaihteleva ja rikas suomalainen luonto on. Suomen luonto tuntuu kiinnostavan laajasti myös rajojemme ulkopuolella. Eränkävijöiden kansainvälinen versio, Love of the Wild, on myyty jo 30 maahan. Sarjasta on myös tulossa kolmas tuotantokausi syksyllä.

Lämpimät onnittelut kaikille sarjan teossa mukana olleille ja suuri kiitos siitä, että olette tehneet suomalaista eräkulttuuria tunnetuksi niin kotimaassa kuin ulkomaillakin! Metsästäjäliitto on ollut yhteistyössä mukana esikatselemassa metsästystä käsittelevät osiot. Jälki on ollut kuitenkin jo lähtökohtaisesti niin laadukasta, että meidän roolimme on jäänyt hyvin pieneksi.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer