slideshow 1 slideshow 2
Tapahtumat
Ampumajaos
Koirat

Metsästäjäliitto

Julkaise syötteitä
Syötteen kokonainen osoite. 2 min 40 s sitten

NJS hakee edustajaa Brysseliin

03.03.2015 - 12:58

Pohjoismaisten metsästäjäjärjestöjen yhteenliittymä NJS hakee Brysseliin lobbaria. Haettavan henkilön tehtäviin kuuluu edustaa pohjoismaisia metsästäjää ja olla osa pohjoismaisten metsästäjäjärjestöjen tiimiä.

Henkilön tulee seurata metsästykseen liittyviä asioita EU:ssa ja informoida niistä NJS:ää. Hänen tulee myös lobata EU:n toimielimiä yhteistyössä kansallisten metsästäjäjärjestöjen sekä NJS:n johdon kanssa.

Työ alkaa syyskuun alussa ja toimipaikka on Brysselissä.

Linkki työpaikkailmoitukseen

Kategoriat: Metsästysuutiset

Viikonloppuna kaksi sutta saaliiksi

02.03.2015 - 09:43

Viikonlopun aikana susijahti ja jatkui, ja sudet saatiin saaliiksi sekä Kuhmossa että Rautavaaralla. Nyt kannanhoidollisen sudenpyynnin aikana on siis kaadettu yhteensä 14 hukkaa.

Tänään maanantaina alkaa susijahdin toinen viikko. Poikkeusluvat ovat voimassa 15.3. saakka.

Susisaaliin seurantataulukko riistakeskuksen sivuilla

Kategoriat: Metsästysuutiset

Latviassa metsästetty 250 sutta

27.02.2015 - 09:48

Latviassa on kaadettu tällä metsästyskaudella 250 sutta, kertoo Latvian metsästäjäliiton puheenjohtaja Elmars Svede.

Metsästyskausi Latviassa alkaa heinäkuun puolivälissä ja jatkuu maaliskuun loppuun. Latvian susikanta on erittäin vahva. Myös viime vuosina maassa kaadettiin suunnilleen sama määrä susia.

Sudenpyynti Latviassa on luvanvaraista. Kaatoluvat myöntää paikallinen riistaviranomainen, ja lisenssi voidaan tarvittaessa antaa puhelimessa, jolloin häirikkösudet voidaan poistaa välittömästi. Latvian susikanta on Suomen tapaan läheisessä yhteydessä Venäjän susikannan kanssa.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Susijahdissa 12 kaatoa

27.02.2015 - 09:43

Maanantaina alkaneessa kannanhoidollisessa sudenpyynnissä on saatu saaliiksi yhteensä 12 sutta.

Susia on metsästetty nyt neljä päivää ja tänään perjantaina on jahdin viides päivä. Poikkeusluvat ovat voimassa sunnuntaihin 15.3. saakka.

Kainuun lupa-alueella on kaadettu kuusi sutta, joista neljä Kuhmossa ja yksi Sotkamossa ja yksi Kajaanissa. Perhossa Pohjanmaan lupa-alueella on saatu saaliiksi kaksi sutta. Pohjois-Karjalan lupa-alueella on saatu saaliiksi yhteensä kaksi sutta, joista toinen Ilomantsissa ja toinen Enossa. Pohjois-Savon lupa-alueella Varpaisjärvellä on kaadettu yksi susi.

Oulun lupa-alueelle myönnetty yksi poikkeuslupa käytettiin Haapajärvi-Reisjärvi riistanhoitoyhdistyksen alueelta.

Pohjois-Hämeeseen, Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen myönnettyjen susien poikkeuslupien täytäntöönpanokiellot ovat edelleen voimassa.

Lisätietoja riistakeskuksen sivuilta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Yhdeksän sutta kaadettu

25.02.2015 - 08:40

Kaksi päivää kestänyt kannanhoidollinen sudenpyynti on tähän mennessä tuottanut saalista yhteensä yhdeksän suden verran.

Eilen tiistaina kaadettiin sudet Pohjois-Karjalassa Enossa ja Tuupovaaran–Ilomantsin alueella, Perhossa Pohjanmaalla, Vieremällä Pohjois-Savossa (Vieremän lauma, Kainuusta tehdyllä luvalla) sekä Kainuussa Sotkamo–Kuhmon alueella sudet Tipaksen laumasta ja Juntin laumasta.

Jahdin ensimmäisenä päivänä maanantaina susia saatiin saaliiksi Perhossa, Oulun alueella sekä Varpaisjärvellä.

Kannanhoidollinen sudenpyynti jatkuu edelleen. Riistakeskus on myöntänyt yhteensä 24 pyyntilupaa, mutta valituksista johtuen hallinto-oikeudet kielsivät jahdin Satakunnassa (yksi kaatolupa), Pohjois-Hämeessä (yksi kaatolupa) ja Varsinais-Suomessa (kolme kaatolupaa). Poikkeusluvat ovat voimassa 21 vuorokautta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Susijahti jatkuu: Kaksi sutta kaadettu Pohjois-Karjalassa

24.02.2015 - 13:37
Tuupovaarassa kaadettu susi oli nuori naaras.

Susijahti on jatkunut tänään tiistaina 24.2.

Pohjois-Karjalassa on kaadettu kaksi sutta, toinen Tuupovaaran lupa-alueella ja toinen Enon lupa-alueella.

Tuupovaaran susi kaadettiin koirien ajosta Leppilammin pohjoispuolella ja se oli nuori naaras, joka painoi noin 30 kilogrammaa. Tarkempia tietoja ei ole vielä saatavilla.

Yhteensä susia on tiistaihin 24.2. kello 13.30 mennessä kaadettu siis viisi kappaletta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Komissio esittää hyljetuotteiden kauppaan muutoksia

24.02.2015 - 13:01

Euroopan komissio on esittänyt ehdotuksen, jonka mukaan EU-alueella kiellettäisiin EU:n vesialueilta pyydetyistä hylkeistä valmistettujen hyljetuotteiden kauppa. Samaan aikaan komissio pyrkii helpottamaan kanadalaisten hyljetuotteiden tuloa EU:n markkinoille.

Tällä hetkellä EU:ssa on voimassa hyljetuotteiden tuonti- ja myyntikielto, joka estää hyljetuotteiden myymisen ja tuomisen EU-alueelle. Poikkeuksen tekevät Grönlannin alkuperäisväestö sekä Suomi ja Ruotsi, joissa saa edelleen harjoittaa pyyntiä. Markkinoille saa myös tuoda hyljetuotteita, jotka ovat seurausta pyynnistä, joka perustuu meren luonnonvarojen kestävään kehitykseen. Hyljetuotteiden kaupalla ei saa tuottaa voittoa, paitsi Grönlannissa. Käytännössä EU:n kielto onkin kohdistunut Kanadaan, jossa hylkeiden pyynti on laajamittaista.

Komission uusi ehdotus perustuu Maailman kauppajärjestön (WTO) raporttiin. Kanada on pyrkinyt kumoamaan EU:n hyljetuotteiden tuontikieltoa aktiivisesti juuri WTO:n kautta.

Euroopan metsästäjäjärjestö FACE ei voi hyväksyä uutta ehdotusta.

– WTO ei voi pakottaa unionia hyväksymään tätä ehdotusta. Tämä syrjii EU:n kansalaisia. Komissio haluaa meidän hyväksyvän, että Kanadasta tuotavia hyljetuotteita myytäisiin kaikissa jäsenvaltioissa samaan aikaan, kun eurooppalaisten metsästäjien pyytämät hyljetuotteet olisivat kiellettyjä, sanoo Johan Svalby FACE:sta.

Komission ehdotuksella olisi vaikutusta myös kalastajien elämään, sillä hylkeet aiheuttavat vuosittain merkittäviä tappioita kalastajille.

Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Panu Hiidenmies sanoo, että nykytilan säilyttäminen on Suomen Metsästäjäliiton tavoite.

– Saavutimme merkittävän poikkeuksen takavuosina säätelyyn ja tämän turvin pienimuotoista hyljetuotteiden kauppaa on Suomessa voitu harjoittaa. Pääasiassahan hyljesaalis käytetään metsästäjien perheissä. Tätä tavoitetta ajamme lähinnä FACE:n kautta, jossa olemme jäseniä. Meiltä on ollut myös edustaja neuvottelemassa asioista suoraan Brysselissä.

– Suomen harmaahyljekanta on kasvanut merkittävästi ja kestää hyvin metsästystä. Hylkeistä saatava liha ja nahkat ovat erittäin käyttökelpoisia ravintona ja vaatteiden valmistusmateriaaleina. Olisi suorastaan epäeettistä kieltää metsästäjien ja käsityöläisten mahdollisuudet pienimuotoiseen hyljetuotteiden kauppaan. Sitä paitsi suomalaiskuluttajat haluavat lisää tämänkaltaisia tuotteita.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Ensimmäisenä jahtipäivänä kaatui kolme sutta

24.02.2015 - 08:52

Eilen maanantaina susijahdin ensimmäisenä päivänä kaadettiin kolme sutta. Sudet saatiin saaliiksi Pohjanmaalla Perhossa, Oulun alueella (Haapamäki/Kärsämäki/Pyhäjärvi) sekä Pohjois-Savossa Varpaisjärvellä.

Riistakeskus on myöntänyt yhteensä 24 poikkeuslupaa suden kannanhoidolliseen pyyntiin, mutta Hämeenlinnan ja Turun hallinto-oikeudet kielsivät jahdin valitusten takia Pohjois-Hämeessä, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Näin ollen eilen alkaneessa jahdissa saa pyytää 19 sutta.

Muidenkin alueiden susiluvista valitettiin hallinto-oikeuteen, mutta kaikkia valituksia ei ehditty käsitellä.

Susijahti Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan kuudesta lupaporukasta jahti aloitettiin eilen ainoastaan Tuupovaarassa. Ilmeisesti koirilla oli päivän toisen ajon alussa kaksi sutta ajossa, mutta lopussa mahdollisesti enää yksi. Tilannetta ei saatu varmistettua, sillä pimeän tullessa passit jouduttiin purkamaan.

Ainakin Tuupovaarassa poliisit ja rajavartiolaitos valvoivat jahtia aktiivisesti, sillä alueella näkyi kaksi erillistä poliisipartiota lupapapereita tarkistamassa.

Susisaaliin seurantataulukko

Kategoriat: Metsästysuutiset

Riistapellosta riistariemua

23.02.2015 - 14:40
Riistapeltojen houkuttelevuutta lisätään myös riistan ruokinnalla. Asla Välimäki löysi alastarolaisen riistapellon reunasta hirven esiin kaivaman ruokintakaalin, jota esitteli isälleen Janne Välimäelle ja kummisedälleen Hannu Välimäelle. (Kuva: Hia Sjöblom)

Riistapeltojen perustaminen on lisääntynyt. Siihen vaikuttaa myös EU:n uusi ohjelmakausi, jossa siihen kannustetaan. Riistapelto on hyvä vaihtoehto, kun viljanhinnat heilahtelevat arvaamattomasti.

Tänään on julkaistu Järki-hankkeen tuore tietoisku, jonka aiheena on riistapelto.

Alastarolla kuudenkymmenen hehtaarin tilaa viljelevä Hannu Välimäki sanoo, että aikaa ei tahdo riittää paneutumiseen uuden ympäristökorvausjärjestelmän mahdollisuuksiin. Hannu Välimäki on viljanviljelijä, mutta myös innokas metsästäjä. Hän on yhdessä veljensä Janne Välimäen kanssa hoitanut tiluksillaan riistapeltokaistaa jo usean vuoden ajan. Janne on Virttaan Eräveikkojen jahtipäällikkö.

Kaistan paikkaa vaihdellaan peltolohkolla. Kokeilemalla on haettu ratkaisuja. Miehet toteavat, että rahaa ja työtä on uponnut määrätön määrä puolen hehtaarin riistapeltoon. Molemmat vannovat yhteistyön nimiin. Toinen on kuljetusliikeyrittäjä ja toinen viljelijä. Osaamisen yhdistämisellä on päästy käytännön kokeilujen kautta hyviin tuloksiin. Se kannustaa.

Koko ajan on myös pyritty yhdistämään hyötyjä. Riistakaistoilla voi muotoilla varsinaisen viljakasvin viljelyalaa.

- Joutokulmat kannattaa kylvää riistapelloiksi. Se helpottaa peltojen ajolinjoja, Hannu Välimäki sanoo.

Miehet nauravat, että riistapellot eivät sinällään ole joutomaita. Niihin uppoaa sekä rahaa että vaivaa, mutta tuloksena on riistariemua.

- Pitää löytää oikea paikka. Riistapellon kasvit tarvitsevat hyvää maata. Siemeniä ei kannata kylvää liian tiheään eikä ainakaan liian syvälle, miehet korostavat.

Riistan jäljet

Riistapellon talvisen lumivaipan alta törröttää vahvoja rehukaalin varsia. Niitä sorkkaeläimet käyvät kuopimassa esiin ravinnokseen. Lumisella pellolla näkee selvästi, että riista on ruokaillut tarkalleen sillä kaistalla kuin on tarkoituskin. Ympäristön syysviljapellot saavat olla rauhassa. Niitä ei juuri tallota talvellakaan.

Miehet sanovat luottavansa rehukaalin ja riistaseosten voimaan. Riistapellolle kylvetään rehukaalin joukkoon kauraa, hernettä, naattinaurista ja apilaa.

Riistapellon tehtävä onkin ohjailla riistan liikehdintää. Se houkuttelee ne lähelle metsästäjiä ja samalla kauas pois liikenteen seasta.

- Meillä sattuu täällä kantatie 41:n varrella paljon hirvieläinkolareita. Riistapeltojen oikein suunnitellut paikat vähentävät onnettomuuksia samalla kun metsästäjät saavat saalista, Janne Välimäki sanoo.

Yrityksiä ja erehdyksiä

Veljekset ovat jo vuosia viljelleet riistapeltoja. On kokeiltu ja haettu oikeita toimenpiteitä.

- Mönkään meni, kun yritettiin huonoon peltomaahan kylvää riistasiemeniä. Happamuus ei ollut kohdillaan ja maa oli liian köyhää. Nyt on opittu. Riistapelto kukoistaa, veljekset sanovat.

- Riistapellot ovat myös maaseutumaiseman piristys ja silmänilo. Sen lisäksi ne toimivat kasvipeitteisinä tehokkaasti ravinnesieppareina. Fosforin ja typen valunnalle vesistöihin ja mereen lyödään jarruja, riistasiemeniä lukemattomille riistapelloille toimittanut Markus von Weissenberg sanoo.

Hänkin huomauttaa, että hankalaksi homman tekee nyt juuri se, että EU:n ohjelmakausi on vaihtunut. Monikaan ei tarkalleen tiedä, mihin korvauksia on mahdollista saada. Silti viljelysuunnitelmat on tehtävä huhtikuun loppuun mennessä ja kasvit on kylvettävä kesäkuussa.

Weissenberg huomauttaa, että Suomi on pohjoismaalaisittain edelläkävijä riistapeltojen perustamisessa. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa niitä on vähemmän. Saksassa niiden perustaminen on hyvinkin yleistä.

- Suurin osa riistapeltosiemenistä tuodaan ulkomailta, esimerkiksi Ranskasta sikuria, Englannista kaaleja, Saksasta valmiita seoksia ja Puolasta rehujuurikkaita.


Tutustu Järki-hankkeen iskuihin nettisivuilla

Kerromme mielellämme lisää aiheesta:
Heli Siitari, asiamies Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, heli@luontojariista.fi, 040 826 7998
Kimmo Härjämäki, projektipäällikkö Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, kimmo@luontojariista.fi, 044 558 5015

Järki on Luonnon- ja riistanhoitosäätiön sekä Baltic Sea Action Groupin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun järkevä edistäminen maa- ja metsätaloudessa. Hanketta rahoittavat mm. Sophie von Julinin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto sekä Ympäristöministeriö.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Sudenpyynnin saalistiedot julkaistaan netissä

23.02.2015 - 10:06

Kannanhoidollinen sudenpyynti alkoi tänään maanantaina 23.2. Pyynnin etenemistä voi seurata Suomen riistakeskuksen sivuilla olevasta susisaalistaulukosta.

Saalistiedot päivittyvät automaattisesti taulukkoon, kun saalisilmoitus on hyväksytty. Kun kaadetut yksilöt on tutkittu Luonnonvarakeskuksessa, taulukkoon päivitetään tarkemmat tiedot pyydetyistä susista. Taulukosta näkyvät kaadetun suden sukupuoli, ikäluokka, metsästysaika ja -paikka kartalla sekä Luonnonvarakeskuksen tieto, mikäli yksilö osoittautuu alfanaaraaksi.

Suomen riistakeskus on myöntänyt 24 poikkeuslupaa suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Luvat ovat voimassa 21 vuorokautta.

Alueellisesti myönnetyt luvat perustuvat Tassu-suurpetohavaintojärjestelmään kirjattuihin ja tarkastettuihin susihavaintoihin, muutoin kerättyihin tietoihin sekä susista aiheutuneisiin vaikutuksiin.

Kannanhoidollinen sudenpyynti on osa maa- ja metsätalousministeriön hyväksymää Suomen susikannan hoitosuunnitelmaa. Reviiriperusteisella kannanhoidollisella metsästyksellä pyritään turvaamaan suotuisalla suojeluntasolla oleva susikanta ja edistämään ihmisten ja susien rinnakkaiseloa susikannanhoitosuunnitelman tavoitteiden mukaisesti.

Metsähallitus valvoo sudenpyyntiä

Sudenpyynti saa myös valvojat liikkeelle. Metsähallitus valvoo sudenmetsästystä tehostetusti valtion alueille yhdessä poliisin, rajavartiolaitoksen ja riistanhoitoyhdistysten metsästyksenvalvojien kanssa.

Viranomaiset valvovat sitä, että jahti sujuu lain mukaan ja toisaalta myös sitä, ettei jahtia häiritä laittomasti.

Metsähallituksen erävalvonta ja poliisi muistuttavat myös, että metsästäjien on kiinnitettävä huomiota moottorikelkkojen käyttöön. Moottoriajoneuvolla voi esimerkiksi etsiä suden jälkiä, mutta metsästyslaki kieltää moottoriajoneuvon käytön metsästystarkoituksessa.

Aseen kuljettamiseen moottoriajoneuvolla maastossa tarvitaan poliisin lupa ja maastoliikenteeseen aina maanomistajan lupa. Maastoliikennelaki säätelee moottorikelkan kuljettajan velvollisuuksia maastossa muun muassa tarpeettoman häiriön tuottamisesta ja kypärän käytöstä.

Erityisesti liikkuvissa metsästystilanteissa on huomioitava, että riistaa ei saa häiritä alueella, johon ei ole metsästysoikeutta.

Susi on tyypillisesti erittäin arka moottorikelkan äänelle, joten tästäkin syystä moottorikelkan käyttöä on syytä tarkoin harkita.

Suden kannanhoidollisen metsästyksen saalisseuranta

Kategoriat: Metsästysuutiset

Kannatamme sudenhoitoon uutta mallia

20.02.2015 - 16:09

Puheenjohtaja Risto Sulkavan (Suomen Luonnonsuojeluliitto) ja puheenjohtaja Lauri Kontron (Suomen Metsästäjäliitto) yhteinen lausuma kannanhoidollisesta sudenmetsästyksestä:

Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt sallia Suomessa tänä keväänä kannanhoidollisen sudenmetsästyksen siten, että jahdissa kaadetaan enintään 29 sutta. Lupamäärä perustuu Luonnonvarakeskuksen tekemään arvioon susikannan suuruudesta. Suomen Riistakeskus on myöntänyt kevään jahtia varten 24 sudenkaatolupaa. Jahdin on määrä alkaa maanantaina 23.2.2015.

Luonnonsuojeluliitto ja Metsästäjäliitto tukevat MMM:n ja Riistakeskuksen päätöstä kokeilla uudenlaista susikannan hoitoa.

Molemmat järjestöt tuomitsevat salametsästyksen jyrkästi.

Molemmat kannattavat kokeiluna susikannan hoitoon uutta mallia. Kokeilun keskeinen tavoite on poistaa salatappamista. Samalla se voi lisätä susien arkuutta ja susikannan hoito voitaisiin saada kestävälle pohjalle.

Kokeiluun kuuluva susien laillinen metsästys on nyt vaarassa jäädä toteutumatta ainakin osassa maata. Syynä ovat osittain heikosti perustellut valitukset.

Toivomme, että valituksia ei juuri tulisi, sillä järkiperäinen kannanhoito perustuu yhteistyöhön. Yhteistyön avulla voidaan karsia laitonta tappamista sekä hoitaa susikantaa kestävästi. Kestävään kannanhoitoon kuuluu susikannan kasvaessa myös susien metsästys.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Risto Sulkava, SLL, p. 050-5602113
puheenjohtaja Lauri Kontro, SML, p. 0400-406933

Kategoriat: Metsästysuutiset

Kansalaisaloite kanahaukkojen harventamiseksi

16.02.2015 - 08:27

Arno Westerholm on laittanut vireille lakiehdotuksen kanahaukan kokonaisrauhoituksen osittaisesta purkamisesta. Tavoitteena on mahdollistaa nuorten kanahaukkojen harventaminen kanalintujen laajamittaiseen kannanhoitoon tähtäävillä alueilla. Nuoret kanahaukat eivät pesi ja näin ollen niillä ei ole suurta merkitystä kanahaukkakannan elinvoimaisuuden suhteen. Pyynti olisi sallittu vain elävänä pyytävillä pyyntilaitteilla, joista vanhat reviirihaukat ja muut haukkalajit pystytään vapauttamaan vahingoittumattomina.

Lakiehdotus perusteluineen löytyy osoitteesta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1093

Äänioikeutetut Suomen kansalaiset voivat antaa kannatusäänensä ehdotukselle 6.8.2015 mennessä sivuston ohjeiden mukaisesti.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliiton jäsenkortilla alennusta Erätukusta

11.02.2015 - 13:11

Metsästäjäliitto ja Erätukku tekevät yhteistyötä suomalaisen metsästyksen ja riistanhoidon edistämiseksi. Yhteistyön puitteissa on sovittu myös vuoden 2015 jäseneduista:

  • 10 % alennus JahtiJakt-tuotteista
  • Ilmainen toimitus verkkokaupasta yli 50 € tilauksille (poislukien asekaappitoimitukset)

Lisää etuja on tulossa jo keväällä 2015!
Olet oikeutettu etuihin kuulumalla Metsästäjäliittoon ja Erätukku-klubiin. Edut ovat voimassa Erätukun myymälöissä ja verkkokaupassa.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Koko perheen talviretkeilytapahtuma Metsästysmuseolla

06.02.2015 - 07:54
Retkeilytoimittaja Joppe Ranta esittelee Talvikissa perinteistä suomalaista loue-retkeilymajoitetta sekä erilaisia "tee se itse" -retkikeittimiä. Ekolokisilla risukeittimillä retkiruoka valmistuu polttamalla risuja ja käpyjä. (Kuva: Joppe Ranta/wildrover.org.)

Suomen Metsästysmuseo järjestää talviretkeilytapahtuma Talvikin sunnuntaina 8. helmikuuta 2015 kello 10–14. Tänä vuonna innostetaan koko perhettä vauvasta vaariin talviretkeilyn pariin teemalla "Ylös, ulos ja retkelle!"

Vanhat hyvät erätaidot sekä uudet retkiniksit kohtaavat ohjelmistossa. Erätulilla-ohjelman retkeilytoimittaja Joppe Ranta luennoi loue-vaatteesta, perinteisestä suomalaisesta retkeilymajoitteesta. Museon sisällä puukkoseppä Risto Mikkonen esittelee työnäytteitä. Suomen Erätaito ry. puolestaan esittelee risukeittimen valmistusta työnäytöksin. Risukeitin on mukana kulkeva, kevyt keitin, jolla voi polttaa puuta ja käpyjä.

Riihimäen Nuorisoteatterin Talvikki-hahmo avaa tapahtuman kello 10. Koira-ajelut, napakelkka sekä poniratsastus tarjoavat lapsille reipasta menoa. Koko perhe voi osallistua perinteiselle rekiretkelle. Ohjelmassa on lisäksi talvisia perinneleikkejä, jotka tarjoavat lapsille uusia virikkeitä ja kenties herättävät aikuisilla nostalgisia muistoja. Riihimäen lasten ja nuorten taidekoulu rakentaa tapahtuman aikana lumilinnan. Riihilatu ry:n edustajat opastavat lumikenkäilyä, ja Maankaje Oy esittelee lajin historiaa tuomalla näytille vanhoja lumikenkämalleja.

Talvikissa on tänä vuonna mukana poikkeuksellisen paljon koiria, sillä rapsuteltaviksi tulee Riihimäen seudun kaverikoiria. Lintujen talviruokinnasta neuvoa antavat Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen edustajat, ja Riihimäen VPK tuo paikalle paloauton. Ilmaisia kehonkoostumusmittauksia puolestaan tarjoaa Riihimäen kaupungin liikuntapalvelut. Seurakunta pitää satutuokioita. Partiolaisten toimintaa esittelevät Riihimäen Erätytöt ja Eräpojat sekä Hirviveikot.

Energisten ulkotoimintojen lomassa voi pitää evästauon Riihimäen Idäntyö ry:n ja seurakunnan hernekeitto- ja lettupisteessä. Seurakunta myy myös villasukkia sekä lapasia. Tuotto menee lyhentämättömänä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Partiotoiminnan tukemiseksi myynnissä on grillimakkaraa ja laskiaispullia. Erätulia poltetaan tapahtuman ajan, ja jätkänkynttilöitä voi hankkia myös kotiin viemisiksi.

Talvikki-tapahtumaan ja museon näyttelyihin on päivän aikana vapaa pääsy. Ajelut ja ratsastus maksavat 1–2 euroa. Metsästysmuseo on järjestänyt Talvikki-tapahtuman vuodesta 2007 talkoohengessä useiden hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa, ja se järjestetään aina Talvikin nimipäivää lähimpänä sunnuntaina. Retki-lehti ja Riista-lehti ovat mukana menossa vuonna 2015. Aamuposti on Talvikki-tapahtuman virallinen yhteistyökumppani.

Risukeittimen tekonäytökset kello 10.30 ja 13.00, Suomen Erätaito ry.
Loue-retkeilymajoite -luento kello 11, Erätulilla-ohjelman retkeilytoimittaja Joppe Ranta.
Satutuokiot kello 11 ja 13, Riihimäen seurakunta.
Kehonkoostumusmittaukset kello 10–11.30, 12.15–14, Riihimäen liikuntapalvelut.

Tutustu monipuoliseen ohjelmaan Metsästysmuseon kotisivuilla www.metsastysmuseo.fi.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjän terveys- ja hygieniakoulutukset jatkuvat taas!

05.02.2015 - 12:17
Metsästäjän terveys- ja hygieniakoulutuksen käynyt metsästäjä voi tarkastaa riistaeläimen ruhon ja sisäelimet jo pyyntipaikalla. (Kuva: Jussi Partanen)

Metsästysseuroille on jälleen tarjolla riistanlihan käsittelyn hygieniakoulutusta. Jos hirviporukasta löytyy koulutuksen käynyt henkilö, niin hän saa tarkastaa ruhon ja sisäelimet jo pyyntipaikalla, jos liha aiotaan viedä leimattavaksi. Koulutuksessa tarjolla myös ajankohtaista, huipputason tietoa esimerkiksi riistaeläinten sairauksista, kuten afrikkalaisesta sikarutosta.

Metsästäjien terveys- ja hygieniakoulutus on erityisen hyödyllinen seuroille, jotka myyvät riistanlihaa, mutta myös perusmetsästäjä saa siitä tarpeellista tietoa. Koulutus on teoriapohjainen eikä sisällä käytännön lihankäsittelyä. Koulutuksen käyneet kirjataan Eviran viralliseen rekisteriin.

Metsästäjän terveys- ja hygieniakoulutus pähkinänkuoressa
• Hinta Metsästäjäliiton jäsenille 100 euroa ja muille 150 euroa
• Pakollinen ennakkoilmoittautuminen
• Ilmoita sähköpostiosoitteesi, ennakkomateriaali toimitetaan sähköisenä etukäteen tutustuttavaksi
• Kurssin oppikirja on Metsästäjän terveysoppi 2013, Wazama Media ja Suomen Metsästäjäliitto, 300 sivua, 523 kuvaa. Kirjan voi tilata Eräkontista, www.erakontti.fi
• Koulutus kestää perjantai-illan ja lauantaipäivän eli 10 tuntia
• Omakustanteinen lauantaipäivän lounasmahdollisuus järjestetty tilaisuudesta riippuen (tarkista tilaisuuden järjestäjältä).
• Koulutuksen käyneille toimitetaan postitse todistukset ja heidän henkilötietonsa kirjataan Eviran rekisteriin.

Metsästäjien terveys- ja hygieniakoulutukset 2015

27.–28.2. pe 17-21, la 9-15) Metsästäjäliiton keskustoimisto Riihimäki, Erätalo, Kinturinkuja 4. Ilmoittautuminen 20.2.2015 mennessä internetissä www.metsastajaliitto.fi/hygieniakoulutus tai katariina.korpua@metsastajaliitto.fi puh. 010 841 0050.

27.–28.3.
(pe 17-21, la 9-15) Pohjois-Savo, Iisalmi, Hotelli Seurahuone, Savonkatu 24. Ilmoittautuminen 28.2.2015 mennessä pohjoissavo@metsastajaliitto.fi tai puh. 045 173 5857.

10.–11.4.
(pe 17-21, la 9-15) Satakunta, Kankaanpää Kuntoutuskeskus, Kelankaari 4. Ilmoittautuminen 6.4.2015 mennessä piirin tj. reijo.holmi@metsastajaliitto.fi tai 0400 725 92814.

17.–18.4.
(pe 17-21, la 9-15) Varsinais-Suomi, Paimio, Paimiosali Vistantie 18. Ilmoittautuminen 30.3.2015 mennessä jukpai@hotmail.com, lisätied. Jukka Päivinen 0400 866193.

7.–8.8.
(pe 17-21, la 9-15) Keski-Suomi, Viitasaari, kaupungin valtuustosali. Ilmoittautuminen 24.7.2015 mennessä jani.nuijanmaa@gmail.com tai 040 716 6473.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Hirvijahdin saalis lähes 40 000 eläintä

05.02.2015 - 10:30

Hirviä metsästettiin viime syksynä lähes 40 000 yksilöä. Määrä on hieman edellisvuotta suurempi.

Vuonna 2014 riistakeskuksen aluetoimistot myönsivät runsaat 33 000 pyyntilupaa, ja niistä käytettiin noin 88 prosenttia. Yhdellä luvalla saa pääsääntöisesti ampua yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Saaliiksi saaduista hirvistä aikuisia oli hieman yli puolet eli 51 prosenttia. Vasoja kaatui siis 49 prosenttia ammutuista hirvistä.

Hirvisaalis kasvoi edelliseen vuoteen nähden selvimmin Pohjois-Savossa ja Lapissa, mutta myös monilla muilla alueilla saalismäärät olivat hieman kasvussa. Saalis pienentyi selvimmin Keski-Suomessa, Kainuussa ja Satakunnassa. Lukumääräisesti eniten hirviä metsästettiin taas Lapin ja Oulun alueilla.

Vuoden 2013 metsästyskauden jälkeen Luonnonvarakeskus arvioi metsissä elelevän noin 70 000 hirveä. Tämänhetkisestä hirvikannasta Luke antaa arvionsa myöhemmin keväällä.

Hirvijahtiin osallistuu vuosittain noin satatuhatta metsästäjää. Seuraavalla jahtikaudella otetaan käyttöön uudet, seura- ja kuntarajat ylittävät hirvitalousalueet, jotka vahvistettiin Suomen hirvikannan hoitosuunnitelmassa. Jokaiselle hirvitalousalueelle asetetaan omat hirvikannan koon ja rakenteen tavoitteet, jotka on tarkoitus saavuttaa metsästäjien keskinäisellä yhteistyöllä.

Lisätietoja riistakeskuksen sivuilta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästysmuistojen tiukennetut tuontiehdot voimaan

03.02.2015 - 09:31

EU on tehnyt muutoksia komission asetukseen koskien eräiden lajien metsästysmuistojen tuontia EU-alueelle. Nämä kuusi erityistä huomiota vaativaa CITES-lajia ovat leijona, afrikannorsu, virtahepo, isosarvikuono (Etelä-Afrikan ja Swazimaan populaatiot), jääkarhu ja argaali (lammaslaji).

Tuontiehtoja on tiukennettu näihin lajeihin kohdistuvan merkittävän laittoman kaupan vuoksi ja siksi, että metsästysmuistojen vienti ei ole kaikkien maiden populaatioiden kohdalla kestävää. Nyt näiden lajien kohdalla vaaditaan CITES-vientiluvan lisäksi aina myös CITES-tuontilupa. Lupien on oltava voimassa ennen kuin metsästysmuisto saapuu EU-alueelle. Muutosasetus tulee voimaan 5.2.2015.

Jos suunnittelet metsästysmuiston tuontia, ota yhteyttä Suomen CITES-viranomaiseen Suomen ympäristökeskukseen (SYKE). SYKEstä voi varmistaa, onko kyseiselle lajille ylipäätään mahdollista saada tuontilupaa Suomeen, sillä sääntely näiden kuuden lajin osalta voi muuttua nopeastikin.

CITES-yleissopimus (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna) on yksi maailman laajimmista kansainvälisistä ympäristön- suojelusopimuksista. Se sääntelee yli 30 000 uhanalaisen kasvi- ja eläinlajin, niiden osien ja niistä valmistettujen tuotteiden (nk. yksilöt) kauppaa.

Euroopan unionin lainsäädäntö sääntelee uhanalaisten metsästettävien lajien tuontia EU:hun ja vientiä EU:n ulkopuolelle. Kun metsästettävä laji on liitteessä A, B tai C, sitä ei voi tuoda EU:n alueelle tai viedä EU:n ulkopuoliseen maahan ilman voimassaolevia lupia. D-liitteen lajeja koskevat löyhemmät vaatimukset. Metsästysmuistona tuotavat CITES-eläimet tai niiden osat määritellään henkilökohtaisiksi esineiksi, eikä niitä voi tuoda kaupallisiin tarkoituksiin.

Uhanalaisten lajien kansainvälinen ja EU:n sisäinen kauppa ja sitä koskevat luvat (CITES)

Metsästettävät CITES-lajit

Kategoriat: Metsästysuutiset

Susien pannoitukset alkamassa

03.02.2015 - 09:04

Luonnonvarakeskus aikoo pannoittaa susia tänä talvena Kainuun, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Oulun riistakeskusten alueilla. Jos lunta on tarpeeksi, pannoitukset alkavat helmikuun alussa.

Sudet etsitään ja nukutetaan helikopterista käsin. Sudet mitataan ja merkitään GPS-pannalla. Keskeistä susikannan seurannassa on reviirien kartoitus. Pannoista saatavaa seurantatietoa käytetään hyväksi myös kannanhoidon suunnittelussa uuden sudenhoitosuunnitelman linjausten mukaisesti.

Valtaosa pantasusista on aikuisia, vakiintuneilla reviireillä eläviä yksilöitä. Paikannustietojen avulla voidaan myös vähentää riskiä metsästyskoiran joutumisesta suden suuhun. Susien paikkatietoja julkaistaan riistahavainnot.fi-verkkopalvelussa.

Lisätietoja Luken sivuilta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Ohjeet pedon kohtaamiseen päivitetty

02.02.2015 - 10:12

Maan virallinen suurpetosivusto Suurpedot.fi on päivittänyt koko nettisivustonsa. Sivustolta voi lukea muun muassa ohjeet suurpetojen kohtaamiseen.

Jokaisen neljän suurpetomme, eli karhun, ilveksen, ahman ja suden, kannat ovat kasvaneet viime vuosina. Susia on nyt Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan 220‒245, karhuja noin 1 500, ilveksiä noin 2 800 ja ahmoja noin 240. Susikanta on vahvistunut viime vuodesta kolmanneksella. Suurin menestyjä on ollut ilves, jonka kanta on kolminkertaistunut 15 vuodessa.

Lisääntyneet suurpetokannat ovat johtaneet siihen, että suomalaiset kohtaavat yhä useammin suurpetoja luonnossa. Sivustolla kävijöitä kiinnostaakin tietää, miten tulisi toimia, jos metsässä kohtaa suurpedon. Pääviesti Suurpedot.fi-sivustolla on, että ihmisen tulisi pysyä rauhallisena ja perääntyä hiljalleen tulosuuntaansa. Suoraan silmiin tuijottamisen eläin voi kokea uhkaavana.

Lisätietoja Suurpedot.fi –sivustolta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Ampumaharrastusfoorumi hakee rata-asiantuntijaa

27.01.2015 - 14:32
Ampumaratafoorumin seminaari.

Ampumaharrastusfoorumi on ammuntaa harrastavien järjestöjen yhteenliittymä. Se haluaa turvata ammunnan harrastusmahdollisuudet Suomessa myös tulevaisuudessa. Nyt foorumi hakee rata-asiantuntijaa. Katso hakuilmoitus alta.

 

Ampumaharrastusfoorumi hakee

RATA-ASIANTUNTIJAA

Rata-asiantuntija toimii asiantuntijana ampumaharrastusfoorumissa. Tehtävässään hän:

1) toimii ampumaharrastusfoorumin puheenjohtajan alaisena sekä hänen 1. sijaisena,

2) avustaa ampumaharrastusfoorumin järjestöjä ja niiden edustajia ampumaratojen perustamiseen ja ylläpitämiseen liittyvissä valmistelu-, lupa- ja vastaavissa asioissa,

3) toimii ampumaharrastusfoorumin kokousten sihteerinä vastaten kokouksiin liittyvistä valmisteluista, ampumaharrastusfoorumin päättämien julkilausumien, lausuntojen ja kannanottojen valmistelusta sekä kokousten esityslistojen ja pöytäkirjojen laadinnasta ja

4) valmistelee ja panee täytäntöön muut ampumaharrastusfoorumissa hänelle sovitut tehtävät ja toimeksiannot.


Rata-asiantuntijalta edellytetään riittävää perehtyneisyyttä ja sitoutuneisuutta ampuma- ja/tai metsästysharrastukseen. Hänellä tulee olla hyvä suomenkielen kirjallinen ja suullinen taito sekä tyydyttävä ruotsinkielen taito. Hakijalle luetaan eduksi, jos hän omaa aseluvan (vaihtoehtoisesti on aktiivi ilmakivääri- tai pistooliampuja) tai hänellä on kokemusta ampumaratojen perustamisesta, ylläpidosta ja niihin liittyvistä ympäristöasioista. Rata-asiantuntijalle on myös eduksi jos hän tuntee ja/tai on ollut mukana ampumaratoihin liittyvässä lupaprosessityössä. Eduksi luetaan myös ampuma-ase- ja metsästyslainsäädäntöön liittyvä perehtyneisyys. Jäsenyys tai johtotehtävissä toimiminen jossain ampumaharrastusfoorumissa mukana olevan tahon yhdistyksessä ja englannin käytännön kielitaito luetaan myös eduksi.

Tehtävä täytetään aluksi määräaikaisena 4 kuukauden ajaksi, mutta ampumaharrastusfoorumilla on tavoitteena muuttaa tehtävä pysyväluonteiseksi. Toimi on otettava vastaan viimeistään 1.4.2015.

Rata-asiantuntijan toimipaikka on Helsingissä, mutta valitulla on oltava valmius tarpeen mukaan matkustaa kotimaassa. Koska ampumaharrastusfoorumi on rekisteröitymätön yhteisö, tehdään työsopimus Suomen Ampuma-urheiluliiton nimissä ja hallinnollinen ohjaus toteutetaan ko. liiton kautta.

Hakemukset, joista ilmenee hakijan pätevyys ja kokemus avoinna olevaa tehtävää varten sekä palkkatoivomus, pyydetään toimittamaan viimeistään 15.2.2015 klo 16 mennessä osoitteella Ampumaharrastusfoorumi c/o Suomen Ampumaurheiluliitto, Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland. Kuoreen merkintä ”Rata-asiantuntija”. Hakemuksia ei palauteta.

Lisätietoja antaa ampumaharrastusfoorumin puheenjohtaja Risto Aarrekivi p.040 7746950 (risto.aarrekivi@ampumaurheiluliitto.fi)


Ampumaharrastusfoorumi on ammuntaa harrastavien järjestöjen yhteenliittymä, jonka tavoitteena on turvata ammunnan harrastusmahdollisuudet maassamme myös tulevaisuudessa. Ampumaharrastusfoorumin tehtävänä on yhteisvoimin vaikuttaa päättäjiin valtakunnallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla ampumaharrastusmahdollisuuksien turvaamiseksi myös tulevaisuudessa.

Ampumaharrastuksen haasteina nykypäivänä ovat lukuisat erilaiset lupakäytännöt ja niiden sirpaleisuus. Lisäksi turvallisuuden nimissä tehtävät esitykset lupakäytäntöjen kiristämiseksi ovat arkipäivää. Ampumaratojen kehittämisen tulevaisuuden haasteina ovat muun muassa asutuksen läheisyys, kiristyneet ympäristönormit (melu, raskasmetallit jne.) sekä pienten ratojen ylläpito talkooväen vähetessä. Lisäksi ampumaratojen puute erityisesti suurten kaupunkien läheisyydessä on merkittävä este ampumaharrastuksen kehittämisessä.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer