slideshow 1 slideshow 2
Tapahtumat
Ampumajaos
Koirat

Metsästäjäliitto

Julkaise syötteitä
Syötteen kokonainen osoite. 9 min 25 s sitten

Hyödynnä osaamistasi metsästyksen eduksi

18.03.2019 - 14:29
(Kuva: Pekka Rousi)

Hei sinä viestinnän osaaja, bittinero, varainhankinnan velho, nuorisotyön konkari, someguru tai riistanhoidon taitaja. Oletko innostunut antamaan oman panoksesi metsästyksen tulevaisuuden eteen?

Keräämme järjestötyömme tueksi erilaisia osaajia Metsästäjäliiton asiantuntijoiden vetämiin osaajaryhmiin ja -verkostoihin. Voit osallistua vain silloin tällöin tai antaa enemmänkin aikaasi. Toivoisimme esimerkiksi uudenlaista ideointia, asiantuntija-arvioita ja kommentointia.

Onko sinulla annettavaa esimerkiksi näihin ryhmiin?

 • Järjestön kehittäminen
 • Viestintä ja sosiaalinen media
 • Varainhankinta
 • Sisällön suunnittelu
 • Metsästysammunta
 • Luonnon- ja riistanhoito
 • Suurpedot
 • Koulutus
 • Nuorisotyö
 • ICT

Lue lisää ja ilmianna itsesi (tai kaverisi) täällä.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Kultasakaalia ei lisätty riistalajiksi – rauhoitettu saapuessaan Suomeen

14.03.2019 - 13:36

Eduskunta hyväksyi maa- ja metsätalousvaliokunnan päätösehdotuksen, jossa kultasakaali jätettiin pois riistalajeista. Metsästäjäliitto muistuttaa, että mikäli kultasakaali levittäytyy Suomeen, se on tulokaslaji ja luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu laji.

Hallitus antoi eduskunnalle vieraslajeista aiheutuvien riskien hallintaa koskevan esityksen, jossa metsästyslaissa säädettyihin riistalajeihin esitettiin lisättäväksi kultasakaali. Maa- ja metsätalousvaliokunta kuitenkin jätti alkuperäisestä poikkeavan päätösehdotuksen, jossa kultasakaali jätettiin pois riistalajeista. Eduskunta hyväksyi valiokunnan ehdotuksen keskiviikon täysistunnossa.

Käytännössä päätös tarkoittaa, että kultasakaalin levittäytyessä Suomeen luontaisesti, se on tulokaslaji. Tulokaslajit kuuluvat luonnonsuojelulajin piiriin ja sen nojalla kultasakaali on nyt rauhoitettu laji. 

- Pidämme harmillisena, ettei kultasakaalikantaa ja sen leviämistä voida rajoittaa metsästyksellisin keinoin. Tämä olisi vaatinut kultasakaalin lisäämisen riistalajiksi, Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari kommentoi.

Metsästäjäliitto vetosi kultasakaalin siirtämiseksi riistalajiluetteloon ennen eduskunnan käsittelyä. Siitarin mukaan on perusteltua olettaa, että kultasakaali olisi erittäin haitallinen alkuperäislajistollemme.

- Rauhoitettuna lajina kultasakaali voi levittäytyä ja vakiintua osaksi luontaista lajistoa huomattavasti nopeammin kuin tilanteessa, jossa lajia olisi pystytty hallitsemaan riistalajina heti sen ilmestyessä. Jos laji olisi säädetty riistalajiksi, ensimmäisiä harhailevia yksilöitä olisi voinut metsästää ja siten rajoittaa kannan levittäytymistä, Siitari kuvaa.

Metsästäjien on nyt huomioitava, että kultasakaali olisi tänne levitessään rauhoitettu laji, ja tulokaslajin tappaminen on luonnonsuojelulajin nojalla kielletty.

-Metsästäjien oltava jatkossa tarkkana erityisesti Kaakkois-Suomessa, ettei esimerkiksi kettujahdissa ammu kultasakaalia, koska se voidaan katsoa luonnonsuojelurikokseksi, Siitari muistuttaa. 

Kultasakaalin levittäytyessä Suomeen sen poistamiseen esimerkiksi arvokkailta lintukosteikoilta, on haettava poikkeuslupaa ympäristöhallinnosta.

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitto hakee nuorisovastaavaa

13.03.2019 - 10:40
Kuva: Pekka Kustula

Oletko metsästyksestä kiinnostunut nuorisotyön osaaja? Haluatko olla mukana kehittämässä lasten- ja nuorten metsästysharrastusta ja edistämässä suomalaisten lasten ja nuorten luontosuhdetta?

Tehtäviisi kuuluu muun muassa Metsästäjäliiton nuorisotyön kehittämistehtävät, leiri- ja kerhotoiminnan koordinointi, materiaalien tuottaminen sekä nuorisotapahtumien ja -koulutusten suunnittelu ja käytännönjärjestelyt. Tehtäviin kuuluu myös nuorisotyöhön liittyvän rahoituksen hakeminen ja hanketyö mahdollisten tulevien nuorisohankkeiden osalta. Lisäksi avustat nuorisotyöhön liittyvässä viestinnässä.

Toivomme sinulta kokemusta nuoriso-, opetustyöstä tai muuten vahvaa näyttöä nuorten kanssa toimimisesta. Metsästysharrastus sekä metsästyksen ja järjestötoiminnan tuntemus katsotaan luonnollisesti eduksi. Odotamme sinulta aitoa halua tehdä töitä nuorten eteen, oma-aloitteisuutta ja kykyä pitää langat käsissä päällekkäisistä tehtävistä.

Edellytyksenä on erinomainen suomen kielen suullinen ja kirjallinen käyttötaito. Tehtävässä on eduksi myös ruotsin ja englannin kielen hyvä hallinta. Eduksi luetaan myös sosiaalisen median osaaminen.

Tehtävän toimipaikka on Riihimäki. Tehtävä edellyttää jonkin verran matkustamista, esiintymistä ja kouluttamista.

Aloitus: Mahdollisimman pian

Kesto: 12 kk. Jatko mahdollinen, rahoituksesta riippuen

Hakemuksesi voit lähettää cv:n kera henri.mutanen@metsastajaliitto.fi. Toimi nopeasti, täytämme paikan sopivan henkilön löytyessä. Haku päättyy 12.4.

Lisätietoja tehtävästä: koulutuspäällikkö Henri Mutanen, p. 050 528 0001 

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Kultasakaalin leviämisen estämiseen varauduttava lainsäädännöllä

11.03.2019 - 16:04
Kuva: Arno Peksar

Metsästäjäliitto esittää vetoomuksen kultasakaalin siirtämiseksi riistalajiksi metsästyslain alaisuuteen. 

Hallitus antoi eduskunnalle vieraslajeista aiheutuvien riskien hallintaa koskevan esityksen, jossa metsästyslaissa säädettyihin riistalajeihin esitetään lisättäväksi kultasakaali. Maa- ja metsätalousvaliokunta kuitenkin jättäisi päätösehdotuksessaan kultasakaalin pois riistalajeista. Metsästäjäliitto pitää ehdotusta huolestuttavana ja vetoaa, että kultasakaali lisätään riistalajiksi.

Metsästäjäliitto nostaa esille tulokaslajin ja vieraslajin välisen eroavuuden siinä, minkä lain mukaisesti uutta lajia kohdellaan.
- Kultasakaali on jo nyt valtioneuvoston asetuksella säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi, jolloin ihmisen toiminnan tuloksena ympäristöön päässeet yksilöt voidaan poistaa luonnollisen levinneisyysalueensa ulkopuolella, Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari kertoo.

- Mutta, jos kultasakaali levittäytyy Suomeen itse luontaisesti esimerkiksi idästä, se on silloin tulokaslaji – ei vieraslaji, Siitari kuvaa tilannetta. 

Siitarin mukaan on perusteltua olettaa, että kultasakaali olisi erittäin haitallinen alkuperäislajistollemme. 
- Haluamme, että kultasakaalikantaa ja sen leviämistä voidaan rajoittaa metsästyksellisin keinoin heti, kun ensimmäiset yksilöt havaitaan Suomessa. Tämä vaatii kultasakaalin siirtämisen riistalajiksi, Siitari kommentoi.

Jos kultasakaali jätetään vieraslajiksi, siitä tulee Suomeen levittäytyessään väistämättä luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu laji. Kultasakaalin yksilöiden tappaminen olisi kielletty, kunnes laji säädettäisiin riistalajiksi.
- Rauhoitettuna lajina kultasakaali ehtisi levittäytyä ja vakiintua osaksi luontaista lajistoa huomattavasti nopeammin kuin tilanteessa, jossa lajia pystyttäisiin hallitsemaan riistalajina heti sen ilmestyessä. Jos laji säädetään riistalajiksi nyt, ensimmäisiä harhailevia yksilöitä voisi metsästää ja siten rajoittaa kannan levittäytymistä, Siitari kuvaa.

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Haemme markkinointiviestinnän osaajaa

11.03.2019 - 09:54

Oletko idearikas ja aikaansaava markkinointiviestinnän ammattilainen? Haluatko olla mukana rakentamassa suomalaista järjestöbrändiä ja tekemässä metsästäjäliitosta kotia kaikille metsästäjille?

Tehtäviisi markkinointiviestinnän osaajana kuuluvat uuden ilmeen materiaalien koordinointi ja markkinointimateriaalien tuottaminen, sisällön tuottaminen somekanaviin ja verkkosivuille, koulutuksien ja tapahtumien suunnittelu ja toteutus sekä jäsenhankinnan tukeminen. 

Olet idearikas, oma-aloitteinen ja järjestelmällinen. Langat pysyvät käsissäsi myös useissa päällekkäisissä projekteissa ja pysyt sovituissa aikatauluissa. Olet tottunut edistämään markkinointia analytiikan ja sisältöstrategian pohjalta. 

Toivomme sinulta aikaisempaa näyttöä markkinointiviestinnästä, verkkosivujen sisällönhallinnasta, markkinoinnista sosiaalisessa mediassa sekä uutiskirjeiden suunnittelusta, markkinoinnin automaatiosta sekä tapahtumatuotannosta. Luonnollisesti myös metsästysharrastuksen ja järjestötoiminnan tuntemus lasketaan eduksi.

Sinulla on käytännön osaamista seuraavista: Google Analytics & Ads, SEO-työkalut ja Facebook Ads Manager. Tehtävässä eduksi ovat myös kuvankäsittelytaidot, taitto-ohjelman hallinta ja markkinoinnin automaatiojärjestelmän kokemus. 

Edellytyksenä on erinomainen suomen kielen kirjallinen käyttötaito. Tehtävässä ovat eduksi myös ruotsin ja englannin hyvä hallinta. 

Tehtävän toimipaikka on Riihimäellä.

Aloitus: Mahdollisimman pian

Kesto: 6 kk

Hakemuksesi voit lähettää cv:n ja palkkatoiveen kera sari.jarvinen@metsastajaliitto.fi. Toimi nopeasti, sopivan henkilön löydyttyä pyrimme täyttämän paikan mahdollisimman pian. Haku päättyy 24.3.

Lisätietoja tehtävästä: Sari Järvinen 12.3. klo 15-16.30 tai 15.3. klo 9-11.

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliiton jäsenet edullisemmin Savon Erämessuille!

08.03.2019 - 15:34

ERÄTAIKA 2019 -Messut järjestetään Kuopio-hallissa 26.-28.4.2019. Messujen teemana on: Luonto kuuluu kaikille. Messut on tarkoitettu kaikille luonnossa liikkujille, erämiehille ja -naisille, metsästäjille ja kalastajille sekä monelle muulle. 

Nyt Suomen Metsästäjäliiton jäsenillä on mahdollisuus ostaa edullisempi messulippu ennakkoon hintaan 10 €.  Tarjous on voimassa maaliskuun ajan tai niin kauan kuin lippuja riittää.

Lipputarjoukseen

Oston toiseksi viimeisessä vaiheessa (Askel 3/4) kysytään Metsästäjäliiton jäsennumeroa, jonka löydät jäsenkortistasi tai Jahti-lehden takakannesta.  


Metsästäjäliitto on mukana ERÄTAIKA 2019 -messuilla omalla osastollaan esittelemässä toimintaansa. Osaston ohjelmalavalla on luvassa mielenkiintoisia haastatteluja ja toimintanäytöksiä. 

Kuopiossa nähdään!

 

Lisätietoa messuista:
ERÄTAIKA 2019

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitto julkaisi tavoiteohjelman

07.03.2019 - 10:35

Metsästäjäliitto on julkaisut tavoiteohjelman vuosille 2019–2027. Ohjelman tärkeimmiksi tavoitteiksi on nostettu suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen jatkuminen, kansallisen päätösvallan lisääminen rauhoitettujen lajien kannansäätelyssä, metsästyksen laajempi salliminen luonnonsuojelualueilla, metsästysharrastus ja -seurojen toimintaedellytysten turvaaminen sekä Metsästäjäliiton työn huomiointi avustusvarojen jaossa.

Metsästäjäliiton tavoiteohjelma perustuu 2019–2023 strategian mukaisiin painopistealueisiin, jotka ovat metsästyksen edistäminen, vastuullinen ja osaava jäsenistö, yhteisöllisyys sekä yhteiskunnallisuus. Ohjelmaan kuuluu lisäksi tavoitteet riistalajeittain.

Järjestön strategisena päätehtävänä on edistää metsästystä sekä luontoelämyksiä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.
- Tulevaisuuden tavoitteenamme on, että Metsästäjäliitto edustaa aiempaa kattavammin kaikkia metsästäjiä. Asiantuntemuksemme palvelee jo nyt jäsenten ja heidän perheidensä kautta satojen tuhansien suomalaisten yhteistä harrastusta sekä myös muita yhteiskunnan tarpeita ja se tulee ottaa huomioon avustusvarojen jaossa, kuvaa Suomen Metsästäjäliiton hallituksen puheenjohtaja Tuomas Hallenberg.

 

Vahva vaikuttaja metsästystä koskevassa päätöksenteossa 

Tavoiteohjelmassa nostetaan esille metsästyksen edellytysten turvaaminen metsästyslainsäädännöllä ja kansallisen päätäntävallan lisäämisellä esimerkiksi rauhoitettujen ja haitallisten lajien kannan säätelyssä.
- Riistakantojen säätelyn ja sosiaalisen hyväksyttävyyden varmistamiseksi on tärkeää, että suurpetojen kannanhoidollinen metsästys jatkuu myös tulevaisuudessa, Hallenberg korostaa.

Metsästäjät ovat merkittävä resurssi myös monien yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamisessa.
- Siksi on tärkeää, että metsästäjät huomioidaan kansallisissa ja kansainvälisissä säädöksissä sekä niiden valmistelussa, Hallenberg jatkaa.

Metsästäjäliitolle on tärkeää olla luotettava ja arvostettu asiantuntijaorganisaatio sekä läheinen yhteistyökumppani jäsenilleen ja sidosryhmilleen.
- Tällä hetkellä koen, että asiantuntijuuttamme arvostetaan esimerkiksi metsästyslakivalmistelussa ja myös lausunnoillamme on ollut vaikutusta. Tavoitteenamme on olla jatkossakin vahva vaikuttaja metsästykseen liittyvässä luonnonvarojen kestävää käyttöä koskevassa päätöksenteossa, Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari toteaa.

 

Metsästys tukee luonnonhoitoa myös suojelualueilla

Metsästäjäliitto ajaa metsästyksen laajempaa sallimista luonnonsuojelualueilla.

- Metsästyksestä on hyötyä luonnonsuojelualueiden monimuotoisuuden hoidossa. Esimerkiksi haitallisten vieraslajien, kuten supikoiran kantojen säätely linnustonsuojelualueilla ja kosteikoilla on hyvä esimerkki siitä, miten metsästyksellä toteutetaan suojelualueiden perimmäistä tehtävää eli alkuperäisluonnon monimuotoisuuden säilyttämistä. Siksi metsästys tulisi olla soveltuvin osin sallittua, ilman poikkeuslupien työlästä hakua, Siitari kuvaa. 

Metsästyksen ääni eduskuntavaaleissa

Metsästäjäliitto avaa maaliskuun loppupuolella eduskuntavaalisivut metsästäjille: metsästäjäliitto.fi/eduskuntavaalit.
- Sivuilla metsästävät kansanedustajaehdokkaat pääsevät kertomaan tärkeimmän metsästykseen liittyvän asian, jota haluaisi kansanedustajana ajaa. Sivut avataan, kun ehdokasasettelu on päättynyt ja ehdokkaat ovat saaneet äänestysnumeronsa. Kutsu ehdokkaille lähetetään puolueiden kautta, Siitari kertoo.

Lisätietoja: metsastajaliitto.fi/tavoiteohjelma

puheenjohtaja Tuomas Hallenberg, Metsästäjäliitto p. 040 5286069 tai tuomas.hallenberg@metsastajaliitto.fi
toiminnanjohtaja Heli Siitari, Metsästäjäliitto p. 040 8267998 tai heli.siitari@metsastajaliitto.fi

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitolle valtion avustusta nuorisotyöhön

05.03.2019 - 15:18
Kuva: Pekka Kustula

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt nuorisoalan järjestöjen yleisavustusta 115 000 euroa Metsästäjäliiton nuorisotyöhön. 

Metsästäjäliitto sai nuorisoavustusta nyt ensimmäistä kertaa. Avustukset myönnetään Veikkauksen tuotosta. 
- Avustus on meille tärkeä, sillä se antaa meille mahdollisuudet jatkaa laajamittaisen nuorisotyömme kehittämistä, toteaa Metsästäjäliiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg

Metsästäjäliitto tekee nuorisotyötä valtakunnallisesti. Yhtenä tavoitteena on myös lasten- ja nuorten syrjäytymisen ennalta ehkäiseminen. 
- Koemme, että meillä on valtakunnallisena toimijana erittäin suuri rooli ja vastuu lasten aktiivisen luontosuhteen mahdollistajana ja säilyttäjänä. Toimimme myös nuorten luonto- ja metsästysharrastuksen äänenkannattajana ja pyrimme toimimaan siten, että nuorilla olisi mahdollisuus harrastaa ja päästä kosketukseen luonnon kanssa, Hallenberg kuvaa.

Metsästäjäliitto, sen piirit ja jäsenseurat järjestävät leirejä ja kerhoja ympäri Suomea.
- Järjestämme myös kouluvierailuja, koulutusta ja erilaisia teemapäiviä, kertoo Metsästäjäliiton koulutuspäällikkö Henri Mutanen

Metsästäjäliitto myös tukee, kouluttaa ja tarjoaa valmiita toimintamalleja nuorisotyöstä kiinnostuneille jäsenseuroille.
-Tavoitteenamme on, että mahdollisimman moni luonnosta ja metsästyksestä kiinnostunut lapsi ja nuori pääsee mukaan harrastukseen taustasta riippumatta, Mutanen toteaa.

Nuorisolain mukaan valtionavustuksen määrää harkittaessa otetaan huomioon järjestön taloudenhoito sekä järjestön toiminnan valtakunnallisuus, laatu, laajuus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. 
- Nuorisoalan järjestöt tarjoavat puitteet nuorten kansalaistoiminnalle ja harrastamiselle. Nuorisotoiminta lisää yhteisöllisyyttä ja ennaltaehkäisee nuorten syrjäytymistä. Yhteiskunta myös tarvitsee nuorisojärjestöjä uusiutuakseen. Järjestöt ovat myös arvokkaita toimijoita nuorisotyön kentällä kuntien ja seurakuntien ohella, kertoi nuorisoasioista vastaava ministeri Sampo Terho opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Määräraha on tarkoitettu käytettäväksi yleisavustuksina järjestöjen yleistoimintaan, mutta järjestöt voivat osoittaa osan määrärahasta käytettäväksi myös alueellisten ja paikallisten jäsenjärjestöjensä toimintaan.

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Pienpetopyynnin SM-kisat Vuoden riistanhoitoteko

04.03.2019 - 13:12
Pienpetopyynnin SM-kisoissa pyynti suoritetaan joukkueina yhden viikonlopun aikana. Kuvassa Teemu Liikanen vuoden 2015 SM-kisoissa Suomussalmella. (Kuva: Ere Grenfors)

Metsästäjäliiton riistanhoitotoimikunta on valinnut Vuoden riistanhoitoteoksi pienpetopyynnin SM-kilpailut.

Vuosittaiset pienpetopyynnin SM-kilpailut vähentävät yksittäisenäkin tapahtumana tehokkaasti pienpetoja kilpailualueelta, ja se saa joukkueet hiomaan pyyntitaitojaan huippuunsa. Vaikka alueellinen tehokkuus on kiistatta meriitti, valintaan vaikutti erityisesti se, että tapahtuma nostaa tietoisuutta pienpetopyynnistä ja pyyntitavoista, ja lisäksi innostaa metsästäjiä pienpetopyyntiin.

Pienpetojen, erityisesti haitallisten vieraslajien, pyynti on merkittävä tapa suojella luontoa ja sen monimuotoisuutta metsästyksellisin keinoin. Vuoden riistanhoitoteoksi nimeämisen lisäksi liitto huomioi kilpailun kehittäjän ja järjestäjän, Jarmo Heikkisen, 500 euron arvoisella tavarapalkinnolla.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Löytyykö sinulta Wadén-ainestoa?

28.02.2019 - 13:15
D. J. Wadén oli monella tapaa merkittävä mies, muun muassa Metsästäjäliiton ensimmäinen puheenjohtaja.

Daniel Johannes Wadén (1850–1930) oli Suomen riistanhoidon, metsästyksen ja kenneltoiminnan uranuurtajia. Häntä pidetään maamme puhelintoiminnan isänä. Hän oli monipuolinen organisaattori, liikemies ja suurlahjoittaja.

Professori Martti Häikiö valmistelee Wadénista elämäkertateosta ja digitaalista tietopakettia. Hankkeen tukiryhmään kuuluu muun muassa Metsästäjäliiton edustaja.

Nyt kaivataan tietoa Wadéniin liittyvistä kuvista, esineistä, dokumenteista ja tarinoista. Aineisto halutaan ensi sijassa nähdä, valokuvata, skannata ja luetteloida. Yhteydenotot mieluiten sähköpostilla martti.haikio(at)kolumbus.fi, puhelimella 050-5057140 tai postitse Tehtaankatu 21 B 40, 00150 Helsinki.

Mikäli joku haluaa luovuttaa alkuperäistä aineistoa, Suomen Metsästysmuseo tallettaa sen mielellään kokoelmiinsa. Yhteyshenkilö on amanuenssi Pekka Allonen, pekka.allonen(at)metsastysmuseo.fi, 045 1701585, Tehtaankatu 23 A, 11910 Riihimäki.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Muista: ilves- ja susihavainnot Tassuun 12.3. mennessä!

28.02.2019 - 08:57
Kuva: Juha Hellström

Ilves- ja susihavainnot kuluneelta kaudelta on kirjattava Tassuun tiistaihin 12.3. mennessä. Metsästäjäliitto kannustaa viemään kaikki havainnot Tassuun, jotta kanta-arviot olisivat mahdollisimman kattavia.

 • Ilveksen osalta havainnot aikaväliltä 1.9.2018 - 28.2.2019
 • Suden osalta havainnot aikaväliltä 1.8.2018 - 28.2.2019

On tärkeää huomioida, että jos alueen havaintoja viedä ollenkaan Tassuun, vääristyvät myös näiden lajien valtakunnalliset kanta-arviot.  

Kaikki ilvespentuehavainnot Tassu-järjestelmään

Ilveksen kanta-arvio pohjautuu Tassu-havaintojen kirjauksien ja erillisten lumijälkilaskentojen pohjalta tehtyyn arvioon. Kanta-arvion pohjalta myönnetään ilveksen kannanhoidolliset poikkeusluvat tulevalle metsästyskaudelle. Ilveksen yleistyessä myös jälkiin on totuttu, eikä havaintoja ilmoitettu edellisellä kaudella yhtä ahkerasti kuin aiemmin. Viime syksynä lupien määrä lähes puolittui aiempaan kauteen verrattuna.

Erityisen tärkeitä ovat pentuehavainnot, ne tulisi vielä Tassu-järjestelmään määräaikaan mennessä. Näistä havainnoista syntyy taas seuraava kanta-arvio. 

Tassu-havainnot pohjana suden kanta-arviossa

Luonnonvarakeskuksen julkaisema suden kanta-arvio perustuu Tassu-havaintoihin, pannoitettujen susien liikkeisiin ja DNA-näytteisiin. Arvio huomioi vain ne Tassu-havainnot, jotka on ilmoitettu 12.3. mennessä.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Anna palautetta uudistuneesta Jahdista

25.02.2019 - 12:20

Anna palautetta täysin uudistuneesta Jahti-lehdestä, kehitämme lehteä edelleen palautteen perustella. Miellyttikö ulkoasu, mitä pidit uusista juttutyypeistä? Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken Eräkontin 100 € lahjakortin.

Kerro näkemyksesi vaikkapa Facebookissa, tekstiviestillä 050 526 7170 tai sähköpostilla jahti@metsastajaliitto.fi

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitolta ehdotuksia luonnonsuojelualueiden monikäyttöön

22.02.2019 - 11:11

 

Metsästäjäliitto kokosi Uudenmaan alueen harrastajien näkemyksiä metsästyksestä suunnitteilla olevilla luonnonsuojelualueilla. Ehdotusten pohjalta järjestö esittää metsästyksen ja virkistyskäytön yhteensovittamista sekä hirvien, metsäkauriiden ja valkohäntäpeurojen metsästyksen sallimista liikennevahinkojen estämiseksi.

Metsästäjäliiton asiantuntijat kokosivat alueen metsästäjille ja metsästysseuroille tietopaketin asetusluonnoksen vaikutuksista ja kysyivät alueen metsästäjiltä ehdotuksia ja näkemyksiä alueella metsästyksestä. Yhteydenottoja ja ehdotuksia tuli runsaasti ja niiden pohjalta Metsästäjäliiton luonnon- ja riistanhoitopäällikkö Ere Grenfors kokosi lausunnon ympäristöministeriölle.

Metsästäjäliitto esittää merkittäviä muutoksia ympäristöministeriön asetusluonnokseen, jossa käsitellään Uudenmaan alueelle perusteilla olevia luonnonsuojelualueita. Mikäli asetus toteutuisi sellaisenaan, se toisi merkittäviä uusia metsästysrajoituksia laajoille alueille. Rajoitukset ovat tiukempia kuin esimerkiksi Varsinais-Suomen luonnonsuojelualueilla.
- Metsästyksestä on hyötyä luonnonsuojelualueiden monimuotoisuuden hoidossa. Esimerkiksi haitallisten vieraslajien, kuten supikoiran kantojen säätely linnustonsuojelualueilla ja kosteikoilla on hyvä esimerkki siitä, miten metsästyksellä toteutetaan suojelualueiden perimmäistä tehtävää eli alkuperäisluonnon monimuotoisuuden säilyttämistä. Siksi metsästys tulisi olla soveltuvin osin sallittua, ilman poikkeuslupien työlästä hakua, Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari toteaa.

Suojelualueet ovat usein myös merkittäviä retkeilykohteita.
- Meillä on hyviä esimerkkejä siitä, miten metsästys ja muu virkistyskäyttö ovat yhteensovitettavissa. Muu virkistyskäyttö alueilla tapahtuu pääsääntöisesti alkukesästä alkusyksyyn, lähinnä viikonloppuisin. Suurin osa esitetyistä suojelualueista ei ole maantieteellisen sijaintinsa vuoksi vilkkaan virkistyskäytön piirissä, joten ristiriitoja metsästyksen sovittamisessa muiden käyttömuotojen kanssa ei käytännössä ole, Siitari kertoo. 

Merimetsästystä kestävällä tavalla

Siitarin mukaan merialueilla metsästys on mahdollista toteuttaa kestävästi. Metsästäjäliitto esittää kalkasjahdin ja hallinmetsästyksen sallimista säädellysti myös luonnonsuojelualuilla.
-Kalkkaiden eli uroshaahkojen metsästys voitaisiin edelleen sallia kesäkuun alussa, sillä kannan sukupuolijakauma on hyvin urosvoittoinen.

-Myös hallin metsästys tulisi sallia Uudenmaan merellisillä suojelualueilla samalla tavalla, kuten Selkämeren kansallispuistolaissa, jossa harmaahylkeen metsästys on sallittu. Hallin lisääntymisaika on turvattu metsästysaikarajauksella ja metsästyskiintiöillä, eikä harmaahyljekanta ole metsästyksen vuoksi vaarassa. Se on kasvanut nykyisistä metsästysmääristä huolimatta. Hallikannan säätely on tärkeää myös ammattikalastajien elinkeinon turvaamiseksi, Siitari toteaa.

Uudenmaan alueella asuu suuri määrä harrastajia, joiden metsästysmahdollisuuksia asetus kaventaisi merkittävästi. Nämä metsästäjät ovat tehneet alueella merkittävää vapaaehtoistöitä riistantutkimuksen, pienpetopyynnin sekä alueen hoidon ja valvonnan hyväksi.
- Juuri Uudellamaalla on paljon metsästäjiä, jotka eivät ole metsästysseurojen jäseniä. Esimerkiksi Suomenlahden yleisvesialueilla on suuri merkitys juuri näille harrastajille, joilla ei ole omaa maata eikä mahdollisuutta metsästää metsästysseuran alueella. Asetus veisi toteutuessaan uusmaalaisilta metsästäjiltä heidän ainoita metsästysmahdollisuuksiaan, jos haitallisten vieraslajien pyynti vaikeutuu ja kalkkaan- ja hylkeenmetsästys käytännössä loppuu, Siitari kuvaa. 

Säännöllinen harjoittelu tärkeää

Luonnonsuojelualueita on suunnitteilla myös jo olemassa olevien ampumaratojen läheisyyteen. Metsästäjäliitto pitää tärkeänä, että ampumaratojen toiminta ja kehittäminen on mahdollista jatkossakin. Ampumaradat palvelevat suurta harrastajamäärää ja niillä on myös yhteiskunnallista merkitystä.
- Säännöllinen harjoittelu on tärkeää, se varmistaa eettisen ja vastuullisen riistalaukauksen. Ampumaharrastajien lisäksi ampumaratoja käyttävät useat eri viranomaiset kuten poliisit, tullin ja vankeinhoitolaitoksen henkilökunta sekä lentokenttien eläinturvallisuudesta vastaavat henkilöt, Siitari muistuttaa.

Metsästäjäliitossa nähdään, että ampumaratojen läheisyys on saattanut jopa edistää alueen suojeluarvoa rajoittamalla rakentamista sekä muuta maankäyttöä.
- Vaikka ampumaradat ovat toimineet jo pitkään, eivät ne ole vaikuttaneet nyt suojeltavien alueiden suojeluarvoihin ainakaan vahingollisesti. Ampumaradat ja niiden ympärillä olet varoalueiden tarjoavan vaihtoehtoisia elinympäristöjä muun muassa paahdelajeille, joiden alkuperäiset elinympäristöt ovat vähentyneet merkittävästi, Siitari kertoo. 

Hirvieläinten metsästysrajoitukset lisäävät liikennevahinkoja

Asetus voisi toteutuessaan lisätä merkittävästi myös liikenne- ja maatalousvahinkoja, sillä hirvenmetsästykseen vaadittava metsästysalueen yhtenäisyys ei ehkä toteutuisi enää suojelualueiden läheisyydessä. Myös hirven metsästysaikaa on asetusesityksessä lyhennetty eikä valkohäntäpeuran ja metsäkauriin pyyntiä ole sallittu lainkaan.
- Valkohäntäpeuran ja metsäkauriin pyynti pitää ilman muuta sallia suoraan alueiden perustamisasetuksessa, sillä kannat ovat Uudellamaalla varsin tiheät ja liikennemäärät suuria. Myös hirvenpyyntiin sallittuja alueita on lisättävä selvästi, etenkin vilkasliikenteisten teiden lähellä, Grenfors korostaa.

Metsästäjäliitto pitää tärkeänä, että metsästysturvallisuutta lisäävät ja onnistunutta riistalaukausta edistävät rakenteet kuten hirvieläinten metsästystä varten rakennettavat passitornit olisivat sallittuja suojelualueilla.
- Passitornit tukisivat liikenneturvallisuuden parantamiseksi tehtävää tärkeää luonnonhoitotyötä, Grenfors muistuttaa.

Koko lausunto on luettavissa täältä: metsastajaliitto.fi/lausunnot

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitto sallisi kaikkien pienien ajokoirarotujen käytön hirvieläinten metsästyksessä

21.02.2019 - 12:20
Kuva: Pekka Mommo

Metsästäjäliitto ehdottaa hirvieläinten metsästyksessä käytettävien koirien säkäkorkeuden nostoa 41 senttimetriin. Silloin jahdissa voisi käyttää kaikkia pohjoismaissa yleisesti käytössä olevia pieniä ajokoirarotuja. Asetukseen tulisi lisätä myös karkottavat ja lyhyen ajan ajavat koirat.

Valtioneuvoston asetusehdotuksessa esitetään muutettavaksi metsästysasetuksen 12 pykälän ensimmäistä momenttia siten, että hirvieläinten metsästyksessä käytettävien koirien suurin sallittu säkäkorkeus olisi 39 senttimetriä. 

Metsästäjäliitto pitää suurimman säkäkorkeuden nostamista erittäin kannatettavana muutoksena. 
- Säkäkorkeus tulisi kuitenkin muuttaa 41 senttimetriin, jolloin se sisältäisi kaikki muualla pohjoismaissa yleisesti hirvieläinjahdeissa käytetyt pienet ajokoirarodut. Se myös vähentäisi tulkinnanvaraisuutta käytännön metsästystilanteissa, toteaa Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari

Metsästäjäliitto katsoo, ettei sen ehdottama säkäkorkeuden kolmen senttimetrin nostaminen vähennä metsästyksen vastuullisuutta. 
- Tutkimus ja käytännön kokemus muualta Euroopasta ovat osoittaneet, ettei rodulla tai koirayksilöllä ole merkittävää vaikutusta riistaeläimen käyttäytymiseen. Pieniä koiria käytettäessä maasto-olosuhteet ja koirayksilöiden ominaisuudet merkitsevät koiran kokoa enemmän siinä, kuinka kovaa vauhtia koira pystyy ajamaan, Siitari kuvaa.

 

Karkoittavat ja lyhyen ajan ajavat koirat tulisi myös sallia 

Metsästäjäliitto esittää, että asetukseen tulisi lisätä sallituiksi myös karkottavat ja lyhyen ajan ajavat koirat, vaikka niiden säkäkorkeus ylittäisi asetuksessa määritellyn ajavan koiran suurimman sallitun säkäkorkeuden. 

-  Lisäys selkeyttäisi tilannetta ja vähentäisi tulkinnanvaraisuutta, koska tällaisten koirien käyttäminen on sallittua tälläkin hetkellä. Karkottavat ja lyhyen ajan ajavat koirat lisäävät metsästyksen monipuolisuutta ja niillä on mahdollisuus metsästää useilla alueilla, joilla pitkäkestoisesti ajavalla koiralla ei voi metsästää, kuten runsastiestöisillä alueilla sekä susialueilla, Metsästäjäliiton koulutuspäällikkö Henri Mutanen kertoo.

Metsästäjäliitto haluaa asetukseen myös suuntaa antavat määritelmät karkottavan ja lyhyen ajan ajavan koiran työskentelystä.
- Karkottavan ja lyhyen ajan ajavan koiran työskentely tulee olla lyhytaikaista rajoittuen metsästyksen kohteena olevaan alueeseen, Mutanen selventää. 

Tarkemmat ehdotukset asetukseen lisättävistä määritelmistä on luettavissa Metsästäjäliiton lausunnosta.

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Uudistunut Jahti-lehti ilmestyy tänään

20.02.2019 - 10:22

Jahti 1/2019 ilmestyy tänään, ja lehti on uudistunut täysin. Tutustu uuteen ulkoasuun ja uudenlaisiin juttutyyppeihin, ja kerro meille mitä olet mieltä. Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken 100 € lahjakortin Eräkonttiin.

Vuoden ensimmäisessä Jahdissa ollaan pienpetopyynnissä. Vierailemme myös uudessa juttusarjassa metsästysseurassa, joka toimii esimerkillisesti – tällä kertaa kannustaen jäseniään pienpetojen harvennukseen. Lehdessä alkaa myös juttusarja, jossa testataan korvaavia haulimateriaaleja – löytyykö lyijylle korvaajaa?

Antoisia lukuhetkiä!

Toimituksen yhteystiedot palautteen antamista varten löydät täältä.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästys tukee luonnonhoitoa myös suojelualueilla

08.02.2019 - 14:31

Metsästäjäliitto on huolissaan Uudellemaalle perusteilla olevien luonnonsuojelualueiden metsästysrajoituksista. Asetusmuutoksessa tulisi huomioida metsästyksen ja riistanhoidon positiivinen merkitys alueiden luontoarvolle.  

Ympäristöministeriön asetusluonnos Uudenmaan alueelle perustettavista luonnonsuojelualueista on nyt lausuntokierroksella. Metsästäjäliitto ja sen Uudenmaan piiri tulevat esittämään asetusluonnokseen merkittäviä muutoksia.

- Metsästyksen tulisi olla olennainen osa suojelualueiden hoitoa. Pienpetojen kantojen säätely linnustonsuojelualueilla ja kosteikoilla on hyvä esimerkki siitä, miten suojelualueiden perimmäistä tehtävää ei voida toteuttaa ilman metsästäjiä, kertoo luonnon- ja riistanhoitopäällikkö Ere Grenfors Metsästäjäliitosta.

-Metsästyksen salliminen myös motivoi paikallisia metsästäjiä jatkamaan perinteisiä vapaaehtoistöitään riistantutkimuksen, pienpetopyynnin sekä alueen hoidon ja valvonnan hyväksi, Grenfors lisää.

Hirvenmetsästyksen salliminen on erityisen tärkeää Uudellamaalla, jossa liikennettä on paljon. 

- Esitetty pyyntiajan lyhentäminen ja saaristoa koskevat liikkumisrajoitukset vaikeuttavat hirvikannan hallintaa sekä lisäävät liikennevahinkoriskiä lähialueilla, Grenfors kommentoi. 

Suojelualueet ovat usein myös merkittäviä retkeilykohteita. Metsästys on kuitenkin sovitettavissa ajallisesti muuhun käyttöön.  

- Meillä on hyviä esimerkkejä ja ehdotuksia siitä, miten metsästys ja virkistyskäyttö ovat yhteensovitettavissa. Retkeilijät liikkuvat alueilla pääsääntöisesti alkukesästä alkusyksyyn, usein viikonloppuisin, Grenfors toteaa. 

Metsästäjäliitto kerää alueen metsästäjiltä näkemyksiä oman alueen erityispiirteistä ja perusteluja miksi ja mitä näillä suojeltavaksi aiotuilla alueilla tulisi voida jatkossa metsästää. 

Lausuntopyyntöön ja tarkempiin aluemäärityksiin voi tutustua lausuntopalvelussa.

Lisätietoa asetuksen käytännön vaikutuksista metsästykseen.

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Supikoiran lopettaminen vaatii osaamista

08.02.2019 - 13:00

Lakiesityksen toteutuessa supikoiran saisi pyydystää ilman metsästäjätutkintoa. Metsästäjäliitto pitää tärkeänä, että lopetuksen hoitaa asian osaava metsästäjä.

Vieraslajit supikoira ja minkki uhkaavat luontomme monimuotoisuutta. Molempia ollaan muuttamassa rauhoittamattomiksi lajeiksi. Parhaillaan lausunnolla ovat tärkeimmät säädökset vieraslajien pyyntivälineistä ja -menetelmistä. Muutokset tulisivat voimaan maaliskuussa 2019.

Metsästäjäliitto pitää tärkeänä, että myös jatkossa minkä tahansa riista- tai rauhoittamattoman eläimen lopettaa ammattitaitoinen henkilö, esimerkiksi metsästäjä. 

- Asetusmuutoksen toteutuessa pitää muistaa, että vaikka lainsäädäntö sallii elävänä pyytävän loukun käyttämisen, eläimen lopettamisen pitää edelleen tapahtua asianmukaisesti osaavan metsästäjän tai muun henkilön toimesta, korostaa Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius.

Järjestö myös muistuttaa, ettei ole eettistä tappaa naarasta, jolla on poikaset.
- Myös minkin ja supikoirankin kohdalla on tärkeää säilyttää pesimärauha, Simenius toteaa.

Paikallisen metsästysseuran yhteystietoja voi etsiä Metsästäjäliiton ja sen piirien tai paikallisen riistanhoitoyhdistyksen sivuilta.
-Metsästysseuraan kannattaa ottaa yhteyttä jo hyvissä ajoin, jos suunnittelee loukun käyttöä. Silloin he ehtivät etsiä lähialueelta asiantuntevan metsästäjän, joka voi tulla hoitamaan lopetuksen, Simenius vinkkaa.

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Kysymyksiä ja vastauksia hirven jousimetsästyksestä

25.01.2019 - 15:39

Lausuntokierroksella olevassa metsästysasetusluonnoksessa hirvi on lisätty jousella metsästettäväksi riistalajiksi. Metsästäjäliitto puoltaa ehdotusta. Jousella riistalaukaus tapahtuu samoja eettisiä vaatimuksia noudattaen kuin muilla aseilla, aina käytetyn aseen ehdoilla. 

Metsästysasetuksen muutoksella tavoitellaan monipuolisempia tapoja metsästää hirvieläimiä. Asetuksenmuutokseen voi antaa lausuntoja helmikuun 25. päivään asti ja asetuksen kaavaillaan tulevan voimaan huhtikuun alussa, jolloin uudet määräykset olisivat voimassa metsästyskauden alkaessa elokuussa. 

Aiemmin jousimetsästys on ollut sallittua valkohäntäpeuran, metsäpeuran ja villisian sekä pienempien riistaeläinten metsästyksessä. Jousimetsästyksessä vaaditaan hyväksytty ampumakoe ennen jahtiin menoa. Tällä hetkellä yli tuhat metsästäjää on suorittanut kyseisen kokeen.

Jousen käytön sallimista hirvenmetsästyksessä perustellaan myös metsä- ja taimikkotuhojen torjumisella lähellä asutusta, missä luotiaseiden käyttö ei ole mahdollista.
- Parhaimmillaan jousi on kyttäys-, hiivintä- ja houkuttelumetsästyksessä sekä koiran haukulle mentäessä. Jousi tuo mahdollisuuksia hirven poistoon myös melun tai turvasektorin suhteen herkiltä alueilta, kertoo itsekin jousimetsästystä harrastava Teemu Simenius Metsästäjäliitosta.

- Hirvijahti kulkisi vastaisuudessakin totuttuun tapaan. Passista kauempaa ohi juokseva hirvi ei ole jousella tavoitettavissa tilanteissa, joihin kivääri on omiaan, Simenius kuvaa.

Suomen Jousimetsästäjäin liitto on koonnut lausuntokierroksella olevan metsästysasetusluonnoksen myötä sivuilleen jousimetsästykseen ja erityisesti mahdolliseen hirven jousimetsästykseen liittyen useimmin kysyttyjä kysymyksiä. Lue lisää Suomen Jousimetsästäjäin liiton sivuilta.

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Keskipohjan piirissä uusi toiminnanjohtaja

22.01.2019 - 12:33
Kuva: Ari Lehtiö

Metsästäjäliiton Keskipohjan piirissä on aloittanut uusi toiminnanjohtaja. Leena Kangas-Järviluoma, 38, jatkaa aiemman toiminnanjohtajan Enni Annusen työtä.

Pienriistaa noutajilla

– Olen harrastanut metsästystä enemmän tai vähemmän pikkutytöstä asti isän mukana kulkien, kertoo Kangas-Järviluoma.

– Metsästyskortin hankin kuitenkin vasta parikymppisenä, kun hankin ensimmäisen ikioman metsästyskoiran, joka oli kultainennoutaja. Siitä se kunnon metsästysharrastus sitten lähti pikkuhiljaa liikkeelle.

– Metsästän pääasiassa pienriistaa, vesilinnut mieluisimpana, hän kertoo.

Uusi toiminnanjohtaja on myös aloitteleva jousimetsästyksen harrastaja. Peuramerkki jouselle on suoritettuna, mutta varsinaista saalista ei ole vielä tullut.

– Olen ampunut metsästystilanteessa jousella vain puuta. Pyytä yritin, nauraa Kangas-Järviluoma.

Siviilissä opettaja

Kangas-Järviluoma on siviiliammatiltaan lukion biologian, maantieteen ja terveystiedon opettaja. Kotijoukkoihin kuuluu aviomies ja tytär.

– Metsästys on ihan koko perheen harrastus, ja pidämme riistaruokien laittamisesta ja niiden nauttimisesta.

Nuorison mukaan saaminen metsästysharrastukseen on yksi Kangas-Järviluoman tärkeimmistä tavoitteista Keskipohjan piirin toiminnanjohtajana.

– Haluaisin kovasti saada nuorisoa lisää mukaan näihin ympyröihin, koska metsästys ja luonnossa liikkuminen ovat ihan parhaita tapoja viettää vapaa-aikaa.

– Pidän myös tärkeänä, että metsästysharrastus nähtäisiin positiivisena asiana. Haluaisin, että Keskipohjan piiri pystyisi toimimaan metsästyksen puolestapuhujana alueellamme, Kangas-Järviluoma summaa.

 

Myös kahdessa muussa Metsästäjäliiton piirissä on aloittanut vuodenvaihteessa uusi toiminnanjohtaja. Lue lisää Jahti-lehden 5/2018 artikkelista.

 

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Eräkontti on auki myös lauantaisin

17.01.2019 - 17:19

Metsästäjäliiton ja sen piirien omistama erätarvikeliike Eräkontti on laajentanut aukioloaikojaan: myymälä on avoinna nyt myös lauantaisin kello 10–14. Lisäksi Eräkontin verkkokauppa on uudistunut.

– Verkkosivustoa on pyritty selkeyttämään ja ulkoasua raikastamaan, kertoo Eräkontin myymäläpäällikkö Veli-Pekka Seppänen.

– Uudistuksessa on pyritty ottamaan huomioon käyttäjiltä tulleet toiveet.

Uudistuneesta verkkokaupasta löytyvät nyt myös aseet ja patruunat.

Erikoisosaamista myymälässä

Eräkontin myymälän toivotaan palvelevan uudella lauantain aukioloajallaan entistä paremmin esimerkiksi virka-aikoina töissä olevia asiakkaita.

– Myymälässä kannattaa tulla käymään, koska täältä löytyy asiantuntevaa palvelua ja erikoisosaamista esimerkiksi aseisiin, optiikkaan ja jousimetsästykseen liittyen, kertoo Seppänen.

– Apua ja konkreettista opastusta saa myös esimerkiksi riistakameroiden käyttämisessä. Meillä on ratkaistu monta riistakameran käyttöpulmaa.

 

Eräkontti

Kinturinkuja 4, Riihimäki

puh. 010 4409 410

Avoinna arkisin 10–17, lauantaisin 10–14

Tutustu uudistuneeseen verkkokauppaan

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer