slideshow 1 slideshow 2
Tapahtumat
Ampumajaos
Koirat

Metsästäjäliitto

Julkaise syötteitä
Syötteen kokonainen osoite. 30 min 4 s sitten

Uusi Digi-Jahti on ilmestynyt – osallistu arvontaan

17.06.2016 - 08:14

Metsästäjäliiton julkaiseman Digi-Jahdin uusi numero on ilmestynyt. Tällä kertaa digilehdessä kerrotaan muun muassa hirvien elämästä keväällä ja kesällä sekä saalistagien käytöstä. Haastattelussa on pian alkavan MegaMetso-leirin suojelija, olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela sekä aseseppäpariskunta Lapväärtistä.

Vastaamalla lehden lopussa olevaan palautekyselyyn 10.7. mennessä osallistut Nikonin kiikaritähtäimen (Monarch 3.5-10x50 M valaistulla ristikolla, arvo 599 €) arvontaan!

Digi-Jahdin löydät täältä

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitto Riihimäen Erämessuilla 9.–12.6.

06.06.2016 - 14:24

Metsästäjäliitto on mukana Riihimäen Erämessuilla isolla ulko-osastolla (U480). Tarjolla on koko messujen ajan monenlaista toimintaa.

Ilmaista nokipannukahvia

Osastollamme on tarjolla ilmaista nokipannukahvia ja mukavaa juttuseuraa. Samalla voit kysyä metsästyksestä, riistanhoidosta, Metsästäjäliiton toiminnasta ja Jahti-lehdestä. Torstaina ja perjantaina kerromme myös sorsan keinopesien valmistamisesta ja perjantaina ja lauantaina villisian metsästyksestä. Kahvit tarjoaa yhteistyökumppanimme Meira.

Nuorisotoimintaa

Metsästäjäliitto panostaa tällä hetkellä nuorisoon ja pyrkii edistämään nuorten pääsyä metsälle. Liiton osastolla kuulette nuorisotoiminnastamme ja tämän kesän MegaMetso-suurleiristä. Luvassa on myös hauska riista-aiheinen tunnistuskisa lapsille, josta voi voittaa Fjällrävenin Kånken-repun.

Simway-simulaattoriammuntakilpailu

Metsästäjäliitto, Erätukku, Ampumaurheiluliitto ja Sako järjestävät Erämessuilla simulaattorikilpailun, jossa ammutaan SimWayHunt 2016 -simulaattorilla kolmessa pisteessä. Kilpailu on avoin kaikille yli 15-vuotiaille. Osallistuminen edellyttää kisapassia, jonka saa aloittaessa ensimmäisellä osastolla. Kisapassi jätetään viimeiseen paikkaan yhteystiedot täytettynä. Voittajille ilmoitetaan messujen jälkeen!

Lajit:

 • Metsästäjäliitto/Erätukku: Riistapolku
 • Ampumaurheiluliitto: Sporting

 • SAKO: Karhujahti

Palkinnot:

1. SimWayHunt 2016 ohjelma + kamerat ja asereplika (arvo 7 000 €)
2. Matkalahjakortti Rukalle (arvo 400 €)
3. Lahjakortti Eräkontin myymälään (arvo 150,-)

Kisan aikataulu

Torstai 12–17
Perjantai 12–17
Lauantai 11–16 (Klo 12-13 Metsästäjäliiton/Erätukun pisteessä ammutaan simulaattoriammunnan SM-finaali)
Sunnuntai 11–16

Eräkontin myyntipiste

Metsästäjäliiton osastolla on myös liiton omistaman erätarvikeliikkeen, Eräkontin myyntipiste. Tule tekemään ostoksia. www.erakontti.fi

Yhteistyökumppaneita

Messuosastolla on myös mukana Metsästäjäliiton yhteistyökumppaneita ja kerromme mielellämme lisää kumppaneidemme tarjoamista jäseneduista.

Vapaalippu Eräkontista yli 100 euron ostoksista

Pistäydy messumatkalla Eräkontissa (Kinturinkuja 4). Yli 100 euron ostoksista saat vapaalipun messuille!

Tervetuloa Suomen suurimmille erämessuille!

Kategoriat: Metsästysuutiset

Vastaa hylkeenpyyntikyselyyn metsästyksen turvaamiseksi

01.06.2016 - 11:40

Suomenlahden hylkeenpyynnistä kerätään tietoa Metsähallituksen, Suomen riistakeskuksen ja Suomen Metsästäjäliiton yhteistyöhankkeessa.

Kyselyllä tuotetaan taustatietoa Suomenlahden luonnonsuojeluverkoston kehittämistarpeisiin, jotta tärkeillä hylkeenpyyntialueilla voitaisiin tulevaisuudessakin mahdollisesti metsästää. Samalla kerätään tietoa myös alueen kaupallisesta ja vapaa-ajan kalastuksesta.

Saalistiedon lisäksi on hyvin oleellista saada tietoa tärkeistä hylkeenpyyntialueista. Tietoa tarvitaan myös siitä, mistä alueen hylkeenpyytäjät tulevat, kuinka suuri alueella metsästävien ihmisten joukko on, sekä kuinka usein alueella käydään metsällä.

Linkin kyselyyn löydät täältä.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Tuo turkissaaliisi myyntiin Riihimäen Erämessuille

01.06.2016 - 07:44

Luonnonturkisyhdistys järjestää Riihimäen Erämessuilla la 11.6.2016 klo12.00 luonnonturkishuutokaupan. Tuo hyvälaatuiset kuivatut ketun, näädän, supikoiran, minkin yms. nahkasi myyntiin.

Toimita nahkat Luonnonturkisyhdistyksen osastolle (Trofeenäyttelyn yhteydessä C-rakennuksessa) torstaina, perjantaina sekä myös lauantaina klo 11 saakka. Osallistuminen on maksutonta.

Tervetuloa myymään, ostamaan ja seuraamaan mielenkiintoista huutokauppaa!

Lisätietoja: p. 050 578 0651, www.luonnonturkisry.fi

Kategoriat: Metsästysuutiset

Sudet ahdistelivat hirvisonnia – katso kuvat

30.05.2016 - 14:36

Hirvisonni joutui viime viikonloppuna susien ahdistelemaksi Uudellamaalla Tammisaaren liepeillä. Jahti-lehden lukija Jarmo Laiho onnistui nappaamaan ainutlaatuiset kuvat omalla riistapellollaan. Sonnin kimpussa oli kaksi sutta, mutta useammastakin sudesta on tehty havaintoja, kertoo Laiho.

– Meillä on täällä ollut kolme sutta noin kolmen kuukauden ajan. Joka viikko tulee uusia havaintoja, sanoo Jarmo Laiho.

Kuvat on otettu aamulla ennen kahdeksaa. Sudet näykkivät välillä hirveä takajaloista, mutta Laihon mukaan vanhempi sonni onnistui antamaan susille kyytiä ja selvisi niiden ahdistelusta.

– Seurasin susia ja sonnia kilometrin verran autolla, ja seuraavana aamuna hirvi oli taas pellolla syömässä, kertoo Jarmo Laiho.

Tammisaaresta noin kahdeksan kilometriä itään sijaitsevalla alueella on liikkunut viime aikoina ainakin kolme sutta.

– Tämä on maaseutumaista aluetta, mutta täällä on kumminkin jonkin verran asutusta. Susia on nähty liikkumassa pihoissa ja pelloilla, Laiho sanoo.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästysammunnan ABC -kouluttajakoulutukset ovat alkaneet

28.05.2016 - 14:50
Metsästysammunnan ABC -kouluttajakoulutukset ovat alkaneet, tule mukaan! (kuva: Aku Ahlholm)

Metsästäjäliitto rakentaa Suomen riistakeskuksen rahoituksella valtakunnallista metsästysampumakoulutusjärjestelmää eli Metsästysammunnan ABC –koulutusta. Se on vapaaehtoinen ampumakoulutus, joka on tarkoitettu erityisesti kaikille metsästäjätutkinnon juuri suorittaneille, mutta myös jo aikaisemmin harrastuksensa aloittaneille. Koulutus koostuu kahdessa kolmen tunnin jaksossa suoritettavasta turvallisen aseenkäsittelyn ja riistalaukauksen perusteista sekä kiväärillä että haulikolla. Koulutuksessa ammutaan pienoiskiväärillä ja haulikolla.

Valtakunnallisen järjestelmän rakentaminen aloitetaan nyt kouluttamalla jokaiseen piiriin Metsästysammunnan ABC -kouluttajia. Kouluttajaksi soveltuu tehtävästä kiinnostunut, metsästyskortin omaava täysi-ikäinen henkilö, jolla on riittävät tiedot ja taidot metsästysammunnasta haulikolla ja kiväärillä sekä halu ja kyvyt uusien metsästäjien kouluttamiseen.

Kouluttajakoulutuksessa käydään yhden illan aikana läpi koulutuksen sisältö ja toteutus käytännössä. Koulutuksen käyneet saavat Metsästysammunnan ABC -kouluttajan statuksen, heidät kirjataan kouluttajarekisteriin ja he ovat oikeutettuja järjestämään jatkossa itsenäisesti koulutuksia noudattaen valtakunnallisesti vahvistettua Metsästysammunnan ABC –formaattia. Koulutuksia järjestävälle yhdistykselle tai yritykselle maksetaan korvausta.

Koulutus kestää noin 3,5 h ja tilaisuus aloitetaan puolen tunnin infotilaisuudella. Infon jälkeen halukkaat voivat jäädä varsinaiseen kouluttajakoulutukseen.

Kouluttajakoulutus on ilmainen. Kouluttajan tehtävästä kiinnostuneet lämpimästi tervetuloa!

Linkki koulutuksiin

Kategoriat: Metsästysuutiset

Jorma Hacklinille ja Timo Tannerille Metsästäjäliiton korkein ansiomerkki

24.05.2016 - 10:16
Kuvassa vasemmalta Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Jorma Hacklin ja Uudenmaan piirin puheenjohtaja Timo Tanner.

Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normaali taulukko"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Jorma Hacklin ja Uudenmaan piirin puheenjohtaja Timo Tanner saivat Metsästäjäliiton kultaisen ansiomerkin laakerinlehväseppelein Riihimäellä 21.5. järjestetyssä liittokokouksessa. Ansiomerkit luovutettiin metsästyksen ja metsästyskulttuurin hyväksi tehdystä pitkäaikaisesta työstä. Kumpikin korosti puheessaan sitä, että ilman piirin muiden toimijoiden aktiivista ja pyyteetöntä panosta heidän työnsä ei olisi ollut mahdollista.

Ansiomerkki on liiton korkein huomionosoitus, joka voi olla kerrallaan vain kahdellakymmenellä elossa olevalla henkilöllä.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliiton vuoden metsästysseuraksi kaksi seuraa

24.05.2016 - 09:50
Kuvassa oikealta Kauhajoen Metsästysseuran varapuheenjohtaja Jyri Rinne ja puheenjohtaja Pauli Kiviluoma, Pyhäselän Metsästäjien puheenjohtaja Timo Pöllänen sekä Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontro ja toiminnanjohtaja Panu Hiidenmies.

Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normaali taulukko"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Metsästäjäliiton vuoden 2015 metsästysseuraksi valittiin poikkeuksellisesti kaksi ansioitunutta seuraa.  21.5. järjestetyssä liittokokouksessa palkittiin Pyhäselän Metsästäjät Pohjois Karjalan piiristä sekä Kauhajoen metsästysseura Pohjanmaan piiristä.

Sydämelliset onnittelut molemmille seuroille ja suurkiitos arvokkaasta riistanhoitotyöstä!

Alla vielä valintojen perustelut:

Pyhäselän Metsästäjät harjoittaa aktiivista riistanhoitoa pienpetopyynnistä monipuoliseen riistaruokintaan. Seura on myös tehnyt paljon työtä ampuradan ja ammuntaharrastuksen kehittämiseksi. Se on lisäksi panostanut aktiivisesti nuorisotoimintaan ja pyrkinyt tekemään seuraan pääsyn mahdollisimman helpoksi nuorille. Pyhäselän Metsästäjät järjesti ensimmäisen MiniMetso-leirin Pohjois-Karjalan piirin alueella sekä peruskoulusta valmistuville nuorille päivä eräkoulutuspäivän. Lisäksi seurassa on aktiivista koirankasvatus-, näyttely- ja kilpailutoimintaa. Aktiivista sidosryhmätoimintaa ovat muun muassa yhteistoiminta 4H-kerhon kanssa, pilkkikilpailut ja Vuoden Erämies -tapahtuma. Pyhäselän Metsästäjissä on noin 270 jäsentä.

Kauhajoen metsästysseura on vuosikymmenien ajan ollut aktiivinen metsästysammuntapuolella kisajärjestäjänä, riistanhoitopuolella mm. kosteikkoasioissa ja pienpetopyynnissä. Peltolintujen kasvattaminen ja kannan vaaliminen on yksi kärkihankkeista Kauhajoella. Vuonna 2015 Kauhajoen metsästysseuralle myönnettiin ensimmäisenä metsästysseurana arvostettu kansainvälinen Wildlife Estates -tunnus. Seurassa on tuhat jäsentä, ja se jakaantuu kahdeksaan kyläosastoon.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliiton vuoden 2015 kouluttajat palkittiin liittokokouksessa

24.05.2016 - 08:01
Kuvassa vasemmalta liiton koulutuspäällikkö Ere Grenfors, Ulla Lakoman puolesta palkinnon vastaanottanut Lapin piirin toiminnanjohtaja Juha Haapamäki, vuoden nuori kouluttaja Anni Ryynänen ja vuoden mieskouluttaja Seppo Laitinen.

Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normaali taulukko"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Riihimäellä 21.5. pidetyssä liittokokouksessa palkittiin Metsästäjäliiton vuoden kouluttajat. Vuoden 2015 nuoreksi kouluttajaksi valittiin Pohjois-Karjalan piirin Anni Ryynänen, naiskouluttajaksi Lapin piirin Ulla Lakoma ja mieskouluttajaksi Suur Savon Seppo Laitinen.

Lämpimät onnittelut kaikille voittajille ja suurkiitos todella tärkeästä työstä suomalaisen metsästyksen eteen!

Alla vielä valintojen perustelut:

Anni Ryynänen toimii aktiivisesti Itä-Suomen Metsoleireillä nuorten kouluttajana. Hän on hyvänä esikuvana metsästäville nuorille ja erityisesti tytöille. Anni on Pohjois-Karjalan piirin nuorisotoimikunnan jäsen ja tärkeässä roolissa nuorisotoiminnan kehittämisessä. Hänellä on erittäin innostava ote tehtäväänsä.

Ulla Lakoma on toiminut nuorten opettajana yli 30 vuoden ajan. Tervolan Eränkävijöiden nuorisojaosto on valinnut hänet vuoden tervolalaiseksi opettajaksi ja nuorten kouluttajaksi. Ulla on rakentanut neljän Metso-leirin ohjelman alusta loppuun. Hän jakaa kaiken tietotaidon myös mm. Kittilässä tänä kesänä järjestettävälle leirille. Leirien valtavan suosion ansiosta Ulla on saanut pohjoisen metsästäjät vakuuttumaan, että niitä tulee järjestää tulevaisuudessakin. Erittäin hyvän palautteen vuoksi leireille olisi tulossa enemmän nuoria kun voidaan ottaa.

Seppo Laitinen on toiminut Suur-Savon nuorisotoimikunnan vetäjänä ja piirikouluttajana useiden vuosien ajan. Hän on muun muassa järjestänyt eräkerhoja ja Mini-Metsoleirin. Myös koululaisvierailuja hän on tehnyt vuosien ajan. Hän on esimerkiksi organisoinut tapahtuman, jossa kaikki alueen koulut kävivät päivän aikana maastoon perustetuilla metsästysaiheisilla rasteilla. Seppo on aina valmis osallistumaan piirin toimintaan, ja hyvän yhteistyöverkostonsa avulla hän on saanut mm. apukouluttajia ja koulutustiloja piirin käyttöön.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Jousimetsästyskoulutus Erätalolla 26.5.

20.05.2016 - 11:08
Erätalolla perehdytään pienten sorkkaeläinten jousimetsästykseen.

Metsästäjäliitto ja Oy Eräkontti järjestävät
jousimetsästyskoulutusillan Erätalolla (Kinturinkuja 4, Riihimäki)
torstaina 26.5. kello 17 - 20

Koulutusillan erityisteemana on pienten sorkkaeläinten jousimetsästys.

Alussa luentoja, jonka jälkeen alan asiantuntijat opastavat käytännössä ja esittelevät välineitä sekä antavat vinkkejä jahtiin.
Koulutusilta on ilmainen.

Tervetuloa!

Kategoriat: Metsästysuutiset

Hirvenmetsästykseen esitetään useita muutoksia

18.05.2016 - 08:52


Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille ehdotuksen metsästysasetuksen muuttamisesta. Merkittävin uudistus on hirvenmetsästyksen alun siirtäminen suurimmassa osassa maata lokakuun toiseen lauantaihin. Muutoksilla tavoitellaan entistä elinvoimaisempaa hirvikantaa. Tavoitteena on, että mahdollisimman suuri osa hirven vasoista syntyisi jatkossa häiriöttömän ensimmäisen kiiman johdosta normaaliin aikaan keväällä, ja niistä kehittyisi hyväkuntoisia hirviyksilöitä.

Hirvenmetsästyksen alkua halutaan myöhentää valtaosassa maata

Hirvenmetsästyksen alkua esitetään myöhennettäväksi valtaosassa maata lokakuun toiseen lauantaihin. Tavoitteena on turvata häiriöttömämpi hirven kiima-aika. Jotta metsästysajan lyhentäminen ei lisäisi peltovahinkoja, hirven, kuusipeuran ja valkohäntäpeuran metsästys pelloilta vahtimalla voisi alkaa jo 1. syyskuuta. Hirvieläimen ajo ja koiran käyttö ei olisi tällöin sallittua. Muutos tulisi voimaan 1.1.2017.

Aikaistettua metsästystä halutaan laajentaa Keski-Lappiin

Ylä-Lapin aikaistettua hirvenmetsästystä halutaan laajentaa Kolarin, Kittilän, Sodankylän, Pelkosenniemen, Kemijärven, Savukosken ja Sallan kuntiin. Aikaistettu metsästys olisi sallittua 1.–15.9. Syyskuun jälkimmäisen puoliskon kiimarauhoituksen jälkeen metsästys jatkuisi lokakuun toisesta lauantaista joulukuun loppuun saakka. Muutos tulisi voimaan 1.1.2017.

Pyyntilupien hakua halutaan keventää

Riistanhoitoyhdistysten antama lausunto hirvieläinten pyyntilupahakemuksista muutettaisiin ennen hakumenettelyä annattavaksi verotussuunnitelmaksi, jolla olisi samanlainen päätöksentekoa ohjaava vaikutus kuin aiemmilla lausunnoillakin. Jatkossa RHY:t voisivat ohjata hakijoita jo ennen lupahakemusten jättämistä esittelemällä verotussuunnitelman perusteluineen. Muutos tulisi voimaan 1.1.2017.

Hirvieläinten vasasuojan kestoa halutaan lyhentää

Hirvinaaraan suoja aiotaan poistaa lainsäädännöstä lokakuun toisesta lauantaista lähtien, kun hirven metsästys varsinaisesti alkaisi koirilla ja ajometsästyksenä. Tavoitteena on tasapainottaa hirvikannan rakennetta sekä keventää vasasuojan tahattomaankin rikkomiseen liittyvää seuraamusmenettelyä. Pienten hirvieläinten osalta naaraan suoja poistetaan lainsäädännöstä syyskuun viimeisestä lauantaista lähtien. Hirvinaaraan, jota vasa seuraa, ampuminen olisi edelleen rangaistavaa Ylä-Lapin aikaistetussa hirvijahdissa ja kauden alussa vahinkojen vähentämiseksi sallitussa metsästyksessä. Muutos tulisi voimaan 1.8.2016.

Villisikanaaraan rauhoitusaikaa halutaan lyhentää

Afrikkalaisen sikaruton leviämisen estämiseksi ja villisikakannan metsästyksen tehostamiseksi villisikanaaraan rauhoitusaikaa lyhennettäisiin niin, että villisian naaras, jota saman vuoden jälkeläinen seuraa, olisi rauhoitettu 1.3.–31.7. Muutos tulisi voimaan 1.8.2016.

Aseiden käyttöön esitetään myös muutoksia

Metsästysasetusta muutettaisiin siten, että siinä otettaisiin huomioon aseiden tekninen kehitys ja mahdollistettaisiin entistä vaatimusta vastaavien uusien kaliipereiden käyttö ketun, tarhatun naalin, mäyrän, saukon, supikoiran, pesukarhun, rämemajavan, metsäjäniksen, rusakon, metson, teeren tai hanhen metsästyksessä. Lisäksi villisialle edellytettäisiin samanlaista asetta kuin hirven ja karhun metsästyksessä. Muutos tulisi voimaan 1.8.2016.

Lisätietoa ehdotetuista muutoksista löydät täältä.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Tuliasedirektiivin kiristysehdotuksille tyrmäys kansalaisvapauksien valiokunnassa

12.05.2016 - 11:56

Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta (LIBE) tyrmäsi valtaosan komission ehdotuksista tuliasedirektiivin kiristämistoimiksi maanantain äänestyksessä. Varsinaisen mietinnön parlamentin ehdotukseksi tekee sisämarkkinavaliokunta. Sen on määrä valmistua kesäkuussa.

Muun muassa näitä komission ehdotuksia LIBE ei kannattanut:

 • Itselataavien aseiden kielto
 • Lippaiden ja äänenvaimentimien luokittelu aseen oleellisiksi osiksi
 • Aselupien ikärajan nosto 18 vuoteen.
 • Lipaskapasiteetin rajoitukset
 • Yhtenäiset lääketieteelliset testit
 • Viiden vuoden määräaikaiset luvat

Nämä LIBE hyväksyisi:

 • Aseen oleellisten osien merkitseminen
 • Aseille määriteltävä säilytysohjeet jäsenvaltioissa
 • EU:n yhteinen asetietokanta
Prosessi jatkuu yhä

Direktiiviprosessi on moniportainen. LIBE antoi nyt lausunnon sisämarkkinavaliokunnalle (IMCO), joka tekee asiasta parlamentin käsittelyyn menevän mietinnön. Lopullinen äänestys on tarkoitus järjestää kesäkuun lopulla. Toinen prosessi on ministerineuvostossa, jossa käsittely on myös kesken.

Metsästäjäliitto on koko ajan ollut aktiivisesti mukana ajamassa asedirektiiviasiaa yhdessä pohjoismaisten metsästäjäjärjestöjen kanssa. Euroopan metsästäjäjärjestö FACE:n tuliasetyöryhmä kokoontuu 18. toukokuuta keskustelemaan seuraavista toimenpiteistä. Myös Metsästäjäliitto on mukana ryhmässä.

 

Kategoriat: Metsästysuutiset

Uusi Digi-Jahti on ilmestynyt – osallistu arvontaan

12.05.2016 - 09:11

Metsästäjäliiton julkaiseman Digi-Jahdin uusi numero on ilmestynyt. Tämä numero sisältää tietoa muun muassa hirvien lentolaskennasta Lapissa sekä reportaasin kalkkunajahdista rapakon takana. Lisäksi kerrotaan kesäkuisten Erämessujen tarjonnasta, Metsästäjäliiton piireihin perustettavista nuorisotoimikunnista sekä Metsästysammunnan ABC -hankkeesta. Täyttämällä digilehden lopussa olevan palautekyselyn 1.6. mennessä osallistut Steiner Nighthunter Xtreme 8x56 -kiikareiden (arvo 1 049€) arvontaan.

Lehden kotisivulla voit valita, haluatko lukea Digi-Jahtisi suomeksi vai ruotsiksi. Kaikille avoimen tutustumiskauden jälkeen Digi-Jahtia voivat lukea vain Metsästäjäliiton jäsenet. Kun sähköpostiosoitteesi on liiton jäsenrekisterissä, saat aina tiedon lehden ilmestymisestä.

Jäsenrekisterin kirjautumisohjeet

Jahti-lehti jatkaa ilmestymistään vanhaan tapaan ja Digi-Jahti ilmestyy aina niinä kuukausina, kun painettu lehti ei ilmesty.

Klikkaa Digi-Jahtiin

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsähanhen ja merihanhen metsästyskieltoja halutaan jatkaa

10.05.2016 - 12:27

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metsähanhen metsästyskieltoa jatkettavaksi vuodella koko maassa. Merihanhen metsästyksen kieltoa puolestaan pidennettäisiin sisämaassa kolmella vuodella. Tavoitteena on pysäyttää metsähanhikannan väheneminen ja mahdollistaa merihanhen leviäminen nykyistä laajemmalle alueelle sisämaahan. Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnolle metsästyskieltoja koskevat asetusluonnokset.

Metsähanhen metsästys on ollut kiellettyä vuodesta 2014. Määräaikaisen metsästyskiellon tarkoituksena on estää Suomen pesimäkantaan sekä Suomen kautta muuttavaan Luoteis- ja Koillis-Euroopan metsähanhikantaan kohdistuva metsästyspaine, jotta kannan pienentyminen pysähtyisi ja kanta elpyisi. Suomessa ja Venäjällä pesivä taigametsähanhikanta on taantunut 1990-luvulta alkaen merkittävästi. Suomen aloitteesta on valmisteltu kansainvälinen hoitosuunnitelma kannan elvyttämiseksi, mutta hoitosuunnitelman toimeenpano on vasta alkamassa Afrikan ja Euraasian muuttavien vesilintujen suojelusopimuksen puitteissa. Myös kansallista lainsäädäntöä valmistellaan metsästyksen säätelyn tarkentamiseksi.

Merihanhen osalta tavoitteena on rajoittaa sisämaassa pesivään ja levittäytyvään kantaan kohdistuvaa metsästyspainetta niin, että kanta vahvistuisi ja siitä tulisi arvokas riistavara myös sisämaahan. Metsästyksen kieltoaluetta ei siis muutettaisi. Merihanhikanta on runsastunut voimakkaasti viime vuosikymmenien aikana Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Ruotsissa laji pesii runsaslukuisena sisämaassa. Suomessa sisämaapesintöjä on toistaiseksi ollut vähän, mutta niiden määrä on koko ajan kasvanut. Myös muuttoaikaiset havainnot merihanhista ovat lisääntyneet selvästi sisämaassa ja niitä tehdään kaikissa maakunnissa.

Lisätietoa aiheestä löydät maa- ja metsätalousministeriön sivuilta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Osallistu keskusteluun karhun hoitosuunnitelmasta

04.05.2016 - 11:45

Suomen karhukannan hoitosuunnitelma päivitetään tämän vuoden aikana. Hoitosuunnitelman päivityksessä tärkeässä roolissa on kansalaisten ja sidosryhmien osallistaminen prosessiin. Suomen riistakeskus toivoo rakentavaa ja tulevaisuuteen katsovaa keskustelua Suomen karhuasioista päivitysprosessin tueksi.

Suomen riistakeskus on julkaissut oikeusministeriön ylläpitämässä otakantaa.fi-palvelussa karhukannan hoitosuunnitelman päivittämiseen liittyvän keskustelufoorumin. Keskusteluaiheet on jaettu neljään eri kategoriaan: ihmisen, karhun ja luonnon muodostama suhde, karhukannan levittäytyminen, suuruus ja kannanarviointi, karhujen metsästys ja valokuvaus sekä karhu haittaa ja vahinkoa tuottavana eläimenä.

– Tulevaisuuteen katsova ja kehityslähtöinen keskustelu palvelisi parhaiten hoitosuunnitelman päivitystä, kertoo erikoissuunnittelija Marko Paasimaa Suomen riistakeskuksesta.

Paasimaa toivoo, että kaikki kertoisivat rohkeasti ja rakentavasti mielipiteensä sekä kehittämisehdotuksensa Suomen karhukannan hoidosta. Hän muistuttaa, että vaikuttamisen mahdollisuus on nyt, kun uutta hoitosuunnitelmaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

Keskustelu otakantaa.fi-palvelussa on avoin kaikille, ja se on avattu sekä suomeksi että ruotsiksi. Keskustelu on avoinna kesäkuun loppuun asti.

Siirry keskusteluun

Lisätietoja:
Marko Paasimaa, erikoissuunnittelija, Suomen riistakeskus
029 4312232, marko.paasimaa@riista.fi

Kategoriat: Metsästysuutiset

Direktiivit sallisivat nykyistä vapaamman poikkeuslupakäytännön

26.04.2016 - 13:29

Euroedustaja Christofer Fjellner esitti Euroopan komissiolle kysymyksen liittyen luonto- ja lintudirektiiveissä suojeltuihin lajeihin, joiden kannat ovat runsastuneet. Hän kysyi, eikö näitä lajeja voisi metsästää vapaammin, koska kannat ovat vahvistuneet kestävälle tasolle.

Komissio vastasi, että direktiivit jo sallivat jäsenvaltioiden myöntävän poikkeuslupia esimerkiksi, jos direktiiveillä suojellut eläimet aiheuttavat vahinkoa tai jos se on tarpeen muiden eläinten, kasvien tai elinympäristöjen suojelemiseksi.  Suomessa ympäristöhallinto ei kuitenkaan ole näitä lupia liiemmin myöntänyt, vaikka esimerkiksi merimetson ja valkoposkihanhen kohdalla sille olisi selvät perustelut. Myöskään sudenmetsästystä luontodirektiivi ei estä, koska kanta ei ole vaarantunut metsästyksen myötä.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Euroopan parlamentti tukee trofeemetsästystä

21.04.2016 - 11:28

Yli 80 prosenttia Euroopan parlamentin mepeistä ei allekirjoittanut esitystä trofeiden tuontikiellosta. Kolme kuukautta sitten vireille pantu aloite ei saavuttanut parlamentissa meppien suosiota.

– Enemmistö edustajista uskoo, että trofeemetsästyksen kieltäminen ei ole oikea tapa suojella villieläimiä. Päin vastoin, uskomme, että eurooppalaisilla metsästäjillä on positiivinen rooli tässä asiassa, sanoo meppi Karl-Heinz Florenz.

Eurooppalaisten metsästäjäjärjestöjen yhteenliittymä FACE sekä CIC ovat olleet asiassa aktiivisia, kuten myös Metsästäjäliitto, joka on FACE:n ohella tuonut asiasta suomalaisille mepeille oikeaa tietoa.

FACE:n Johan Svalby sanoo, että trofeemetsästyksellä on positiivisia vaikutuksia villieläinkantoihin ja niiden elinympäristöihin sekä myös yhteiskunnan talouteen, etenkin Afrikassa.

– EU:n täytyy nyt keskittyä huolehtimaan siitä, kuinka trofeemetsästystä voidaan käyttää taloudellisena hyödykkeenä ja suojella villieläimiä salametsästykseltä, toteaa Svalby.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Uusi Jahti ilmestyy tänään

21.04.2016 - 07:26

Jahti 2/2016 -lehti kolahtaa postiluukuista tänään. Lehti sisältää muun muassa artikkelin Metsästäjäliiton vuoden riistaeläimestä haapanasta sekä useamman messureportaasin. Uudessa lehdessä käsitellään myös metsäkaurispukin iän määrittämistä ja riistaeläimiä vaanivia virustauteja. Mukana on riistakeskuksen uuden johtajan mietteitä metsästyksestä sekä katsaus jousimetsästyslain uudistamiseen. Lisäksi lehti sisältää paljon muita mielenkiintoisia juttuja ja tutut vakiosivut, kuten Lakipalstan.

Metsästäjäliiton jäsenet voivat lukea Jahtia myös sähköisesti jäsenrekisterin kautta. Kun kirjaudut jäsenrekisteriin, klikkaa vasemmasta palkista kohtaa Materiaalit. Sivulle avautuu lista uusimmista lehdistä, jota päivitetään aina uuden numeron ilmestyessä. Klikkaa lisää tietoa jäsenrekisteriin kirjautumisesta.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Asedirektiiviin esitetty uusia jyrkempiä ehdotuksia

07.04.2016 - 12:51

Asedirektiivin uudistusprosessi etenee niin poukkoilevasti, ettei kukaan vielä tiedä, mitä lopputulos tulee pitämään sisällään. Komission esittämän jyrkän kiristysehdotuksen jälkeen parlamentin IMCO-työryhmä esitti saamansa asiallisen tiedon ansiosta kompromissiesityksen, joka olisi tuonut suomalaiselle aseharrastajalle melko vähän muutoksia. Valitettavasti Belgian tapahtumien jälkeen poliittinen ilmapiiri on jälleen muuttunut, ja nyt ehdotetaan taas todella tiukkoja kiristyksiä, tällä kertaa EU-maiden hallituksia edustavan neuvoston taholta.

Uutena ehdotuksena halutaan kieltää kaikki itselataavat kiväärit ja pistoolit, joihin on mahdollista kiinnittää yli kuuden patruunan lipas, mikä tarkoittaa käytännössä kaikkia lippaallisia itselataavia aseita.

Neuvosto esittää myös, että KAIKKI aseiden hallussapitoluvat olisivat määräaikaisia ja voimassa viisi vuotta. Tämä tukkisi Suomen lupahallinnon kokonaan ja toisi aseenomistajille ja valtiolle täysin turhia lisäkustannuksia. Pakollisia lääkärintarkastuksia neuvosto ei sentään esitä, eikä se halua nostaa aseenomistuksen ikärajaa 18 vuoteen, mitkä olivat komission esityksessä mukana.

Etäkauppaan neuvosto esittää, että ostajan henkilöllisyys ja oikeus aseen ostoon tulisi varmentaa aseen luovutuksen yhteydessä joko a) aseliikkeessä tai b) viranomaistahon luona, mikä romuttaisi etäkaupan idean ja laittaisi syrjäseutujen ihmiset täysin eriarvoiseen asemaan. Suomen nykyinen malli, jossa poliisi tarkastaa ostajan henkilöllisyyden ja sopivuuden aseen omistamiseen etukäteen, on huomattavasti helpompi, toimivampi ja edullisempi. Neuvoston esitys ainoastaan tuhlaa kaikkien osapuolien aikaa ja rahaa, mutta ei lisää turvallisuutta.

Neuvosto esittää myös, että kaikki aseiden oleelliset osat tulisi merkitä sarjanumerolla, jotta ne voidaan jäljittää. Tämä on jotenkin toteutettavissa uusiin aseisiin valmistusvaiheessa, mutta sekin tulee lisäämään kustannuksia. Takautuvasti merkintöjen toteuttaminen kaikkiin aseisiin olisi käytännössä mahdoton urakka.

Aseiden säilytykseen neuvosto esittää, että jäsenvaltiot voivat laatia omat säilytysmääräyksensä. Se kuitenkin lisää, että vähimmäisvaatimuksena aseet ja ammukset tulisi säilyttää erillään toisistaan omissa turvakaapeissaan. Tämä tarkoittaisi, että aseiden omistajien tulisi hankkia vähintään kaksi turvakaappia, mikä on kohtuutonta. Lisäksi aseiden kanssa matkustamista ehdotuksissa ei ole osattu huomioida lainkaan.

Ase-elinkeinonharjoittajiksi esitetään henkilöitä, jotka valmistavat, korjaavat tai modifioivat aseita sekä sellaiset, jotka lataavat patruunoita. Tämä on yleistävä ja epämääräinen listaus, joka edellyttäisi esimerkiksi tukin vaihtamiseen tai patruunoiden jälleenlataamiseen ase-elinkeinolupaa.

Nämä ovat täysin kohtuuttomia ja asiantuntemattomia vaatimuksia, joihin on saatava muutos. Esitetyillä kiristyksillä ei ole vaikutusta aserikollisuuteen tai laittomaan asekauppaan. Niillä saadaan ainoastaan aikaiseksi se, mitä terroristit haluavatkin: horjutetaan ja kavennetaan länsimaisen yhteiskunnan toimintaa.

Metsästäjäliitto jatkaa yhdessä pohjoismaisten metsästäjäjärjestöjen kanssa lobbausta terveen asepolitiikan puolesta. Tuliasedirektiivistä äänestetään parlamentissa enemmistöäänin kesäkuussa, eli kaikki on loppusuoralla MEPpien käsissä. Mikäli lähetätte heille suoraan palautetta, olkaa rakentavia ja selkeitä, sillä asiaton käytös ainoastaan pahentaa asiaa.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Merimetsotyöryhmän raportti on ilmestynyt

07.04.2016 - 08:10

Ympäristöministeriön merimetsotyöryhmä luovutti raporttinsa ministeri Tiilikaiselle 6.4.2016. Työryhmässä oli mukana laaja joukko eri intressiryhmiä sekä viranomaisia. Myös Metsästäjäliitto osallistui työryhmätyöhön. Työryhmä kuuli merkittävän määrän asiantuntijoita aiheen ympäriltä ja raportin merkittävin anti ovatkin kuulemiset.

Toimenpide-ehdotukset ovat kannatettavia, ja Metsästäjäliitto toivoo muun muassa poikkeuslupamenettelyihin joustavuutta esityksen mukaisesti. Työryhmätyön yhtenä yksityiskohtana voidaan mainita liiton esiin ottama kaaveiden käyttö, joka on nyt otettu ELY:n lupaharkinnassa yhdeksi osaksi keinovalikoimaa, vaikkakin varsinainen päätös tapahtui työryhmän ulkopuolella.

Valitettavaa on, että työryhmässä ei päästy yksimielisyyteen konkreettisemmista kannanhoidollisista asioista, joille on selvä tarve. Merimetsoja on Suomessa jo 24 000 paria ja kokonaiskanta pesimättömät nuoret linnut mukaan lukien on 128 000 yksilöä. Kanta kestäisi merkittävääkin rajoittamista. Erityinen huolenaihe ovat sisävedet ja erityisesti harvinaiset kalakannat. Sisävesiin merimetsoa ei tulisi päästää lainkaan. Tanskan dokumentoidut ja tutkitut kokemukset soittavat lähes täydellisiä vaalittujen lohikalakantojen tuhoutumisia sisävesiltä.

Ely-keskus on tilastojensa valossa myöntänyt poikkeusluvat lähes kaikkiin hakemuksiin, mikä on ilahduttavaa. Usein luvat eivät kuitenkaan ole kestäneet valituksia hallinto-oikeudessa, joten joko luonnonsuojelulaissa tai lupapäätösten valmistelussa on merkittäviä vikoja. Työryhmän tehtävistä lakimuutokset oli rajattu pois. Tästä johtuen Metsästäjäliitto katsoo, että työryhmätyön ulkopuolella luonnonsuojelulakia tulee tarkastella kriittisesti yhteiskuntavastuu paremmin huomioiden. Luonnonsuojelulain ahtauden tai ahtaan tulkinnan vuoksi ongelmat tiettyjen rauhoitettujen lajien, kuten merimetson, naakan ja valkoposkihanhen kanssa kärjistyvät entisestään. Kantoja ja yksilöiden sijoittumista voidaan säädellä kantaa vaarantamatta ja direktiivien estämättä.

Ympäristöministeriön tiedotteen ja raportin liitteineen löydät täältä.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer