slideshow 1 slideshow 2
Tapahtumat
Ampumajaos
Koirat

Metsästäjäliitto

Julkaise syötteitä
Syötteen kokonainen osoite. 39 s sitten

Metsästäjäliiton vuoden kouluttajat valittu

20.05.2015 - 10:30
Vuoden nuori kouluttaja on Tapio Tiimonen Pohjois-Karjalasta. (kolmas vasemmalta). Palkintoa olivat luovuttamassa toiminnanjohtaja Panu Hiidenmies, järjestöpäällikkö Teemu Simenius ja liiton puheenjohtaja Lauri Kontro.

Metsästäjäliiton vuoden vapaaehtoiskouluttajat valittiin viikonloppuna liittokokouksessa Riihimäellä. Liiton koulutustoimikunta teki piirien perustellusta esityksestä valinnat seuraavasti:

Vuoden naiskouluttaja: Anu Pentinniemi, Kymi

Vuoden mieskouluttaja: Miika Näsi, P-Karjala

Vuoden nuori kouluttaja: Tapio Tiimonen, P-Karjala

Palkituista Tiimonen ja Näsi olivat paikalla vastaanottamassa huomionosoitusta, Pentinniemi ei tällä kertaa päällekkäisyyksien takia pystynyt osallistumaan tilaisuuteen.

Metsästäjäliitto onnittelee ansioituneita kouluttajia ja kiittää heidän panoksestaan liiton koulutustoiminnan hyväksi!

 

Vuoden mieskouluttajaksi valittiin Miika Näsi Pohjois-Karjalasta. (kolmas vasemmalta)

Kategoriat: Metsästysuutiset

För att trygga en fortsättning av jakten bör du lämna in bytesrapport av din gudingsjakt!

18.05.2015 - 15:34

Eu har ifrågasatt gudingsjakten i juni. Som en av orsakerna nämns att ingen tillförlitlig information om bytets storlek har funnits. Genom att anmäla bytet via Oma riista-tjänsten erbjuds en allt noggrannare information som förhoppningsvis möjliggör en fortsatt jakt.

Anmäl bytet du får i juni! Du kan anmäla både din och jaktkompisens byte genom att ladda ner Oma riista-tjänsten. Alternativt kan bytet och dess fångstplats, kön samt mängd anmälas till Viltcentralens regionkontor.

Ejderstammen är gudingsdominerad och tål jakten

I skiftet maj-juni samlas gudingarna i den yttre skärgården och på öppna havet inför flyttet. Ådorna förblir i skärgården för att ruva, vilket innebär att jakten inte stör dem. Ejderstammen är gudingsdominerad och tål därmed jakten. Jakttiden som börjar i juni infaller under gudingarnas flytt och största delen av dem har redan flyttat under första veckan i juni, så säsongen är mycket kort och bytesmängden mycket liten.

Ejdern är den talrikaste av de häckande sjöfåglarna i Östersjön och därmed den viktigaste i jakten på sjöfågel. Ejderstammen är fortfarande mindre än den var för årtionden sedan men den har ökat under de senaste åren. Även förekomsten av blåmusslan som är ejderns föda har ökat.

Skapa ett Oma riista –signum på adressen oma.riista.fi: du behöver en fungerande e-postadress, mobiltelefonnummer och bankkoder. Logga in till Oma riista-nättjänsten och anteckna ditt byte vid fliken Viltdagbok. Du kan också anteckna ditt byte genom att använda Oma riista-mobilapplikationen, som du får från Google Play, Windows Phone eller IOS-butiker. En i Oma riista –tjänsten registrerad användare kan också anteckna bytesuppgifter för en annan icke till Oma riista-tjänsten registrerad jägare. Nättjänsten och mobilapplikationerna är gratis och lätta att använda. Användarens personuppgifter, bytesfoton, tilläggsuppgifter eller bytets närmare fångstplatser publiceras inte. Om anmälningen inte lyckas på annat sätt, kan byteuppgiften (fångstplats och –tid samt fågelns kön) meddelas till Finland viltcentrals regionkontor.

Gå till Oma riista -nättjänsten

Kategoriat: Metsästysuutiset

Ilmoita koirashaahkasaaliisi metsästyksen jatkumiseksi!

18.05.2015 - 15:33

Eu on kyseenalaistanut kesäkuisen uroshaahkan metsästyksen. Yhtenä syynä mainittiin, että riittävää tarkkuutta saalistiedoista ei ole ollut saatavilla. Saalistiedon kirjaaminen Oma riista -palvelussa tarjoaa entistä tarkempaa tietoa, jonka toivotaan edesauttavan jahdin jatkumista.

Ilmoita kesäkuulla saadut saaliit! Sekä oman että kaverin tiedon saa ilmoitettua lataamalla Oma riista palvelun. Vaihtoehtoisesti saaliin pyyntipaikan, sukupuolen ja määrän voi ilmoittaa Riistakeskuksen aluetoimistoon.

Haahkakanta on urosvoittoinen ja kestää metsästystä

Uroshaahkat kerääntyvät touko–kesäkuun vaihteessa ulkosaaristoon ja avomerelle muuttoa varten. Naaraat jäävät hautomaan saaristoon, joten urosten metsästys ei häiritse niiden pesintää. Haahkakanta on urosvoittoinen ja kestää metsästystä. Kesäkuussa alkava metsästysaika ajoittuu urosten muuttoon, ja pääosa niistä siirtyy jo kesäkuun ensimmäisen viikon aikana pois, joten kausi on erittäin lyhyt ja saalismäärät varsin pieniä.

Haahka on Itämeren runsaslukuisin pesivä merilintu ja samalla merkittävin merilinnustuksen kohde. Haahkakanta on vielä vuosikymmenten takaista kantaa pienempi, mutta viime vuosina lisääntynyt. Myös haahkan ravintonaan käyttämän sinisimpukan peittävyys merenpohjilla on lisääntynyt.

Oma riista -palvelun löydät täältä

Tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen, matkapuhelinnumeron ja pankkitunnukset. Kirjaudu Oma riista -verkkopalveluun ja kirjaa saaliisi Riistaloki-välilehdellä. Voit myös kirjata saaliisi käyttämällä Oma riista -mobiilisovellusta, jonka saat Google Play, Windows Phone tai IOS-kaupoista. Oma riista -palvelussa rekisteröitynyt käyttäjä voi tallentaa saalistiedot myös toisen, järjestelmään rekisteröitymättömän metsästäjän puolesta. Verkkopalvelu ja mobiilisovellukset ovat ilmaisia ja helppokäyttöisiä. Käyttäjän henkilötietoja, saaliskuvia, lisätietoja tai tarkkoja saaliin saantipaikkoja ei julkaista. Jos ilmoittaminen ei muutoin onnistu, voi saalistiedon (pyyntipaikka ja -aika sekä linnun sukupuoli) ilmoittaa Suomen riistakeskuksen aluetoimistolle.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Hallinnoi metsästysvuokrasopimuksia helposti sähköisesti

14.05.2015 - 10:11

Belectron ja Metsästäjäliiton yhdessä toteuttama metsästysalueiden hallintajärjestelmä Reviiri on vihdoin metsästysseurojen käytettävissä. Reviiri helpottaa metsästysvuokrasopimusten laatimista ja hallinnointia sekä tarjoaa reaaliaikaisen kartan alueista jäsenten käyttöön.

Kun sopimuskanta on Reviirissä, näette vaivatta esimerkiksi lähiaikoina umpeutuvat sopimukset, ja käytössänne on myös aina ajan tasalla oleva metsästysalueiden kartta. Järjestelmän avulla metsästysvuokrasopimukset voidaan myös laatia sähköisesti ja tulostaa vuokraajalle myös perinteinen paperiversio.

Karttasovellus metsästyksen avuksi

Metsästysseura voi merkitä vaikkapa riistanhoitosuunnitelmaan, hirvipassit tai muut metsästykseen liittyvät paikat suoraan kartalle. Seuranne jäsenet voivat hyödyntää metsästysalueiden karttaa reaaliaikaisesti (tarvitaan b-bark-sovellus). Tällöin metsällä ollessa ei tarvitse arvailla, mitä alueella saa metsästää. Näet myös seuran rajat, itsesi, passipaikat ja koiran samanaikaisesti kartalla.

Metsästysalueiden rajat näkyvät myös b-bark-sovelluksen ilmaisversiossa, mutta koiratutka vaatii maksullisen lisenssin.

Reilusti edullisempi Metsästäjäliiton jäsenille

Lisenssimaksu Metsästäjäliiton jäsenseuroille 49,50 e/vuosi (muille 99 e). Lisäksi Metsästäjäliitto maksaa jäsenseurojensa Reviirin käytöstä koituvat Maanmittauslaitoksen materiaalikulut (muille 0,244 EUR/kiinteistö/vuosi). Myös Reviiri ry:n jäsenmaksu jää pois liiton jäsenseuroilta (muille 10 e/v).

Tarkemman hintalaskurin löydät täältä.

Reviirin kotisivut löytyvät osoitteesta www.reviiri.org.

Kategoriat: Metsästysuutiset

b-bark-lisenssikampanja Suomen Metsästäjäliiton jäsenille

14.05.2015 - 09:45

b-bark tarjoaa aikavälillä 14.5. – 18.10.2015 jokaiselle Suomen Metsästäjäliiton henkilöjäsenelle ja liiton jäsenseuran henkilöjäsenelle yhden uuden b-bark-lisenssin ilmaiseksi.

Lisenssin aktivoimalla saat b-bark-mobiilisovellukseen käyttöösi seuraavat lisäominaisuudet:

  • Näet Maanmittauslaitoksen tilarajainformaation ja Suomen valtion metsästysaluerajat
  • Seuraat muita b-bark-käyttäjiä
  • Seuraat b-bark-pantoja käyttäviä koiria
  • Tallennat paikkapisteet ja alueet palvelimelle
  • Jaat paikkapisteet ja alueet toisille käyttäjille
  • Jaat omat karttasi muiden käyttäjien käytettäväksi
  • Katselet vanhoja reittejä, jotka ovat tallessa palvelimella
  • Lähetät viestejä muille seurueesi b-bark-käyttäjille

Lisenssi on voimassa vuoden ajan aktivointipäivästä. Kampanjalla hankittua lisenssiä ei voi käyttää olemassa olevan lisenssin jatkoajaksi.

Lunasta lisenssi täältä.

Kategoriat: Metsästysuutiset

42 kansanedustajalla on metsästäjätutkinto suoritettuna

11.05.2015 - 12:36

Suomen riistakeskuksen tilastojen mukaan 42 vaalikauden 2015–2019 kansanedustajaa on suorittanut metsästäjätutkinnon, ja tutkinto on heillä yhä voimassa. Eniten tutkinnon suorittaneita on Keskustan edustajissa (19). Muiden puolueiden osalta jakauma on seuraavanlainen: Perussuomalaiset (8), Kokoomus (7), Vasemmisto (3), SDP (2), RKP (2) ja KD (1).

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliiton hallitusohjelmatavoitteet

11.05.2015 - 08:21

Uusi hallitus on muodostettu ja Metsästäjäliitto toivoo että puolueet ottavat niille toimitetut Metsästäjäliiton hallitusohjelmatavoitteet huomioon. Uuden hallituksen on turvattava metsästyksen ja kalastuksen asema valtion mailla ja edellisen hallituksen ylilyönnit on korjattava. Metsästystä ja kalastusta ei saa rajoittaa Natura 2000 -alueilla tai muilla suojelualueilla. Suomi on ainoa EU-maa, joka on ryhtynyt asettamaan laajamittaisia rajoituksia Natura-alueiden virkistyskäytölle.

Metsästäjäliitto esittää myös, että osana byrokratiatalkoita vähennetään metsästäjien ja urheiluampujien aselupiin kohdistuvaa turhaa byrokratiaa, suurpetojen metsästystä jatketaan ja luontokasvatusta lisätään kouluissa. Metsästäjäliitto toteaa myös, että kansalaisjärjestöjen rahoituksesta on tehtävä puolueeton selvitys. Tällä hetkellä valtio tukee runsaskätisesti monia jäsenmäärältään reilusti pienempiä luonnonsuojelujärjestöjä, mutta laajaa vapaaehtoistyötä tekevä 160 000 jäsenen Metsästäjäliitto toimii lähinnä omilla varoillaan.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto hakee Perhoon vakituista Riistanhoidon opettajaa

21.04.2015 - 15:33

Normal 0 21 false false false FI X-NONE HE MicrosoftInternetExplorer4

Tehtävään kuuluu vastata luonto- ja ympäristöalan opiskelijoiden opetuksesta, luonto- ja ympäristöalan kehittämisestä sekä oppimisympäristöjen hoidosta. Erityisesti riistateurastamon toiminnan pyörittäminen kuuluu tehtäviin.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvaa korkeakoulututkintoa, kokemusta toimialalta, kokemusta riistanhoidosta, metsästyksestä ja vaeltamisesta, sekä hyviä vuorovaikutus- ja viestintätaitoja. Eduksi on kokemus ryhmien kanssa toimimisesta. Lisäksi arvostamme työelämä- ja verkostoyhteyksiä, hyviä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä hyvää organisointikykyä.

Hakemukset Kuntarekryn kautta.

Haku päättyy 22.5. Paikan työavain on 80095.

Lisätietoja:

koulutuspäällikkö Matti Louhula, p. 044 725 0655.

toimialapäällikkö Kaisa-Leena Ahlroth, p. 040 808 5525

lehtori Jorma Koivuniemi, p. 044 725 0659

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliitto mukaan selkeyttämään aselupakäytäntöjä

15.04.2015 - 15:03

Aselupakäytäntöjen uudistamista ryhdytään selvittämään. Tarkoitus on, että metsästäjät ja urheiluampujat saavat jatkossa lupansa nopeammin ja helpommin.

Poliisihallituksen asettaman aselupatyöryhmän puheenjohtajana toimii poliisijohtaja Seppo Kolehmainen. Metsästäjiä edustaa Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontro. Tavoitteena on kehittää aselupiin liittyviä menettelyjä nykyistä suoraviivaisemmiksi ja nopeammiksi. Myös sähköisen asioinnin mahdollisuudet selvitetään.

Työryhmän perustaminen vastaa Metsästäjäliiton toiveita. ”Metsästäjät ovat kärsineet jäykistä lupamenettelyistä. Ylimitoitettu byrokratia ei kuitenkaan ole poliisihallinnon syy. Ampuma-aselain uudistus epäonnistui lupamenettelyjen osalta, ja nyt on aika korjata lakiin jääneet ongelmat”, Kontro sanoo.

Kontron mukaan on tärkeää yksinkertaistaa ja nopeuttaa lupamenettelyjä. ”Lupabyrokratiaa voidaan purkaa paljon ja sitä kautta saada aikaan suuria säästöjä. Samalla aseturvallisuus paranee. Tällä uudistuksella voidaan toteuttaa monta hyvää asiaa. Metsästäjäliitto on esittänyt toistuvasti, että lupamenettelyjä pitää uudistaa. Nyt ollaan oikealla tiellä”, Kontro sanoo.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Poikkeuslupia lintujen pyyntiin voi nyt hakea sähköisesti

14.04.2015 - 13:36

Suomen riistakeskuksen sähköisestä lupahakemuspalvelusta voi nyt hakea karhu- ja ilveslupien lisäksi myös rauhoittamattomien lintujen ja riistalintujen pyyntiin poikkeuslupaa. Myös lakisääteisen saalisilmoituksen voi tehdä ilman paperityötä.

Poikkeuslupaa riistalintujen ja rauhoittamattomien lintujen pesimäajan rauhoituksesta poikkeamiseksi tulee hakea hyvissä ajoin.

Suurin osa rauhoittamattomien lintujen poikkeuslupapäätöksistä tehdään vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Tällöin hakemusten käsittely voi ruuhkautua. Ennen myönteisen poikkeuslupapäätöksen täytäntöönpanoa on myös odotettava valitusaika, joka on 37 vuorokautta. Ennakoitavissa olevissa vahinkotilanteissa hakemukset onkin syytä jättää mahdollisimman aikaisin, mielellään 2–2,5 kuukautta ennen haetun poikkeuslupa-ajan alkua.

Osoitteessa luvat.riista.fi-olevaan lupahakemuspalveluun tunnistaudutaan käyttämällä pankkitunnuksia. Tieto päätöksestä lähetetään hakijalle sähköpostitse. Tämän jälkeen lupa on maksettava seitsemän vuorokauden kuluessa joko sähköpostissa olevasta linkistä tai lupahakemuspalvelussa.

Myönnetyt luvat näkyvät luvanhakijalle Oma riista -asiointipalvelussa, johon luvansaaja tai luvalla metsästävä voi kirjata luvalla saatuja saaliita, seurata luvan käytön etenemistä ja pyynnin päättyessä tehdä helposti lakisääteisen saalisilmoituksen.

Ilman poikkeuslupaa vahinkoja aiheuttavia lintuja ei voi pyytää lintujen pesimäaikana. Suomen riistakeskus voi myöntää poikkeusluvan, jos pyynnille ei ole muuta tyydyttävää ratkaisua eikä pyynti vaikuta haitallisesti lajin suojelun tasoon.

Sähköinen lupahakemuspalvelu

Tarkemmat ohjeet luvanhakuun

Kategoriat: Metsästysuutiset

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut

09.04.2015 - 12:31

Aktivoidu äänestämään metsästysmyönteistä ehdokasta. Edunvalvonta on demokratiassa hankalaa, jos päättäjistä yli puolet suhtautuu metsästykseen kielteisesti.

Metsästäjäliiton vaalikoneella löydät vaalipiirisi metsästysmyönteisimmät ehdokkaat. Kannattaa myös lukea ehdokkaiden mahdollisia täydennyksiä vastauksiin. Niistä saa usein arvokasta lisätietoa.

Metsästäjäliiton vaalikoneen löydät täältä.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 19.4. ja ennakkoäänestys kestää kotimaassa 14.4. saakka.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsällä-kirjoituskilpailun palkinnot jaettu

09.04.2015 - 08:52

Metsällä-kirjoituskilpailun palkinnot jaettiin eilen kulttuurikustantamo Maahengen tiloissa pidetyssä palkitsemistilaisuudessa. Samassa tilaisuudessa julkaistiin Metsällä-antologia, joka koostuu kirjoituskilpailun tekstien parhaimmistosta. Palkinnot jaettiin seuraavasti:

I Palkinto Erkki Keihäs, Kangasala ”Miehuuskoe” (3 000e)
II Palkinto Lassi Hakulinen, Tampere ”Hullunpoika” (2 000e)
III Palkinto Jukka Ahola, Oulu ”Lauri” (1 500e)
III Palkinto Ilmi Peltola, Karstula ”Kuusjoen Jaskan häät” (1 500e)

Kunniamaininnat: (à 500e)
Henry Aho, Teuva (”Aikuisuuden tuoksu”), Kari Lyytikäinen, Nokia (”Pimu), Maarit Hämäläinen, Kontiolahti (”Reppu”), Leena Valkeapää, Helsinki (”Isän kanssa metsällä”).

Metsällä-kirjoituskilpailuun lähetettiin yli 600 tekstiä tasan 500:lta kirjoittajalta. Noiden tekstien parhaimmistosta koottu samannimisen antologian kustantaa kulttuurikustantamo Maahenki Oy.

Kirjaan valitut tekstit kertovat monipuolisesti suomalaisesta metsästysperinteestä sekä sen kokemista muutoksista. Ne toimivat myös erinomaisena oppaana niille, joille metsästyksen monipolviset säännöt ja käytänteet ovat jääneet vieraiksi. Samalla päästään kurkistamaan metsästysseurueiden toimintaan, niiden hierarkiaan sekä jahtiporukoiden sosiaalisiin suhteisiin. Pohditaan myös, kuinka teknologian kehitys, kaupungistuminen ja luonnonsuojeluaate ovat vaikuttaneet suomalaiseen yhteiskuntaan, metsiin, ihmisiin ja lopulta eläimiin.

Lopulta kaikkein tärkeimmäksi asiaksi kirjoituksissa nousee se valtava tunteiden ja aistihavaintojen kirjo, joka metsällä käydessä on läsnä. Metsä tarjoaa tärkeän siteen sukupolvien välille, sillä metsästys on kuvattu monissa teksteissä olennaiseksi rituaaliksi aikuiseksi kasvamisessa.

Metsällä-kirjoituskilpailun järjesti Maahenki-kustantamo, Maaseudun Sivistysliitto, Suomen Metsästäjäliitto sekä Suomen Metsästysmuseo. Kilpailu oli valtakunnallinen ja kaikille avoin. Kirjoitusohjeissa aihepiiriksi annettiin metsästys, metsästykseen liittyvät perinteet ja elämänmuodot, seura- ja talkootoiminta sekä metsästykseen liittyvät tarinat ja jutut. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajana päätoimittaja Lauri Kontro ja jäseninä kirjailija Markku Hattula, kirjailija Markku Turunen, kustantaja Liisa Heikkilä-Palo, kustannustoimittaja Lauri Oino ja intendentti Jukka Peltonen.

Lisätiedot:
Ville Pekkanen
Maahenki Oy
kustannustoimittaja
0400326936
ville.pekkanen@msl.fi

Kategoriat: Metsästysuutiset

Riistanhoidon retki Viroon 18.–19.4.2015

02.04.2015 - 10:43

Riistanhoitotoimikunta järjestää riistanhoidon retken Viron suureen sarvinäyttelyyn, jossa kuluneen kahden vuoden trofeet ovat näytillä ja arvosteltavina.
http://www.ejs.ee/eesti-xi-jahitrofeede-naituse-ajakava/

Sarvinäyttelyyn tutustuminen 18.4., jonka yhteydessä myös Viron parhaan jahtiauton valitseminen.
http://www.ejs.ee/eesti-vagevaima-jahiauto-valimine/
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.848654535177632.1073741836.234528099923615&type=1

Riistanhoitokohteeseen tutustuminen 19.4.

Hinta 200 euroa. Sisältää bussikuljetuksen Riihimäki–Länsisatama–sarvinäyttely–hotelli–riistanhoidon kohde–Riihimäki + laivamatkan ja yöpymisen. Kyytiin pääsee Riihimäeltä Metsästäjäliiton toimitalon pihasta (Kinturinkuja 4) lauantaiaamuna 18.4. kello 8 tai satamasta, laivaliput kello 9.00. Paluu vastaavasti sunnuntai-iltana Länsisatamaan kello 18.30, Riihimäelle kello 20.

Sitova ilmoittautuminen www.metsastajaliitto.fi/riistahoidonretki
Mukaan mahtuu 50 ensimmäistä ilmoittautujaa.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Helposti ylläpidettävät kotisivut jäsenhintaan

31.03.2015 - 09:16

Metsästäjäliitto on neuvotellut jäsenseuroilleen alennuksen helposti ylläpidettävistä ja selkeistä kotisivuista. Kotisivukoneen avulla voitte tehdä kotisivut helposti itse tai tilata ne käyttövalmiina Avaimet käteen -palveluna. Itsepalvelukotisivujen kokeileminen on täysin maksutonta ja riskitöntä. Voitte tutustua palveluun sitoumuksetta kaksi viikkoa ja päättää sen jälkeen haluatko tilata kotisivut käyttöösi.

Alennus jopa yli 70 % normaalihinnoista
Palvelu on hinnoiteltu erittäin edulliseksi ja valittavana on yhdistyksen kevyt ja yhdistyksen laaja kotisivupaketti sekä henkilöjäsenen kotisivupaketti.

Lue lisää ja tutustu paketteihin osoitteessa:
www.kotisivukone.fi/metsastajaliittokampanja

Kategoriat: Metsästysuutiset

Mehiläishoitajain karhuseminaari perjantaina 27.3.

26.03.2015 - 12:36

Suomen Mehiläishoitajain Liitto järjestää perjantaina karhuseminaarin Seinäjoella. Alla seminaarin kutsu ja ohjelma:

Tervetuloa Suomen Mehiläishoitajain Liiton järjestämään karhuseminaariin Seinäjoelle perjantaina 27.3.2015.

Mehiläistarhoilla tapahtuneet karhuvahingot ovat lisääntyneet viime vuosina rajusti. Karhuvahingot ja karhuilta suojautuminen on suuri lisäkustannus mehiläistarhaajalle, ja osa tarhaajista on jopa lopettanut tarhauksen lisääntyneiden petovahinkojen vuoksi. Tule kuuntelemaan miten ja miksi karhuvahingot ovat lisääntyneet. Mitä tarhaaja voi tehdä estääkseen vahingot? Voivatko tarhaajat ja metsästäjät lisätä yhteistyötä, jotta karhuvahingot vähenisivät ilman, että kestävä karhukanta on uhattuna? SML:n järjestämä tilaisuus on tarkoitettu sekä mehiläistarhaajille että muille asiasta kiinnostuneille. Seminaari pidetään Marttilan Tallissa (Puskatie 38, Seinäjoki, kävelymatkan päässä Seinäjoen rautatieasemalta). Seminaari on avoin ja maksuton kaikille, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Paikalla omakustanneruokailu (10 €).

Karhuseminaari 27.3.2015 ohjelma:
12.00-12.10 Tilaisuuden avaus, Mikael Luoma, Suomen Riistakeskus Pohjanmaan Riistapäällikkö
12.10-12.30 Karhuvahingot mehiläistarhoilla ovat karanneet käsistä, Ari Seppälä, SML ry
12.30-13.00 Hunajakarhut metsästäjien näkökulmasta, Lauri Kontro, Suomen Metsästäjäliiton pj.
13.00-13.30 Karhut tarhauksen laajentamisen tiellä, Petteri Helander, mehiläistarhaaja
13.30-14.00 Suomen karhukannan hoitosuunnitelma, Jussi Laanikari, Ylitarkastaja, Maa- ja metsätalousministeriö
14.00-14.45 Ruokailu
14.45-15.15 Kuinka suojata tarhat karhuilta ja millä hinnalla? Ari Seppälä, SML ry
15.15-15.45 Työturvallisuus tarhoilla: kuinka kohtaat karhun? Reijo Kotilainen, Suomen Riistakeskus
15.45-16.15 Kuinka viestiä karhuvahingoista? Marja Komppa, mehiläistarhaaja
16.15-16.30 SML:n karhuvahingot kartalle ja nettiin, Tuula Lehtonen, SML ry
16.30 – 17.00 Keskustelua ja tilaisuuden lopetus

Tervetuloa!

Lisätietoja:
Tuula Lehtonen
Tiedottaja, tutkimuskoordinaattori
Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry
+ 358 40 506 3202
tuula.lehtonen@hunaja.net
www.mehilaishoitajat.fi

Kategoriat: Metsästysuutiset

Ilma-aseiden SM-kilpailut Maaningalla

23.03.2015 - 09:23
Elektronisten taulujen ansiosta on yleisönkin helppo seurata kilpailun kulkua laukaus laukaukselta.

Pohjois-Savon piirin Maaningan Metsästys- ja Ampumaseura isännöi Ilma-aseiden Suomen Mestaruuskilpailuja Maaliskuun 28. ja 29. päivänä. Nämä ovat ensimmäiset mestaruuskilpailut, joissa ammutaan sekä ilmahirvi että -luodikko elektronisiin taululaitteisiin.

Kilpailujen tuomarineuvosto on elektronisten taululaitteiden myötä ohjeistanut tarkemmin ammunnan suorituksen. Tästä syystä on jokaisen kilpailijan syytä tutustua ohjeita kilpailijoille -ohjeeseen, joka löytyy eräluetteloiden tapaan kilpailujen kotisivuilta.

Pekka Karhunen

Kategoriat: Metsästysuutiset

Metsästäjäliiton vaalikone on auki

20.03.2015 - 11:33

Metsästäjäliiton eduskuntavaalikone on nyt avattu liiton nettisivuilla osoitteessa www.metsastajaliitto.fi/vaalikone

Vaalikoneessa äänestäjä voi etsiä omia mielipiteitään parhaiten edustavaa kansanedustajaehdokasta. Ensiksi koneessa valitaan oma vaalipiiri, ja sen jälkeen vastataan kysymyksiin liikuttamalla vihreää palloa janalla oikealle tai vasemmalle sen mukaan, onko kysymyksestä samaa vai eri mieltä.

Oikealla palstalla on ylimpänä aina se ehdokas, jonka mielipiteet ovat lähimpänä äänestäjän vastauksia. Kansanedustajaehdokkaan mielipiteitä voi tarkastella lähemmin klikkaamalla hänen nimeään, jolloin esille aukeaa ehdokkaan tarkempi esittely.

Eduskuntavaalit järjestetään 19.4.2015.

Kategoriat: Metsästysuutiset

Pönttöpäivä Suomen Metsästysmuseolla lauantaina 28.3.2015

19.03.2015 - 10:08
Pönttöpäivänä Suomen Metsätysmuseon pihalla nakutellaan pitkästi yli tuhat lintukotoa kolopesijöiden iloksi. (Kuva: Ilja Koivisto/Suomen Metsästysmuseo)

Naulaa ja naputa linnuille koti!

Huippusuosittu Pönttöpäivä järjestetään Suomen Metsästysmuseolla lauantaina 28.3. kello 10–14. Pönttöpäivänä kävijät voivat naulata ja naputtaa itselleen linnunpöntön Versowood Oy:n lahjoittamasta puutavarasta.

Välivuoden jälkeen tapahtuma on palannut jälleen Metsästysmuseon kalenteriin. Viime vuonna Pönttöpäivää ei järjestetty museon perusnäyttelyuudistuksen vuoksi. Nyt pönttöväki on taas liikkeellä muuttolintujen tapaan virkeänä ja innokkaana.

Pöntön rakennuksessa opastavat Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön (HRAKS) väki sekä Kanta-Hämeen Lintutieteellisen Yhdistyksen vapaaehtoiset asiantuntijat. HRAKS:n Nuorten työpaja on sahaillut ja porannut pönttötarpeet etukäteen, joten oman lintukodon kokoaminen vaatii vain vähän naputtelua.

Uutuutena pönttösorvi

Uutta vuoden 2015 Pönttöpäivässä on pönttösorvi, jonka tuo paikalle Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri. Metsästäjät valmistavat sorvilla telkänpönttöjä näytöstyyliin. Tapahtuma on osa Suomen Metsästäjäliiton Pönttötempausta, joka on metsästäjien valtakunnallinen ponnistus. Metsästäjäliiton piirit ja jäsenseurat järjestävät kevään aikana pönttötapahtumia eri puolilla Suomea, ja Uudenmaan piirin osallistumisen myötä Metsästysmuseon Pönttöpäivä on osa tempausta.

Tapahtumassa Kanta-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys esittelee ja myy erikoisempia pönttömalleja. Museokauppa puolestaan myy suosittuja teräksisiä lentoaukon suojalevyjä. Museokaupassa asioiminen ei vaadi pääsymaksun lunastamista.

Pönttöpäivä on myös hyvä tilaisuus tutustua Metsästysmuseon näyttelyihin, sillä näyttelytiloihin pääsee Pönttöpäivänä puoleen hintaan. Vaihtuvana näyttelynä on Jorma Luhdan luontokuvanäyttely Vaeltajat, jossa pääsee tutustumaan Lapin tunturiylänköjen maisemiin ja eläimiin. Alueen palsasuot ovat varsinainen muuttolintuparatiisi, jonka elämää Luhta kuvaa näyttelyssään taidolla.

Pönttöpäivä oli alunperin riihimäkeläisen Paloheimo Oy:n perinne, jossa kaupunkilaisille jaettiin pönttötarpeita sahan varastosta. Suomen Metsästysmuseo herätti tapahtuman uudelleen henkiin keväällä 2010 yhteistyössä Versowood Oy:n kanssa.

Ilja Koivisto


Yhteistyössä:

Versowood Oy

Lisätietoja:

Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiö
työnjohtaja Manu Tynkkynen, p. 050 415 3412, manu.tynkkynen(at)hraks.fi

Kanta-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry
Kalervo Viitanen p. 050 505 1003, kalervo.viitanen(at)elisanet.fi

Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri
Tiina Eklund 040 761 0175, tiina.eklund(a)meto-ry.fi

Kategoriat: Metsästysuutiset

Puheenjohtaja Kontro haastattelussa suurpetoluvista

18.03.2015 - 09:57

Yleisradio julkaisi eilen Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontron haastattelun koskien suurpetojen poikkeuslupia ja niistä tehtyjä valituksia.

Haastattelussa Kontro toteaa, että vaikka valitusoikeus onkin demokratiaan kuuluva oikeus, ovat pienen ryhmittymän kiusantekomielessä tekemät valitukset arveluttavia.

Kontro sanoo, että suurpetoja täytyy metsästää hallitusti poikkeusluvin, ja että suurpetokannat ovat Suomessa kestävällä tasolla.

Lue koko haastattelu

Kategoriat: Metsästysuutiset

Varsinais-Suomi valitsi edelleen Veli Seikolan

16.03.2015 - 15:03
Kokouksessa seurat olivat hyvin edustettuina eri puolilta Varsinais-Suomea. (Kuva: Anders Fagerholm)

Varsinais-Suomen Metsästäjäliiton piiri piti vuosikokouksensa 14.3.2015 Heikkilän sotilaskodissa Turussa. Paikalle oli saapunut 52 seurasta edustajia ja kaikkiaan 93 henkilöä.

Vuosikokous valitsi yksimielisesti puheenjohtajaksi jatkamaan Veli Seikolan, joka kiitti kokousväkeä nöyrästi ja pyysi kaikkia olemaan häneen yhteydessä metsästykseen liittyvissä kysymyksissä.

Muiksi jäseniksi hallitukseen valittiin: Osmo Luotonen, Mika Tattinen, Mika Raatikainen, Pekka Särkilahti, Valto Ilola, Antti Aho, Pontus Enestam, Esa Ojanen, Tapio Järvi ja uusina Jarmo Nikula ja Ari Lehtonen.

Piirikokous palkitsi myös menestyneitä ampujia. Palkittuja olivat: Huhti Jani, Iivonen Kimmo, Koskinen Ville, Laine Liina, Ekman Max, Mäkinen Kalle, Onnela Amanda, Raikaa Kalle ja Tattinen Ville.

Suurmestari-kunniakirja kokouksessa myönnettiin seuraaville ampujille: Huhti Jani, Iivonen Kimmo, Koskinen Ville, Laarimo Mika, Laine Liina, Laine Marko, Leppänen Tero, Mäkelä Ville, Mäkinen Kalle ja Nikkari Jussi.


Liina Laine (vas.) ja Jani Huhti nappasivat useita palkitsemisia sekä kunniakirjoja hyvistä tuloksista ja kilpailumenestyksistä johtuen. (Kuva: Anders Fagerholm)


Lisäksi piirihallitus päätti luovuttaa Seppo Heinoselle piirin viirin, joka toimitetaan, kun Seppo palaa Ylläkseltä hiihtelemästä.

Piirikokous äänesti kolmen euron jäsenmaksun korotuksesta, ja päätti, että jäsenmaksu nousee kuluvana vuonna. Kokous lähetti myös terveisiä keskusliitolle, että susien kannanhoidollisiin lupa-asioihin liittyvissä valituskysymyksissä tulee olla hereillä.

Jaska Salonen

Kategoriat: Metsästysuutiset

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer